Száz éve, 1919 februárján a bolsevikok által felheccelt tömeg megtámadta a szociáldemokrata Népszava szerkesztőségét, Száz éve, 1919 februárján a bolsevikok által felheccelt tömeg megtámadta a szociáldemokrata Népszava szerkesztőségét, majd miután az ablakokból “ismeretlenek” rálőttek a tüntetőket kísérő rendőrökre és népőrökre (ketten azonnal meghaltak), tűzharc támadt, amelynek még több halálos áldozata volt. Kun, Szamuely és a többi tűzgyújtogató közben otthon lapult. A rendőrség később letartóztatta őket, Károlyi azt követelte, hogy politikai foglyokként kezeljék őket. Néhány hét múlva jött a vörös terror. Aki értőn olvassa és ismeri a történelmet, az egyrészt látja a múlt ciklikusságát, a szomorú ismétlődéseket, másrészt megpróbál az egészből tanulni. Amikor olvastam – vagyis nem olvastam, mert nem voltam hajlandó elolvasni – az Andy Vajna halála után a világhálón megjelent mocskolódásokat, akkor ismét megerősödött bennem, hogy itt valami nagyon elromlott. Sokan érdekeltek...

Forrás: pestisracok.hu
Feltöltő: durbincs
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Kéretik egy pillanatra megállni és elgondolkozni! Most nem uszítanak? Óriás plakáton, médiában? Igaz, per pillanat nem a közelben lévők a célpontok, de meddig? Jelenleg annyival rosszabb a helyzet, hogy a mocskolódás, uszítás helyett kapott a világhálón, névtelenül.
Nessy
@durbincs: Ha esetleg tovább olvasná az illető a történelmi eseményeket, akkor találkozna a megtorlással, a fehér terrorral, a Prónai különítménnyel. Ők sem voltak liliomos kis cserkészek. Remélem nekik sem retur a jegyük!
RonaGyuri
ja az MSZMP-KB gyorstalpalóján kiképzett Putyin seggnyalók szerint! =))
Nessy
@RonaGyuri: Ma nem uszítanak egy újság ellen, hanem megszüntetik! Oszt jó napot!
Nessy
@Shikari: A fehérterrorral van? Igaz, ők a keresztény eszmeiséget tűzték a zászlajukra! Lehet, hogy nem e világra való vagyok, de egyiket sem tudom tolerálni! Erőszak ellenes vagyok, lett légyen bal, jobb, családon kívüli, családon belüli. Jöhet a liberálfasiszta jelző! Kb. annyira jellemző, mint a szúzqurva.
Nessy
@durbincs: Nem! Az arra adott válaszra, a fehérre!
polar450
Bruhahahahaha...Prosti csávók? Akkor is hazudoznak, ha nem kéne!

"Az új kormány eredménytelenül próbált fellépni a kommunisták ellen. A minisztertanács már január végén felhatalmazta a
belügyminisztert, hogy megelőző intézkedéseket vezessen be a kommunista agitációval szemben, esetleges puccs elhárítása
érdekében. Több helyen munkások, munkástanácsok foglaltak el
üzemeket, vették át városok közigazgatását. A február 20-i tüntetés ürügyén a Népszava székháza előtt lövöldözésre is sor került.
Február 21-én letartóztatták a KMP vezetőinek többségét, a párt helységeit bezárták, a Vörös Újságot betiltották. Néhány hét múlva a Gyűjtőfogházban Kun Béláék pártirodát nyitottak, és március 11-én Kun Béla már a börtönből szabta a feltételeket a szociáldemokrata vezetőknek, esetleges együttműködésre vonatkozólag.
1919 januárjától az ellenforradalmi szervezetek aktivizálódtak."

Így hazudozik a Prosti csávók gittegylete! Sophokles!
Nessy
@Shikari: Akik viszont sem "vörösök" nem voltak, sem komcsik, csak rosszkor, rossz helyen voltak, azok azt hiszem kicsit másképp látták ezeket a "hősöket". Lehet, hogy az elején még a vörösöket gyilkolták, de aztán nagyon belejöttek. De hát hiába, járulékos veszteség mindig van, volt, lesz!
vacsi
@Shikari: Nagyszüleimtől tudom - akik akkoriban 30-as éveikben jártak -, hogy először a fehérterror valóban a kommunisták ellen irányult, de később átcsapott sima gyilkolásba, rablásba, stb. Prónai, Francia Kiss Mihály és a többi, közönséges gyilkosok voltak! Tanyákat raboltak ki, égettek fel, a falvakban zsidók boltjait rabolták ki, miközben a tulajdonost kinyírták, meg hasonlók.
polar450
@durbincs: ez a hányás mi akart lenni?
desiro
Na megint egy baromságot hozott ide ez a bányakecós idióta, a majma meg megmagyarázza(shikari).
vacsi
@Shikari: Lehetséges. Amiről én írtam, az a 20-as években volt, a Tanácsköztársaság után. Prónai viszont - úgy tudom - jóval később halt meg, 46-ban, 70 évesen. Mindkettő igaz lehet.
simmering73
A prostisrácok meg az anyabaszó recskarém.
vacsi
@Shikari: Nem tudom, a könyvet nem olvastam. Én a nagyszüleim (mind a 4) elbeszéléseiből tudom a történetet. És egyikük sem volt kommunista...
polar450
A kapitalista hatalom hivatalos történelemszemlélete és oktatása egyenlőségjelet tesz a kommunista Tanácsköztársaság által elkövetett atrocitások és a fehér terror közé. A Tanácsköztársaság alatt a központi hatalom sosem adott ki parancsot vérengzésre, a kommunista pártok és mozgalmak ilyenben sohasem vettek részt. A tanácshatalom ideje alatt elkövetett atrocitásokat a népharag vitte véghez, az elnyomó hatalom képviselői ellen irányultak, és azokban ritkán vettek részt olyanok, akik kommunistának vallották magukat. A Tanácshatalom nem hogy nem vett részt vérengzésekben, hanem szigorúan megtiltotta azokat, sőt, a Lenin-fiúk néven elhíresült szervezet feloszlatására törekedett, amikor híre ment, hogy atrocitásokban vettek részt. Ellenben a fehér terror Horthy központi hatalmának személyes parancsára történt, kizárólag ártatlan embereket gyilkoltak meg. A tanácshatalom alatt a népharag 200 emberrel végzett, a fehérterrornak közvetlenül több ezer áldozata volt, majd a Horthy-fasizmus további százezreket ölt meg. A jelenkor kommunistái semmilyen erőszakos és törvénytelen atrocitással nem vállalnak értékközösséget, a Jobbik viszont nyíltan reklámozza Horthy, a különítményeseket és a rendszerüket.

-Kemeneshőgyész, 1919. augusztus 5.
A zavargások során sok zsidót összevernek, egyet meggyilkolnak
- Lepsény, 1919. augusztus 10.
Pogrom, kivégzések és a zsidók kiűzése
-Tolnaozora, 1919. augusztus 19-20.
A különítményesek zsidókat gyilkolnak, majd megölik az atrocitások ellen fellépő helyi gazdát is.
- Alap, 1919. augusztus 21.
A jegyző nem hajlandó kijelölni a kivégzendő zsidókat, az izraelita lakosság elmenekül
- Szilvásbalhás, 1919. augusztus 21-30.
Lakossági pogrom és a zsidók kiűzése
- Celldömölk, 1919. augusztus 23.
Egy különösen brutális lakossági pogromban legalább hat zsidót megölnek
- Cece, 1919. augusztus 26.
Három zsidót megölnek, hármat megkínoznak a különítményesek
-Marcali, 1919. augusztus 27-29.
Prónayék megkínoznak és meggyilkolnak két tucat embert,...
polar450
@durbincs: Mit akartál volna kinyögni, közveszélyes szopós?
SystemError
@durbincs: maga nem egy automatizált program? meddig fogja ugyanazt kis változással válaszolni? Kipróbáljuk? maga a gyökér kis segédprogramja? Mintákat követ, de ha eltérés van jön az igazi gyökérke? A kis szocipata Shikákááá, akinek ez a munkája, hogy istenkomplexusos náci senki? akinek a nyomi kis mintakövető félautomata pincsije? Twitterbot maga?
SystemError
@durbincs: maga nem egy automatizált program? meddig fogja ugyanazt kis változással válaszolni? Kipróbáljuk? maga a gyökér kis segédprogramja? Mintákat követ, de ha eltérés van jön az igazi gyökérke? A kis szocipata Shikákááá, akinek ez a munkája, hogy istenkomplexusos náci senki? akinek a nyomi kis mintakövető félautomata pincsije? Twitterbot maga?
SystemError
@durbincs: maga nem egy automatizált program? meddig fogja ugyanazt kis változással válaszolni? Kipróbáljuk? maga a gyökér kis segédprogramja? Mintákat követ, de ha eltérés van jön az igazi gyökérke? A kis szocipata Shikákááá, akinek ez a munkája, hogy istenkomplexusos náci senki? akinek a nyomi kis mintakövető félautomata pincsije? Twitterbot maga?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.