Magyarországon eddig még nem működő jégkorong-fejlesztőközpontot adtak át szerdán Győrben, a Győri Nemak-Dana Jégsport Centrumban.

Szilasi Péter Tamás, a Győri Nemak-Dana ETO HC alelnöke elmondta, hogy egy olyan komplex eszközről van szó, amely a sportolók mozgását egyénileg tudja megvizsgálni és fejleszteni.

Működésének lényege, hogy

a sportoló alatt elindul egy műanyag borítású padló, amelyen úgy kell korcsolyáznia, mintha a jégen lenne.

A sportoló mozgását kamerák és szenzorok követik, amelyek révén utóbb egyrészt kielemezhető, hogy milyen erősségei és hibái vannak a mozgásában, másrészt a kis távolság miatt bizonyos mozgástípusok hatékonyabban és könnyebben begyakorolhatók, mint jégen.

Az eszköz nemcsak a korcsolyázás technikájának fejlesztésére, hanem a korongkövetési és -lövési technika fejlesztésére is alkalmas.

Ilyen Magyarországhoz legközelebb Ausztriában és Csehországban működik.

A Dana Jégcsarnokban található központ közel 120 millió forintba került, az összeget a klub a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) eszközfejlesztési pályázatán nyerte. Az egyesület egyfajta koordinációs és fejlesztő szerepet tölt be, ezért a központot más klubok csapatai is használni tudják a jövőben.

Szilasi Péter Tamás beszélt arról is, hogy a Dana Jégcsarnok mellett épül a Nemak Jégcsarnok több mint egymilliárd forintból, amelynek alapkövét 2017 novemberében tették le. Az építkezés elérte a közel 80-85 százalékos készültségi szintet, jelenleg a belső gépészeti munkák zajlanak, amelyet az egész évben használható pálya kiöntése, majd a lelátók kiépítése követ.

Az összesen 1800 ember befogadására képes csarnokot várhatóan jövő év elején adják át.

A Győri Nemak-Dana ETO HC-ban jelenleg mintegy 250 gyermek sportol, már óvodás kortól. A klub célja, hogy utánpótlás nevelésen keresztül egy első osztályú férfi csapata legyen. Jelenleg legmagasabb szinten az U20-as korosztályban versenyeznek.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.