Az év góljáért járó Puskás-díj történetében először magyar labdarúgó is szerepel a 10-es jelöltlistán: a debreceni Zsóri Dániel Ferencvárosnak lőtt februári találatára is lehet szavazni a nemzetközi szövetség (FIFA) honlapján.

Ilyen még nem volt! NBI-es focistáé lehet az év góljáért járó Puskás-díj
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A FIFA hétfőn délután hozta nyilvánosságra a díj tíz jelöltjét, a voksolás pedig máris elindult, itt lehet szavazni.

A DVSC 18 éves futballistája, Zsóri Dániel február 16-án, a Ferencváros elleni hazai bajnoki találkozón a 81. percben csereként állt be élete első NB I-es mérkőzésére, majd a 93. percben, 15 méterről ballal a kapu jobb alsó sarkába ollózott, megszerezve csapatának a győzelmet. Zsóri gólján kívül a brazil Matheus Cunha (RB Leipzig), kolumbiai Juan Fernando Quintero (River Plate), a svéd Zlatan Ibrahimovic (Los Angeles Galaxy), az argentin Lionel Messi (FC Barcelona), az olasz Fabio Quagliarella (Sampdoria), az angol Andros Townsend (Crystal Palace), valamint három női játékos, a kameruni Ajara Nchout (Valerenga), az amerikai Amy Rodriguez (Utah Royals) és az északír Billie Simpson (Cliftonville Ladies) jelölt az elismerésre. A találatok kiválasztásánál a 2018. július 16. és 2019. július 19. közötti időszakot vették figyelembe.

"Nagyszerű születésnapi ajándék a FIFA-tól Magyarországnak, hogy az idén tízéves Puskás-díjnak végre magyar jelöltje is van. Álomszerű történet, hogy egy magyar szurkolói ötlet megvalósítására sikerült annak idején rábeszélnünk a FIFA-t, amely azóta az Aranycsapat zseniális kapitányáról elnevezett díjjal kitüntette mások mellett Cristiano Ronaldót, Neymart, Zlatan Ibrahimovicot vagy a legutóbb Mohamed Szalah-t."

- mondta az MTI-nek Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete, a Nemzeti Sport főszerkesztője, aki fontos szerepet játszott a Puskás-díj létrejöttében és egyedüli magyarként az eddigi összes díjátadó gálán ott volt.

"Ha lehetett hiányérzetünk az elmúlt évek csillogó díjátadó gálái után, akkor annak legfeljebb az volt az oka, hogy az eddigi száz jelölt között egy magyar sem akadt. Az első NB I-es meccsén a Fradi ellen a 93. percben győztes gólt ollózó Zsóri Dániel azonban gondoskodott róla, hogy ez az álom is valóra váljon: a földkerekség szurkolói mostantól egy magyar játékos Puskás-díjára is szavazhatnak, egy olyan gól révén, amely tökéletesen megfelel az elismerés klasszikus követelményeinek, hiszen az esztétikum, a pazar technikai kivitelezés mellett a gólt a körülményei is különlegessé teszik"

- fogalmazott Szöllősi György hangsúlyozva, hogy mindenkit köszönet illet, aki lobbizott a gól jelöltségéért, és azoknak is köszönet jár, akik majd szavazni fognak rá. A Puskás-ügyek nagykövete hétfőn (ma) 22 órától az M4 Sporthíradójának a vendége lesz. A FIFA honlapján szeptember 1-én éjfélig lehet voksolni. A korábbi évekhez képest változás, hogy a három legtöbb szavazatot kapó gól közül egy legendás játékosokból álló zsűri választja majd ki a győztest, aki szeptember 23-án, a milánói Scalában sorra kerülő FIFA-gálán veheti majd át az elismerést.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.