Az egykori Nagy Ő, azaz Molnár Anikó a Facebookon ugrott neki a tejtermelőknek. Postját épp tegnap tette ki, aznap, mikor magyar tejtermelők tüntettek Budapesten, a helyzetük javításáért.

Forrás: Blikk
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nil
Köszönöm a videó feletöltését
advocat
És mi baj velük? Számmra így teljesen érdektelen. Mit akar? Zudja valaki? Vagy így halok meg, bután. Mert azért a nő annyira nemérdekel, hogy megnézzem a milyét is? Vén hülye vagyok. Mi az a facebok?
karma1
@Nil: Komolyan azt hiszed, hogy EZ a valosag? Mert nem ismered az IGAZI farmergazdasagot, es a hozzatartozo husipart.
Nem tudom, hogy ezt a holgyiket pontosan mi inditotta erre a kirohanasra, DE:
1/ A teheneket mestersegesen termekenyitik meg, hogy biztos legyen a fogantatasuk - ez igaz, de nem a felvetelen lathato modon!
2/ A tehenek minden evben ellenek altalabn egy borjut, - eleg ritka az ikerszules. A kisborjukat nehany nap utan valoban elvalasztjak, de NEM a fent lathato modon. A bikaborjakat elkulonitetten nevelik, ok vagohidra kerulnek, nem herelik ki oket, es nem tartjak eletben, mert mar nem kellenek az igavonok. A vagohidon minden egyes allatot elkabitanak azelott, mielott elvagjak a torkukat - az allatok nem erzik a torokelvagast. (Vegigjartam a helyi vagohidat belulrol, lattam hogy csinaljak, a birkakat ugyanugy elkabitjak)
4/ Minden tehenet telire "kiszaritanak", hogy regeneralodhassanak: kb. 3 honapon keresztul minden nap csak egy fejes van, ezt mar nem szopnak ki a borjak, mert ekkor a borjak mar akkorak, mint az anyjuk.
5/ Minden olyan allatot, amelyik mastitisben, vagy mas (gyogyithato) betegsegben szenved, teljesen kulon kezelik, az automata fejosoron ok jonnek utoljara, a tejuket kulon fejik le, kotelesek mintaadasra az allategeszsegugy fele. Antibiotikumot kapnak, meg egyeb gyogyszert, amire meg szukseguk lehet.
Mivel minden tejszallito tanker minden egyes tejfelvetelkor koteles elkerni a mintat is, amit az aznapi szallitashoz kell a farmernek mellekelnie, ha a tejfeldolgozo uzem a legkisebb fertozest, gennyet, vert, parazitat talal a tejmintaban, akkor az illeto farmer 20 000 dollartol folfele szamithat buntetesre. (Ez kb. 5 millio foribntnak felel meg, de ez csak az elso esetben ilyen "alacsony". Ha visszaesoen nem tiszta a leadott tej, a buntetes lehet a farm bezarasa is idoszakosan, vagy veglegesen.)
karma1
@Nil: Folyt.: 6/ Egy jol tejelo tehen erteke 1800 dollarnal kezdodik, (ez kb. 360 000 forint), egy idealis farmgazdasag merete 550-800 tejelo tehen, tehat ekkora erteket kockaztat a farmer, ha nem megfeleloen kezeli az allatait, es a tejet.

A holgyike emlegette , hogy milyen tejeket igyunk helyette: igaza van, ezek rendkivul egeszsegesek, csak eppenseggel amig 2 liter tehentej 3 dollarba (600 forintba )kerul, addig a macadamia magbol sajtolt tejbol ugyanennyi 14-16 dollarba kerul. (10 deka macadamia mag 7 dollar= 1400 forint, ha igazi macadamiabol sajtoljak a tejet, ezert a huzos ar.)

Szoval, ha nem ismernem szemelyesen ezt az "ipart" (a ferjemeknek 3 generacion keresztul tejgazdasaguk volt,), akkor nem szolnek egy szot sem.

Tehat akkor most kinek lobbizik ez a liba? (Igen, nehany honapja volt valamilyen film felteve a netre, hogy a kisborjakat eppen itt, Uj-Zelandon milyen durvan szallitottak masik helyre, es milyen szemetek a farmerek. Kozben az itteni Farmerek Nemzeti Szervezete vizsgalatot indittatott, es megallapitottak, hogy minden durvasagot a SZALLITOCEG emberei, a soforok vittek vegbe, errol a farmereknek NEM volt tudomasuk: nem is a farmjukon, begyujteskor keszitettek a rejtettkameras felveteleket.

Egy igazi tejtermelo tehenesgazda nem is tart meg kutyat sem az allatok terelesere, nehogy fertozze a tejet, es nehogy a teheneket stresszeljek a kutyak.

Azt hiszem, valaki nagyon hamar nagyon sokat fog kaszalni tejugyben a magyar agrariumban. (koszonhetoen a PROFI modon osszeallitott videonak). Mert ugye Te sem kepzeled, hogy ezt a profin osszevagott anyagot ez a bige grundolta ossze?
karma1
@advocat: Nem vagy ven hulye egy csoppet sem! Kulfoldon allati nagy divat, hogy jelentektelen szinesznocskek, fel-celebek (herevasalt berki peldaul) kiallnak egy-egy allatvedo dolog mellett, mert az nagyon "trendi" mostanaban.
Es akkor kirakjak a velemenyuket a Facebook-ra (Arcoskonyv), ahol a baratok rovid uton cserelik az aznapi elmenyeiket, megosztjak a hulyesegeket, "lajkoljak" (az angol "like", "kedvel" szobol eredoen) egymas fenomenalis baromsagait.

Divat a mostani fiatalok kozott, de az idosebbek is hasznalhatjak, ha esetleg a regi barataikra akarnak ratalalni.
Szoval, ne izgulj, senki nem szuletik iPhone-nal a kezeben...:o)))
human
Ok. Megismerhettük egy celeb felháborodását egy valóban brutális videóról, aki életében még 5 km-re sem közelített meg egy tehenészetet. Gondolom még szülést sem látott, mert azon is felháborodna. Arról meg jobb nem beszélni, hogy amit nap mint nap megeszünk, azt hogy vágták le vagy hogy tartották.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.