A gáz- és villanyóracserének szenteli új versét Carol Ann Duffy, a brit koszorús költő – közölte honlapján a The Guardian című brit lap.

Duffy a szokatlan ódában a Nagy-Britanniában több mint száz éve használatos hagyományos mérők "okosmérőkre" való cseréjét örökíti meg. A régi készülékeket ugyanis a kormány tervei szerint 2020-ra a modern követelményeknek megfelelő új mérőórákkal kell felváltani.

"A gáz- és villanyórák több mint száz éve forogtak a lépcsők alatt vagy a szekrényekben, ezért helyénvaló, hogy a háztartások történetében betöltött helyüket megörökítsük egy költeménnyel" – jelentette ki Duffy.

A költőnő hozzáfűzte, hogy élete egyik legszokatlanabb feladatán dolgozik, de reméli, hogy meg tudja ragadni a masinák utolsó forgását, mielőtt átadnák helyüket digitális hasonmásaiknak.

Duffy 2009-ben lett Nagy-Britannia koszorús költője, ezt a megbecsült címet 341 éves történetében korábban sohasem viselte nő. Verseiben azóta számos kulturális és politikai témát feldolgozott. Twelve Days of Christmas (Karácsony 12 napja) című, 2009-ben írt költeményében a klímaváltozásról szólt, 2010-ben pedig, amikor David Beckham Achilles-sérülése miatt nem játszhatott a világbajnokságon, az Achilles című verssel jelentkezett. A leszbikusságát nyíltan vállaló költőnő Vigil című költeményében 2010-ben azokról a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberekről emlékezett meg, akik HIV-fertőzés vagy AIDS miatt vesztették életüket.

A Smart Energy GB vállalat vezetője, Sacha Deshmukh úgy vélte: nagyszerű hagyomány Nagy-Britanniában, hogy az ország fontos pillanatait a költészet is megörökíti.

Duffy nem az első, aki művészi tehetségét a régi gázórák cseréjéről szóló alkotásra fordítja: tavaly novemberben a Királyi Filharmonikus Zenekar mutatta be a Requiem For Meters (Requiem a mérőkért) című háromperces zeneművet, amelyet kizárólag régi gáz- és villanyórákból készült hangszereken adtak elő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.