A Vezúv kitörése esetén 800 ezer ember evakuálása válhat szükségessé az olasz katasztrófavédelem által kidolgozott legújabb vészforgatókönyv szerint, amelyet a szombati sajtó ismertetett. A szunnyadó vulkán körüli lakott terület evakuálási terveit évente felülvizsgáló katasztrófavédelem most kibővítette az esetleges veszélyzóna területét.

Forrás: nokorszak.hu
Feltöltő: Angelika
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lbs
Én jártam ott. A vulkán lábainál a Sorrentói öböl helyezkedik el, maga a vulán pedig a Sorrentói félsziget legmagasabb pontja. Nápolytól Sorrentóig sőt azon is túl, a települések egymásba érnek, köztük a tragikus sorsú Pompei és Herculanum városok is.
Ha valóban kitörne a Vezúv, akkor az egykori tragédiájuk nemhogy megismétlődne, hanem a mostani belakottság mellett legfeljebb augusztus 20.-i tűzijátéknak minősülne a most várható következményekhez képest!
Mivel a kráter feneke egyben annak a bazalt dugónak a felső felülete amely a láva útját állja és megakadályozza a kitörést jelenleg, annak felszínre törése egyben ennek a dugónak a kilökődésével kezdődne.
A dugó magassága, vagy inkább vastagságát a geológusok ismerik, a kilökődéséhez egy nagyenergiájú nukleáris robbanással összemérhető tektonikus erőhatás szükséges.
Ez hatalmas földrengéssorozatot, esetleg cunami jellegű szökőárt okozna a tengeröbölben.

Szerintem a 800 000 személy nagyon óvatos közelítés, ennél lényegesen több embert kellene még időben kimenekíteni.
El sem képzelhető első közelítésben ennek a logisztikai kivitelezése.
Nagyobb távlatban nézve ez egyben az EU-t is alapjaiban remegtetné meg, mert Olaszország a jelenlegi állapotában gyakorlatilag képtelen lenne kezelni egy ilyen helyzetet.
QQríkú
Élmény az a város!
Párszor jártam arra és még fizettek is :)
Akkoriban még IK 55-el jártam és nem GPS hanem papíros volt ami az úton vezetett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.