A magyar férfi vízilabda-válogatott 12-10-re kikapott az olasz csapattól a kvangdzsui világbajnokság csütörtöki elődöntőjében, ezzel eldőlt, hogy nem szerez olimpiai kvótát a Koreai Köztársaságban.

Nem jutott döntőbe a férfi vízilabda-válogatott a vizes vb-n
Nagy Viktor kapus a férfi vízilabda torna elődöntőjében játszott Magyarország – Olaszország mérkőzésen a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 25-én. MTI/Kovács Tamás

A szombati bronzmérkőzésen így megismétlődik a két évvel ezelőtti margitszigeti döntő, azaz Märcz Tamás együttese a horvátokkal találkozik – közép-európai idő szerint 10 órakor.

A magyar csapat legközelebb hazai környezetben, a januári Európa-bajnokságon harcolhatja ki az ötkarikás részvételt, ott is egy kvóta talál gazdára.

Eredmény:

vízilabda, férfiak, elődöntő:

Olaszország-Magyarország 12-10 (2-4, 5-1, 2-2, 3-3)

gólszerzők: Echenique 4, Di Fulvio 3, Figari 2, Bodegas, Figlioli, Luongo 1-1, illetve Vámos, Zalánki, Angyal 2-2, Pohl, Sedlmayer, Manhercz, Hárai 1-1

Magyarország:

Nagy V. – Vámos, Varga Dé., Sedlmayer, Jansik Sz., Manhercz, Hárai, cserék: Angyal, Pohl, Mezei, Zalánki, Bátori, Vogel (kapus)

A két csapat idén az Európa Kupa zágrábi nyolcas döntőjében a négy között találkozott egymással, a magyarok akkor Varga Dénes négy góljának is köszönhetően 12-11-re nyertek. A Ferencvárossal idén Bajnokok Ligája-győztes, ott a nyolcas döntő legértékesebb játékosának megválasztott olimpiai bajnok Kvangdzsuban az első csoportmérkőzésen Új-Zéland ellen eltörte a kisujját a lövő kezén. Az ausztrálok elleni negyeddöntőben ugyan vízbe ugrott, és ha már ott volt, akkor egy zseniális góllal indította meg a csapat szekerét. Az így is nagy meglepetést okozott, hogy a csapatkapitány ott volt a kezdőben, igaz, csak egy rövid ideig játszott.

Az olaszok mindjárt az első támadásukból emberelőnybe kerültek, Francesco Di Fulvio pedig kíméletlenül kihasználta a lehetőséget és Nagy Viktor feje fölött a hálóba lőtt. Szinte azonnal jött a második olasz fór is, de Gonzalo Echenique fölé pattintott. A túloldalon Hárai Balázs jóvoltából először kerültek előnybe a magyarok, a figurát pedig némi meglepetésre Pohl Zoltánra játszották ki, a Ferencváros játékosa nem hibázott. A másik magyar center, Mezei Tamás is szállított egy előnyt, Sedlmayer Tamás pedig nem teketóriázott, azonnal a kapuba bombázott. Az olaszok Di Fulvio akciógóljával egyenlítettek, de a harmadik és a negyedik magyar fór is góllal zárult, előbb Manhercz Krisztián, majd Vámos Márton volt a befejező. Mindeközben az olaszoknak három emberelőnyös akciójuk is a magyar blokkban halt el.

Az olaszok egy emberelőnyből és egy megúszásból szerzett góllal 58 másodperc alatt egyenlítettek a második negyed elején, az ötödik magyar fór pedig már kimaradt. A rivális Di Fulvio és Echenique harmadik góljával kettővel ellépett. Zalánki Gergő bődületes kapufás góllal szépített, az olaszok viszont visszaállították a különbséget – videobíróra volt szükség Michael Bodegas lövése után. A kapuban Vogel Soma váltotta Nagy Viktort. Bátori Bence a szünet előtt kétszer is próbálkozhatott emberelőnyben, de előbb a kapufára lőtt, majd Marco Del Lungo hárított. A magyar szempontból 5-1-re elveszített második negyed kétgólos olasz előnyt eredményezett a szünetre.

A nagyszünet után fórból zárkózhatott volna fel a magyar csapat, de a szépen kivitelezett figura végén Jansik Szilárd a kapusba húzta a labdát. Egy jó védekezést követően elöl Hárai villant centerből, és úgy tűnt, Vogel megbabonázta az olasz lövőket, akik rendre pontatlanul céloztak ellene. Másfél perccel a negyed vége előtt emberelőnyben Märcz Tamás időt kért: a gyönyörű figura végén Angyal Dániel egyenlített. Az olaszok egy fór végén aztán másfél perccel a szünet előtt megtörték több mint másfél negyeden át tartó gólcsendjüket, sőt, hét másodperc volt csak hátra, amikor ötméterest kaptak, Pietro Figlioli pedig nem hibázott, ráadásul Hárai Balázs kipontozódott.

A zárónegyedet emberelőnyben kezdhették a magyarok, Sedlmayer el is hozta labdát és amikor az olaszok már éppen kiegészültek, Vámos lőtt óriási kapufás gólt. Emberhátrányban Varga szerzett elegánsan labdát, a fór viszont kimaradt. Vogel védése után újra létszámfölénybe kerültek a magyarok, a szövetségi kapitány időt kért, de Vámos mindkét lövését védte az olasz kapus. A túloldalon a rivális is fórt kapott, Alessandro Campagna ugyancsak kikérte az idejét, Figari pedig második gólját szerezte az akció végén. Zalánki távoli akciógóljával három és fél perccel a vége előtt újra egy gólra olvadt az olasz előny, de Echenique egy figyelmetlenséget kihasználva ismét betalált (11-9). A magyarok videózás után Angyal révén kerültek újra közelebb, de Stefano Luongo lövése becsúszott a rövidnél Vogel kezei alatt. Egy perccel a vége előtt újra előnyben támadhatott a magyar csapat, de Zalánki lövése a felső lécen csattant, ezzel eldőlt a mérkőzés.

A mérkőzés után Märcz Tamás azt mondta: jól kezdték a találkozót, de a második negyedben jött egy törés, ami "nem volt benne a meccsben".

"Zsinórban kaptunk négy gólt, ezért utána csak mentünk az ellenfél után" – értékelt a kapitány, aki hozzátette, végig küzdöttek, de amikor közel kerültek az olaszokhoz, ők el tudtak lépni. "Egy jól játszó olasz csapat vert meg minket, és mi sem voltunk rosszak".

A vb-vel kapcsolatban elmondta: nem számoltak előre a kulcsember Varga Dénes sérülésére, aki szinte végig padozott a vb-elődöntőben.

"Nagyon hiányzott az ő játéka, zsenialitása" – mondta Märcz.

Angyal Dániel arról beszélt először, hogy bár jól játszottak az olaszok, a 12 kapott góljuk "nem fér bele egy ilyen meccsen".

"Mindegyik kapott gólunk fáj. Ami viszont igazán fájó, az az 1-5-ös második negyedünk" – emelte ki.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Hát, ez nagy csalódás!! Tényleg nagyon hiányzott Varga Dénes, de a zsinórban kapott 4 gól azért sok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.