Ezúttal biztosan nem tésztát szolgálnak fel a focistáinknak, mint 1986-ban, Mexikóban. Lehet, hogy a brokkolimentesség meghozza a sikert a szlovákokkal szemben.
Az olasz Marco Rossi szövetségi kapitány vezette válogatott csütörtökön Európa-bajnoki selejtezőt játszik Szlovákiával. A felkészülés fontos része, hogy mit esznek a labdarúgók edzés-, illetve mérkőzésnapokon.
A találkozók előtt szénhidrátban gazdag, könnyen emészthető ételeket kell fogyasztani, hiszen ilyenkor izgulnak a focisták, csökken az enzimaktivitás. Kerülni kell a puffasztó, zsírban gazdag ételeket, különben nem tudnak a játékosok maximálisan teljesíteni
– mondta el a Blikknek Dobák Zita, a Magyar Labdarúgó-szövetség sportdietetikai szaktanácsadója, aki a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által összeállított dietetikai javaslatokat igyekezett meghonosítani a válogatottnál. – Húsok közül ajánlott a csirke- vagy pulykamell, alacsony zsírtaratalma miatt. A hal sem rossz választás, de ez esetben lazac helyett inkább a tőkehal javasolt. A lassabban emésztődő marhahús kerülendő, ugyanis sokkal több időt tölt el a gyomorban. Köretként tésztafélék, leveles saláták, fokhagymamentes paradicsomos szószok, és a spenót is szóba jöhet. Desszertnek gyümölcsös pudingot, piskótát ehetnek a játékosok. Amikor nincs meccs, természetesen akkor is ügyelni kell a táplálkozásra, a fagyasztott halat és a nyers húsokat azért kell kerülni, mert magas a fertőzés, ételmérgezés veszélye.
Ezt ehetik a meccs napján:
– Nem fogyaszthatnak vöröshúst (szarvasmarhát)
– A sütéshez kókuszzsírt kell használni
– Nem kerülhet az asztalra fejes káposzta, karfiol, brokkoli, bab, szénsavas ásványvíz, túl fűszeres étel, mák és dió
– Desszertként nem ehetnek croissant-t és zsírosabb péksüteményeket
– Tejet/tejterméket sem ihatnak (pl. smoothie)
– Laktózmentes tejet és tejtermékeket használnak (rizskrém, rizstej, kókusztej, mandulatej).
(Forrás: Blikk)
a legjobbak a "Platz"-on,igaz a Bundesligában,de az egy más világ!