90 napra felfüggesztette magyar elnökét, Aján Tamást a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség.

Az IWF végrehajtó testületének döntése értelmében a három hónapos felfüggesztés alatt az elnöki feladatokat a szervezet alelnöke, Ursula Papandrea látja majd el.

Szerdán a szövetség vezetősége válságtanácskozást tartott Dohában, ahol a reformokat szorgalmazók egy csoportja akár arra is esélyt látott, hogy leváltsák a szervezetet csaknem húsz éve, 2000 decembere óta elnöklő Aján Tamást. A végrehajtó bizottság végül a felfüggesztés mellett, döntött, ám egyáltalán nem biztos, hogy a tokiói olimpián még a magyar sportdiplomata lesz a súlyemelők első embere.

A német ARD televízió január elején bemutatott dokumentumfilmje óriási port kavart a nemzetközi sportéletben. A film kitért arra, hogy a doppingellenőrök több esetben is félrenéztek olyan országok sportolóinak ellenőrzésekor, amelyek Aján Tamás pozícióit erősíthették (ilyen például Oroszország vagy Grúzia), és hogy az elnökség tudtával a sportágban gyakorlatilag szabad doppingolás folyik.

A vádakra Aján Tamás is reagált, azt mondta, a dokumentumfilm igaztalan vádakat fogalmazott meg, és hogy tönkretette az életét, ötvenéves sportdiplomáciai munkáját. Annyi biztos, hogy az ügy nagyon nem tett jót a súlyemelésnek, amely könnyen le is kerülhet az olimpia programjáról.

Címlapkép: Facebook/Around the Rings

(nemzetisport.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
Ja, artatlan... Mint az összes orosz sportolo es vezetö, akik aztan annyira artatlanok, hogy kizartak öket az olimpiarol, mert a vadak nem hogy bebizonyosodtak, hanem meg több derült ki: allamilag központilag iranyitott doppingolas folyt, nagyüzemben, a mintakat pedig hamisitottak/kicsereltek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.