Ujj Mészáros Károly első mozifilmje, a Liza, a rókatündér nyerte a legjobb európai fantasztikus film Ezüst Mélies-díját péntek este a 31. Imagine Filmfesztiválon Amszterdamban – közölte szombaton a Magyar Filmunió az MTI-vel.

A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült abszurd romantikus vígjáték a szakmai zsűri mellett a közönséget is meghódította, harmadik helyen végzett a közönségszavazáson – áll a közleményben.

A pénteken zárult amszterdami Imagine filmfesztivál az Európai Fantasztikus Filmfesztiválok Szövetsége tagjaként rendezi meg évente a világhírű francia alkotóról, Georges Méliesről elnevezett rangos versenyt, világszerte 22 további filmfesztivállal együttműködve. Az egyes fesztiválok Mélies-díjas alkotásai egyben jelöltek is az Arany Mélies-díjra, melyet az év végén idén Triesztben adnak át.

Az amszterdami Mélies-díjnak köszönhetően Ujj Mészáros Károly filmje is bekerült a rangos versenybe, amelyen korábban Danny Boyle-t (28 nappal később, 2002), Guillermo del Torót (Ördöggerinc, 2001), Michael Winterbottomot (Code 46, 2003) és Tomas Alfredsont (Engedj be, 2008) is díjazták.

Ujj Mészáros Károly péntek este videoüzenetben köszöntette az amszterdami fesztivált, ugyanis éppen Brüsszelben a fantasztikus filmek fesztiválján mutatta be a Liza, a rókatündért. A Balsai Mónika, Bede-Fazekas Szabolcs és David Sakurai főszereplésével készült alkotás nemzetközi fesztiválkörútja folytatódik: a hétvégén Tajvan nemzetközi zsánerfilm fesztiválján látható Tajpejben.

A Liza, a rókatündér a Magyar Nemzeti Filmalap 220,36 millió forintos gyártási támogatásával készült a Filmteam produkciójában, producere Major István. Ujj Mészáros Károly első mozifilmje február 19. óta nagy sikerrel szerepel a magyar mozikban az A Company Hungary forgalmazásában, eddig mintegy 92 ezren váltottak rá jegyet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.