A tengerentúli Cannes-nak is nevezik a Torontói Nemzetközi Filmfesztivált, ahol idén először beválogattak egy olyan magyar kisfilmet is, ami a hazai nyomor egy tipikus képét tárja a nézők elé.

Fabricius Gábor Sintér című filmjének világpremierje szeptember 8-án lesz a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), amelyen először mutatnak be rövidfilmeket. A nemzetközi zsűri több mint 5000 pályázó közül választotta ki azt Összesen húsz alkotást, amit bemutatnak a TIFF Short Cut szekciójában.

A Sintér történetében Tibi, a kidobó a válság sújtotta Budapesten szétmálló biztonság és brutális létfeltételek között küzd családja túléléséért, tizenkét sűrű percben. Volt sportolóként, masszív, kigyúrt testtel, szétvert arccal nincs kézenfekvőbb számára, mint a pénzbehajtói munka. "A Sintér behajtó karaktere minden erőszakszervezetben megtalálható. Az ember, aki Auschwitz felé vezeti a vonatot, de csak vezeti. Az ember, aki a recski tábor kulcsát őrzi, de nála csak a kulcs van, vagy a konkrét esetben az ember, aki csak odamegy és kilakoltat, mert ha nem ő, akkor megtenné más és végtére ez is csak munka. Én azt gondolom és hiszem mindükről, hogy ők valójában nem rossz emberek: a mindenkori korszak erői, a hatalom hozza őket olyan helyzetbe, ahol választaniuk kell az ölsz vagy ölnek között. És lehet, hogy sokszor még tudatuknál sincsenek. A tudatraébredés pillanata az igazán elsöprő pillanat, akkor robban fel a világ drámai értelemben" – nyilatkozta Fabricius.

Fabricius, a HVG-nek adott interjújában hosszasan beszél arról a hazai alapanyagról, amelyeken keresztül be lehet mutatni a magyar valóságot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.