A MOL-Pick Szeged 28-27-re legyőzte a Telekom Veszprémet a férfi kézilabda Magyar Kupa fináléjában, a debreceni Főnix Csarnokban rendezett négyes döntő második, vasárnapi játéknapján.

A Szeged 22. alkalommal játszott döntőt a Magyar Kupában, és hetedszer nyert, 2008 óta először. A 27-szeres aranyérmes Veszprémnek ez volt a 37. kupafináléja. A két csapat huszadik alkalommal találkozott a hazai kupadöntőben, a csongrádiak ötödször győztek.

A két Bajnokok Ligája-negyeddöntős magyar együttes a mostani idényben harmadszor játszott egymással, és harmadszor is a Szeged győzött.

Eredmény, döntő:

MOL-Pick Szeged – Telekom Veszprém 28-27 (17-10)

gólszerzők: Maqueda 7, Bombac 6, Sigurmannsson 4, Sostaric 3, Bodó, Canellas, Balogh Zs. 2-2, Gaber, Bánhidi 1-1, illetve Nagy L. 7, Gajic 5, Lékai 4, Strlek 3, Ilic, Nilsson 2-2, Blagotinsek, Nenadic, Mahé, Mackovsek 1-1

A címvédő veszprémiek közül Jamali Iman és a dán René Toft Hansen hiányzott sérülés miatt, a szegedieknél pedig a spanyol Pedro Rodríguez maradt ki taktikai okok miatt.

Mirko Alilovic, a Veszprém korábbi, a Szeged jelenlegi kapusa bravúros védésekkel kezdte a meccset, erre alapozva csapata két góllal ellépett, de Nagy László gyorsan egyenlített. David Davis, a dunántúliak vezetőedzője a 15. percben időt kért, mert az ellenfél spanyol átlövője, Jorge Maqueda már a negyedik gólját dobta (9-7).

A 23. percben Alen Blazevic könyökkel eltalálta Dejan Manaszkov fejét, ezért a Veszprém macedón balszélsőjét le kellett cserélni, mivel erősen vérzett a homloka. A játékvezetők nem látták az esetet, ezért nem büntették a csongrádiak horvát védőjátékosát. Ellenfele kiváló védekezése miatt a címvédő 11 perc alatt csupán kétszer volt eredményes, így ötgólos hátrányba került (8-13), közben pedig kapust cserélt, és a nyáron éppen Szegedre igazoló Mikler Roland lépett pályára Sterbik Árpád helyett.

David Davis a szünet előtt ismét időt kért, mert csapata hibáit, labdaeladásait remekül használta ki a bajnoki címvédő, amely 16-9-re vezetett, és a szlovén Dean Bombac irányításával megőrizte a hétgólos különbséget az első félidő végéig.

Eleinte a második felvonásban sem változott a játék képe és az eredmény alakulása, de amikor néhány szegedi pontatlanságot kihasznált a Veszprém, és egy 3-0-s sorozattal felzárkózott, Juan Carlos Pastor időt kért. Csapatának korábbi lendülete megtört, játékosai némileg elbizonytalanodtak, ráadásul Bánhidi Bence egy durva szabálytalanság miatt piros lapot kapott.

Mindezek ellenére Bodó Richárd góljaival elmozdult a holtpontról a Szeged, ismét hat találattal vezetett, és bár ellenfele a folytatásban egy 6-1-es sorozattal egy gólra felzárkózott, az utolsó hetven másodpercben nem tudott egyenlíteni, így a bajnoki cím után a Magyar Kupát is elveszítette.

A meccs legjobbjának Dean Bombacot választották.

"Fantasztikus első félidőt játszottunk, a másodikban viszont elfáradtunk. Ehhez azonban hozzátartozik, hogy több játékosunk is sérülése ellenére játszott ezen a hétvégén, valamint Bánhidi Bence elvesztése sem jött jól nekünk" – nyilatkozta Juan Carlos Pastor.

A Szeged edzője hozzátette, hatalmas siker, hogy egy szezonon belül harmadszor is legyőzték legnagyobb hazai riválisukat, de a kupadöntő fontosabb, mint az előző két nyertes meccs volt, hiszen ezért trófeát is kaptak.

Veszprémi kollégája, az ugyancsak spanyol David Davis úgy fogalmazott, nem is számít igazán, hogy remek második félidőt produkáltak, és sikerült felzárkózniuk, mert egy döntőben a győzelem a legfontosabb, erre pedig a rossz kezdés, az elrontott első félidő miatt nem volt esélyük.

"Nekik jó napjuk volt, mi viszont szinte egyáltalán nem védekeztünk, semmi nem csináltunk meg abból, amit kellett volna" – nyilatkozta.

korábban:

a 3. helyért: Balatonfüredi KSE-RotaChrom Dabas 21-20 (10-13)

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.