Itt a tavasz, közeledik a strandszezon – sokan próbálnak egy utolsó rohamot indítani a súlyfelesleg ellen, párhetes diétákkal, önsanyargatással, nem ritkán túledzéssel, ami nem csak egészségtelen, de veszélyes is. Pedig vannak még alternatívák.

Szabadon, szabadban edzeni

Fotó: Pixabay.com

Nem vagyunk sportnemzet. Erről számos felmérés mellett a március végén nyilvánosságra hozott, 2017-es adatokon alapuló Eurostat-elemzés is árulkodik: a 25 felmért EU-tagállamból a 23. helyet sikerült megcsípni azzal, hogy a magyar felnőtt lakosság alig fele végzett akármilyen testmozgást. Magyarán lustaságból megkaptuk a bronzérmet.

Vágyakozás helyett célok kellenek

Ráadásul a kérdőív önbevallásos alapon működött. Azaz a valós számok ennél jelentősen rosszabbak lehetnek – erősítette meg lapunknak Kovács Arnold vezető edző, aki tíz százalékra teszi azoknak az arányát, akik tényleg sportolnak valamit, az igazán rendszeresen mozgókét pedig csupán néhányra. Az ötven százalék csak vágyálom – tette hozzá, utalva az általa vezetett szegedi SWAT Fitness Team egyik jelmondatára – „szétrombolom a vágyaidat, és helyettük célokat adok a kezedbe”.

Hibás berögződések

A magyarok legendás lustasága csak az egyik baj a vezető edző szerint. Arnold ugyanis a kültéri edzések és a valódi, funkcionálisan is használható fittség megszállottja, ezzel pedig erőteljesen szembemegy a máig berögzült edzési szokásokkal. Mint mondta, az emberek zöme az edzést a testépítéssel azonosítja, amelynek elsődleges célja a látványos izomzat felépítése, steril körülmények között, az izmok rendes funkciójától erősen idegen módon emelgetett súlyokkal. Ettől az elit katonai alapokon kifejlesztett edzésekkel dolgozó Arnold élesen elhatárolja magát. Látványos és szép, persze – mondja – de nem véletlen, hogy egy deszantos vagy egy tengerészgyalogos nem úgy néz ki, mint egy testépítő „terminator”. Az efféle épített izmokkal, bár tényleg jól néznek ki, a mindennapokban legfeljebb a teszkós szatyrot viszi fel könnyebben az ember az emeletre. Ráadásul sokaknak ugyanazok az egészségügyi – például ízületi – problémáik jönnek elő 50-60 évesen, mint a túlsúlyosoknak. Az izomtömeg is terhel, hiszen a szervezet számára ez is éppolyan természetellenes, mint a nagy zsírpárnák – teszi hozzá.

Hobbisták és instanttársadalom

A magukat sportolónak vallók egy másik csoportja most, a jobb idő beköszöntével kimerészkedik a szabadba, de ők inkább kényelmes hobbiként tekintenek a reggeli kocogásra, biciklizésre, és nem mindig az egészség a fő fókusz – folytatja a felsorolást Arnold.

Sokan pedig most, a strandszezon előtt alig egy hónappal döbbennek rá, hogy nem férnek bele a nyári cuccaikba, ők rendkívül rövid idő alatt akarnak lefogyni – mutat rá, némi társadalomkritikával megjegyezve: annyira instant világban élünk, hogy kevesen hajlandóak egy-két-három évet kitartóan edzeni a céljaikért, az manapság már beláthatatlan időtávnak számít.

Ezzel szemben, amit ő kínál, jelentősen eltér hagyományostól – persze kérdés, mit nevezünk hagyományosnak, a pár évtizedes, fehérjeporszagú gym-divatot, vagy az ókori görögök gümnaszionjaiból eredeztethető, a világ elitkatonaságánál meghonosodott saját testsúllyal, szabad ég alatt végzett testedzést.

Csodák nincsenek – de 30 nap sok mindenre elég

Persze a piac nagy úr, és Arnold sem tervezi egyik percről a másikra Szegedről a sarkából kiforgatni a világot: az instant világ és a technológiai fejlődés irányába is tett gesztusokat, még ha alapvető filozófiájáról nem is mondott le eközben. Igen népszerű terméke például a speciálisan esküvő előtt állóknak kitalált 30-90 napos edzésprogramja, ahol a lehető legrövidebb idő alatt próbálja formába hozni klienseit úgy, hogy sok más módszerrel ellentétben nem veszélyezteti az egészségüket, elsősorban magas intenzitású interval-edzésekkel és megfelelő táplálkozással.

Emellett pedig megtanítja a résztvevőknek azt a szemléletmódot és edzéstechnikákat, amelyeknek birtokában saját magukat motiválva és erősítve tudnak tovább fejlődni: így nem csak egy sportos vargabetű lesz az életükben a program, és nem térnek vissza a korábbi, egészségtelenebb életmódjukhoz. Persze a nagy nap előtt inkább a kézzel (képpel) fogható eredmény a fontos a klienseknek, ami a testsúly 10 százalékától való biztonságos és nem egészségtelen megszabadulást jelenti. Ezek a programok persze nyitva állnak nem házasodó felek számára is, így aki a május elején induló strandszezonra szeretne felkészülni, még éppen időben van hozzá – mondja a vezető edző.

Szabadon, szabadban edzeni

Fotó: Pixabay.com

Emellett felfutóban van a motivációs videókat, a leforgatott, követhető videós edzéseket és a személyi edzést ötvöző Messenger-edzés nevű programja, amelynek lényege, hogy a mobilos használatra optimalizált edzésvideók mellett az állandó kapcsolat lehetősége is adott az edzővel.

A sikerek és a kudarcok is természetesek a vezető edző életében, de mindkettő tapasztalatait felhasználja programjai tökéletesítésére. Mint mondta, az instant társadalom valóban kiöli a kitartást sok emberből, sokan hamar feladják. Ugyanakkor számos üdítő ellenpéldát is fel tudott sorolni mind a fizikai, mind pszichés eredmények terén: egyik kliense, a kétméteres Alex például 144 kilóról fogyott le százra, miközben a kondija is óriásit fejlődött. Mentális téren Zsuzsi előtt emelt kalapot, akivel még a -17 fokos viharos szélben is együtt edzettek a befagyott Tisza partján, és azóta sem adta lejjebb magával szemben a követelményeit. Egy rendőrtiszt hölgy pedig – emlékszik vissza Arnold – azzal jött hozzá, hogy a kitartásával vannak bajok, semmit nem csinál végig. Ennek az ellenkezője bizonyosodott be egy 30 napos program keretein belül, amit ráadásul törött lábközépcsonttal csinált végig.

Kényszer helyett öröm

Mint Arnold mondta, a harminc napos program első fele jellemzően kínszenvedés, utána jön az áttörés: amikor a résztvevő megtapasztalja, hogy a teste nem szénhidrából, hanem ketontestekből nyeri az energiát, és elkezdi élvezni, hogy jóval fittebb és energikusabb. Tavasszal és nyáron mindenki szívesen tartózkodik a szabadban, és bárki képes lehet magát motiválni és rendszeresen edzeni, az edzőtermek pszichés nyomása nélkül, szabadon. Ha betévedek néha egy gym-be – mondja Arnold – azt látom, hogy az emberek szája csíkra húzódik, és csak visszafelé számolják, hány szériát kell még ugyanazt az unalmas dolgot csinálniuk. Az én edzőpartnereim nem. Ők mosolyognak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.