Anyai örömök elé néz, ezért egy ideig szünetelteti a vívást Szász-Kovács Emese, de a tokiói olimpia kvalifikációs időszakának vége felé már ismét rendelkezésre állna, amennyiben szükség lenne rá.

36 évesen babát vár a magyar olimpiai bajnok, még a következő olimpiáért harcba szállna
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A Rióban ötkarikás aranyérmes, 36 éves párbajtőröző augusztusra várja első gyermekét, ezért – amint azt csütörtökön, sajtótájékoztatón mondta – a júliusi, budapesti világbajnokságon biztosan nem indul.

"A kvalifikáció első versenyeiből kimaradok, de egy fiatal csapat elkezdte bontogatni a szárnyait, s ha csodát tesz, és +lőtávolban+ leszünk, a szövetség pedig úgy gondolja, hogy szükség van rám, akkor a vége felé rendelkezésre fogok állni"

- mondta a Vasas SC vívója, hozzátéve, hogy a pótkvalifikációs versenyen is harcba szállna, ha a csapatnak előzőleg nem jönne össze a tokiói kvótaszerzés, és a világranglistán sem állna egyetlen magyar női párbajtőröző sem részvételt érő helyen.

Az egyéniben világbajnoki ezüst- és kétszeres bronzérmes, négyszeres Eb-harmadik vívó elmondta, hogy az utóbbi időben egy kicsit eltűnt, mestere, Kulcsár Győző szeptemberi halála megviselte, nehezen tette túl magát rajta. Aztán októberben ült le a szövetséggel és a Vasassal, hogy a folytatásról egyeztessen.

"Időt kértem és kaptam, vázoltam a terveimet, azt, hogy Peterdi Andrással szeretném folytatni a felkészülésemet, de két feltételem is volt. Az egyik az, hogy ez ne zavarja az ő felkészülését, illetve ha kiderül, hogy babánk lesz a férjemmel, akkor változik a helyzet. Hát ez utóbbi jött be"

- mesélte, majd a visszatérésre vonatkozó kérdésre úgy reagált, hogy ez sok mindenen múlik, de vannak jó példák.

Csampa Zsolt, a vívószövetség elnöke úgy fogalmazott: bár egy sportolónak mindig az a célja, hogy dobogóra álljon, nyerjen, de van egy másik oldal is.

"A szövetség ezután is maximálisan fogja támogatni Emese terveit"

- mondta, majd csapatsportokból vett hasonlattal élve kijelentette: a válogatottnál van egy mezszám, ami nincs visszavonultatva.

"Amikor majd eljutunk abba az időszakba, hogy döntéseket kell hozni, Emese is ott lesz"

- utalt a kvalifikáció jövő tavaszi hajrájára.

Ferjancsik Domonkos, a Vasas vívószakosztályának elnöke, világbajnok kardozó azzal kezdte, hogy mindnyájan sejtették, remélték vagy gondolták, hogy ez a helyzet egyszer be fog következni. Egyúttal emlékeztetett rá, klubjának szlogenje az, hogy a család az első, és ilyen esetekben is szeretnék megmutatni, ezt komolyan gondolják.

"Végig Emese mögött álltunk, a karrierjében támogattuk, ezután is támogatni fogjuk. Az olimpia végéig van vele megállapodásunk, ami természetesen semmiben sem fog változni. Úgy tekintünk rá, mint a mi versenyzőnkre, a családunk egy tagjára"

- mondta, majd egy Vasas-címeres kombidresszt adott ajándékba.

Szász-Kovács Emese köszönetet mondott a klubjának, a szövetségnek és egyéni szponzorának, a Mercedesnek a támogatásért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.