Több mint tizenöt százalékkal nőhet a kávéfogyasztás közel kétharmadát adó Arabica kávéfajta tőzsdei ára 2016. szeptember végéig amiatt, hogy kereslete immár második éve várhatóan meghaladja a kínálatát – közölte a nemesfém-forgalmazással és árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.

Az idei, 2015. szeptember 30-áig tartó szezonban 84,6 millió zsák (1 zsák=60 kilogramm) Arabica típusú kávé teremhet, aminél közel 4 millió zsákkal többre lehet igény. Az alacsonyabb kínálat oka egyrészt az, hogy a világ legnagyobb kávétermelőjének számító Brazíliában tavaly kiterjedt szárazság pusztított, emiatt kevesebb kávé termett.

Tovább drágul a világ egyik lenépszerűbb itala
A jelenlegi alacsony kávéárak fő előidézője, hogy Brazília és a szintén jelentős kávétermesztő Kolumbia devizái az idén eddig közel 20 százalékkal leértékelődtek az amerikai dollárral szemben. Bár az időjárás a közelmúltban a kávétermesztés szempontjából kedvezőbbre fordult, nőtt az esős napok száma, de az idei januári szárazság miatt a brazíliai kávék nem tudtak eléggé fejlődni. Az Arabicából az idén október 1-jétől induló új szezonban is 1,4 millió zsákkal kisebb lesz várhatóan a kínálat, mint a kereslet, ennek hatására a kávé fogyasztói ára emelkedésnek indulhat.

A babkávé-cserjék két legismertebb fajtája, az Arabica és a Robuszta közül ugyanis az ízesebb, aromásabb és alacsonyabb koffeintartalmú Arabica adta a világ 2014-es 148,8 millió zsákos kávéfogyasztásának közel kétharmadát. Az Arabica nagy magasságban, 1000-2000 méter magasan terem a trópusi égöv vulkánikus talajú, hegyvidéki tájain.

A Robuszta kávécserjék igénytelenebbek, ellenállóbbak, tűrik a hőséget és a nagy páratartalmat, és már 200-800 méteren is megteremnek, valamint több termést hoznak. A jól pörkölt Robuszta babkávét Arabica fajtákkal keverve kiváló keverékek készíthetők. A Robusztát elsősorban Nyugat-Afrikában, Vietnamban és Indonéziában termesztik, a többi kávétermelő ország az Arabicát favorizálja.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az őrölt kávé 250 grammos csomagjának átlagára februárban 644 forint volt, ez 3,3 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Ennél többe, 646 forintba utoljára 2013 októberében került egy csomag kávé.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

világlátó
Most kivághatjuk a rezet Afrikában. Úgy is oda készülünk, akár mi lehetünk az elsők, akik lerakják az afrikai kávétermesztés alapjait. Arabica amúgy sem Braziliához kötődik, hanem Észak - Afrikához. Ők majd Brasilica néven termelik tovább, míg mi és az afrikai barátaink pedig az Arabicát.Még Hungaricumot is csinálhatunk belőle egyszer.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.