Komoly tárgyalások folynak az álom­gyárban Gárdonyi Géza regényének megfilmesítéséről. Scott Fales forgatókönyvíró Bornemissza Gergelyék hősies harcából a Rettenthetetlenhez hasonló filmet képzelt el – írja a Bors.

Maga a cím is nagyon találó. Igen érdekes, ugyanis a csillag nem más, mint az egyéni sors jelképe. A történet a csatában harcoló emberek, sokszor holtukig küzdő hősök sorsát mutatja be. Megértettem az üzenetét, és megírtam a magam sajátos módján a film angol nyelvű forgatókönyvét

– árulta el a hellomagyarok.hu portálnak az író. Könyvének az Eclipse of the Crescent Moon, azaz a Félhold-fogyatkozás címet adta.

Scott Fales többször járt már Magyarországon, Eger különösen megbabonázta. Jól ismeri Várkonyi Zoltán 1968-as művét Sinkovits Imrével, ám szemben azzal, az ő története a fiatal Bornemissza Gergely kalandos életére fókuszálna.

Terveik szerint újraépítenék az egri vár egy részét és a katedrálist, ami a film végén felrobbanna. Mindehhez 35-40 millió dolláros költségvetést képzelt el. Habis László egri polgármester segített az előkészítésben, szakirodalommal, történelmi forrásokkal. A forgatás leghamarabb jövőre kezdődhet, 2017 előtt azonban biztosan nem készülne el az Egri csillagok amerikai változata. 

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

GeoCravker
A magyar filmnek, ami készült belőle, legalább volt vmi bája.
A Rettenthetetlennek még mondanivalója is csak igen neccesen.
Tehát: várható egy film, ami az amúgy is elég határesetben történelemhű könyv alapján egy végképp kiherélt, de laglább látványos masszát fog bemutatni.
S ennek alapján fogják Amerikában megítélni a kort és az akkori viszonyokat.
Hurrá!
Andy Vajna és kedvenc ágyasa mennyit kaszál?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Strong
Talán egyre aktuálisabb a mű mondanivalója itt Európában.
karma1
Aha... most aztan horiarcu megmutatja, hogy mit is kell tennie egy allami filmbiztosnak, vagy mi a turonak, ami o...

Csak aztan el ne felejtsek levenni Brad Pittrol a karorat, amiben Jumurdzsakkent maszik fel a var fokara a letran... (vagy csak valami varvedo volt, akin rajta maradt a karora? Mar nem emlekszem ra pontosan, csak a tenyre... Jo film volt, de ezen a hiban rengeteget rohogtunk annak idejen...
Rózsika Hatházi
Nem tudom, hogy miért kell ezt a filmet amerikanizálni. Várkonyinál jobban úgysem tudja megcsinálni senki. A pénzből mennyi jut majd a nemzethy hörcsög, vagy a vezír zsebébe?
GeoCravker
A magyar filmnek, ami készült belőle, legalább volt vmi bája.
A Rettenthetetlennek még mondanivalója is csak igen neccesen.
Tehát: várható egy film, ami az amúgy is elég határesetben történelemhű könyv alapján egy végképp kiherélt, de laglább látványos masszát fog bemutatni.
S ennek alapján fogják Amerikában megítélni a kort és az akkori viszonyokat.
Hurrá!
Andy Vajna és kedvenc ágyasa mennyit kaszál?
egyvandor
Jó, a kivitelezéstől függ. Ha az sikeres, miért ne lenne? Nem hiszem hogy ártana a akár a meglévő a világon alig forgó változatnak, akár a regénynek. Sokkal gyengébb sztorikat is sokkal jobban el tudnak adni a világban. Nem minden filmnek a saját ízlésünkhöz kell igazodnia. Akik számára így jut el a sztori, egy idő után akár az eredetit is megnézi.
karma1
@GeoCravker: @Rózsika Hatházi: A Lord of Ring es a Hobbit utan megcsinalni egy ilyen tortenelmi filmet?... Hat ehhez rendkivul optimistanak kell lenni, vagy nagyon sok penzt kell ahhoz zsebrevagni, hogy ez legyen a megallapitas...Eger es az egyeb torokkel valo bajvivasunk csak nekunk volt oriasi csata, mert kevesen voltunk, keves fegyverzettel, keves katonaval... Sztem ongyilkossag ezzel a kerdessel hollywood-i szinten foglalkozni... Ha valaki ezt megteszi, az vagy total hulye, vagy velejeig korrupt...
Desischado
@Rózsika Hatházi: Egyetértek veled. Várkonyi utolérhetetlen volt, nekem is ez az igazi verzió. Valami látványos maszlag lesz az amerikai verzió, bár ne legyen igazam. Nem értem, miért kell megcsinálni. Vajon a hörcsög mennyivel részesedik ebből? És milyen képet festenek erről a csatáról?
Eriksson
Lássa meg az egész világ, hogy a magyarok voltak az igazi törökverők, akik megállították az akkori migránsáradatot, legalábbis egy időre.
Most viszont lehet, hogy újabb 150 év vár az országra? Vagy már nem is lesz ország hanem egy iszlám birodalomnak a része?
Rózsika Hatházi
@karma1: Nem áll szándékomban vitatkozni veled, de a két filmben nem sok közös van. Maximum annyi, hogy mindkettő valamilyen történelmi eseményen alapul. Ezt a "Gyűrűk ura" és az "Egri csillagok"-ra értem. Olvastam a Gyűrűk urát, tán az első kiadások egyike van meg nekem. Mikor megcsinálták a filmet, kissé fanyalogva kezdtem nézni, de a végén rájöttem, hogy jééé, sikerült úgy megfilmesíteni, ahogy le van írva. Tolkien a II. világháborút vitte át fantasy-ba. Az Egri csillagok pedig a magyar történelem része. Ha történelmi ismereteim nem tévesek, akkor amikor nálunk a török dúlt, az amerikai földrészen még a spanyol konkvisztádorok irtották az őslakosokat. Úgyhogy az amcsik ne csináljanak a magyar történelemből szuperprodukciót!
De, nem is csak ez bosszant. Tegnap olvastam, hogy a film mennyibe kerülne, de a rendező reméli, hogy a magyar kormány hozzájárul a költségekhez. Tényleg ez a legfontosabb?
Rózsika Hatházi
@Eriksson: Az ugye téged nem zavar, hogy akkor hódítani jöttek keletre, nem háború elől menekültek? És az sem zavar, hogy akkor az Oszmán birodalom terjeszkedett, nem Szíria és Afganisztán? Vagy olyan vagy, mint a viccbeli Móricka, hogy mindenről ez jut az eszedbe?
Eriksson
@Rózsika Hatházi: A magyaroknak már van egy Egri Csillaguk, miért szállnának be anyagilag egy amerikaiba? Már bocs, hogy beleszóltam.
Eriksson
@Rózsika Hatházi: Egyre megy. A mostaniak is hódítani jönnek az Iszlám nevében, (ha nem is törökök, a vallás a lényeg) a háborús menekült elenyésző köztük.
De hogy jön ide Móricka? :-)))
Rózsika Hatházi
@Eriksson: Nem azt írtam, hogy tuti beszáll, hanem azt, hogy a rendező REMÉLI, a magyar kormány hozzájárul a költségekhez.
13:57-re írt kérdésedre válaszolva. Biztos fiatal lehetsz, ha nem ismered a "mindenről az jut az eszedbe, mint Mórickának" mondást.
Eriksson
@Rózsika Hatházi: P-vel kezdődik és A-val végződik?
kutyahűség
Na akkor most a magyar történelem is ki lesz herélve amerikai módra, nemcsak az európai.
Captain Blood
Állj,állj!!! Miért mondunk kritikát olyan filmről amely el sem készült??
Várkonyi alkotása valóban csodálatos és lenyűgöző! De!!!
Az elkészítendő film más szemszögből, Bornemissza Gergely szemszögéből kívánja bemutatni a dolgokat.
Ne feltételezzük azt, hogy azért mert amerikai a rendező valamilyen gagyi lesz a film.
Ez az ő érdeke is, mert szerintem tudatában van, hogy az Egri Csillagok a magyar filmgyártás egyik remekműve.
Várjuk meg a filmet!!!
Fradigege
"Terveik szerint újraépítenék az egri vár egy részét és a katedrálist, ami a film végén felrobbanna." ??? Katedrálisra nem emlékszem. Szétlöveti Dobó a bástyát.
karma1
@Rózsika Hatházi: Igen, igazad van Kedves, mert a Gyuruk ura az egy fantasy, en fogtam meg rosszul a lenyeget: csak azt akartam ezzel mondani, hogy amikor ilyen filmek vannak forgalomban, mint ezek is (Hobbit, Narnia, meg mittudomen), akkor mit lehet kihozni egy egri ostrombol? Ez a MI tortenelmunk, a mi dicso es szomoru korunk, a fene tudja, hogy ez miert es mennyire erdekli az amerikaiakat. Nagyon eros a gyanum, hogy horiarcu andy vajna fostorgott erosen ezugyben valoszinu filmbiztosi beosztasabol adodoan, de nem ertem, miert is kellene a magyar allamnak ebbe beszallnia? Tan csak nem azert, mert vajna lobbizott ezert a lehetosegert? Egy amcsi hogy kapott volna ra erre az otletre?
Most mondjam, hogy nekem megint buzlik valami ekorul, nagyon erosen?
Hellcat
Őőőőő nem a vajna kap egy valag pénzt amúgy azért hogy magyar filmeket csináljon?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.