Románia nem vehet részt a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon, miután egy adósság miatt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) megvonta a Román Televízió (TVR) hozzáférését az európai médiaszervezet által biztosított valamennyi szolgáltatáshoz.

Az Eurovíziós Dalfesztivál május 10. és 14. között zajlik Svédországban. Romániában Ovidiu Antont választották ki, hogy képviselje az országot a dalfesztiválon. Az eredeti tervek szerint neki a május 12-i második elődöntőben kellett volna fellépnie.

Jon Ola Sand, az Eurovíziós Dalfesztivál igazgatója közölte, hogy a svéd köztelevízió a román fellépő produkciójával együtt próbált az elmúlt hetekben. A programváltozás kapcsán kijelentette, hogy egy ilyen késői változás "kissé bomlasztóan hat", de arról biztosította a közvéleményt, hogy nem fog kedvezőtlenül kihatni a dalfesztiválra. A szervezők közölték, hogy az EBU döntése nyomán a TVR a dalfesztivált sem közvetítheti.

Az EBU közleménye szerint a román közszolgálati televíziónak 16 millió svájci frank (4,5 milliárd forint) adósságot kellett volna kifizetnie az április 20-i határidőig, amit nem tett meg.

Dan Suciu, a román kormány szóvivője pénteken elmondta, hogy a kabinet nem találta meg a törvényes módját a pénz átutalásának, ugyanis ha a kormány kifizette volna az adósságot, megsértette volna a versenyszabályokat, és más televíziók emiatt feljelentik.

A román köztelevízió adósságai az EBU-val szemben 2007 óta halmozódtak fel. A szövetség közölte, hogy 2010 óta többször próbáltak tárgyalni a román féllel a tartozás rendezéséről, sikertelenül. Az EBU az európai közszolgálati műsorszolgáltatók ernyőszervezete, amely 56 ország 73 televízióját és rádióját foglalja magában.

Tavaly év végén a TVR-nek 689 millió lej (47,7 milliárd forint) adóssága volt, aminek nagy részét a társadalombiztosítási járulékok tették ki. Márciusban felmerült, hogy csődvédelmi eljárás alá helyezik az intézményt, de a román pártoknak nem sikerült megegyezniük erről, mi több az intézménynek jelenleg vezérigazgatója sincs, miután a parlament az elmúlt hetekben két jelöltet is elutasított.

Irina Radu, a TVR legutóbbi vezérigazgatója pénteken úgy nyilatkozott, hogy az EBU döntése nyomán a román televízió elveszíti a 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpia kizárólagos közvetítési jogát is.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.