A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) az Oroszország négyéves eltiltására vonatkozó határozata ellentétes az Olimpiai Chartával – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este Párizsban.

Putyin: a WADA határozata ellentétes az Olimpiai Chartával

(A WADA-nak) az Orosz Olimpiai Bizottsággal szemben nincsen kifogása. Ha pedig nincs ellene kifogása, akkor az országnak a nemzeti lobogó alatt kell szerepelnie. Ilyen az Olimpiai Charta

- mondta Putyin.

Hangsúlyozta, hogy ebben a vonatkozásában a WADA döntése ellentétes a Olimpiai Chartával és Oroszországnak minden alapja megvan arra, hogy a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) forduljon. Hozzátette, hogy a határozatnak vannak egyéb olyan vonatkozásai, amelyeket jogászoknak még tanulmányozniuk kell.

"A római jog óta bármely büntetésnek személyre szabottnak kell lennie, és abból kell kiindulnia, amit egy adott személy elkövetett. A büntetés nem lehet kollektív, és nem terjedhet ki olyan emberekre, akiknek az adott szabályszegéshez semmi közük nincs, és ezt mindenki érti" – mondta.

Úgy vélekedett, hogy ezt a WADA szakértői is értik. "De hogyha valaki közülük kollektív büntetésről hoz döntést, akkor úgy tűnik számomra, hogy van alap azt feltételezni, hogy az ilyen döntések alapja nem a gondoskodás a világ sportjának tisztaságáról, hanem politikai megfontolás, amelynek semmi köze sincsen a sport érdekeihez és az olimpiai mozgalomhoz" – mondta Putyin a "normandiai négyek" közös sajtótájékoztatóján.

A WADA végrehajtó bizottsága hétfőn négy évre eltiltotta Oroszországot egyebek között az olimpiai és világbajnoki részvételtől, valamint a jelentősebb nemzetközi versenyek rendezésétől, mivel bizonyítottnak látta, hogy manipulálták az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) moszkvai laboratóriumának eredményeit.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Ronin2
Azért a különböző szövetségeknek jól jön az orosz pénz.
Kazany rendezheti az úszó rövidpályás,és hosszúpályás VB-t is.
2020-ban,meg 22 .ben.
Nem tisztem védeni az oroszokat,de ilyen erővel MINDEN kínait is kizárhatnának.
A WADA is azt tiltja el akire utasítják.
Nemtudomkik..
RonaGyuri
ner sérti az állami dopping szervezés szabadságát??? =))
RonaGyuri
@Ronin2: lassan mondom, hogy te is értsd - ah már Orbán barátja nem akarja - nem csak a sportolókat, hanem a szovjet sportvezetést kapták rajta!!! =)) Ők szervezték!!!
relatív
Ezek a manapság ismert sportteljesítmények bizonyos ' szerek ' nélkül nem érhetők el, ezt mindenki tudja - akinek egy csöpp esze IS van.
Lehet mindenféle lányos zavarral magyarázni ennek újdonságként való ismeretét, de a küzdés csak az ismert szerek ellen válik mindennapossá.
Több államban IS megbuktak sportolók, de - látható -, az ország kizárása csak egynél gyakorlat. Nyilvánvaló ennek oka IS minden normális - nem elvetemülten ' egyoldalú ' - sportszerető embernek ! Kár a politikát ilyen erősen bekeverni a sport-életbe IS !!!
fahrenheit451
A botox reklámarc nem bírja, ha támadják igazságtalanul?
Mekkora szopás már ez, mi?
kokopelli
@csak úgy...: Az NDK is ugatott anno,de amikor a dopingozott gyerekeknél évek múlva megjelentek az
utóhatások,akkor már az NSzK volt a hibás,hogy egyáltalán szóba került a dolog!Az afrikai hosszútávfutókkal
senki sem szolidarizált amikor kiderültek a dolgok!Hiányoztak az ügyvédek,mert azok a futók a településeik élet-
bentartásáért gályáztak "doppolva"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.