Van egy elmélet, miszerint ha profin meg akarsz tanulni valamit (legyen szó sakkozásról, programozásról, rajzolásról, gitározásról, stb.) akkor legalább tízezer órát kell vele foglalkoznod. Igen ám, de mi van akkor, ha te nem profi szeretnél lenni, egyszerűen csak meg szeretnél tanulni valamit, mert érdekel? Nos, van, aki szerint ehhez nem kell tízezer óra, csupán húsz is elegendő. A tízezer órás elmélet kidolgozója egy bizonyos K. Anders Ericsson, aki olyan világklasszisok életét és tanulását vizsgálta, akik valami igazán kimagaslót értek el a saját szakterületükön, pl. sakk nagymestereket. A húsz órás módszer kitalálója pedig Josh Kaufman, aki írt is erről egy zseniális könyvet. A címe: The First 20 Hours. (Sajnos magyarul még nem jelent meg.) Nos, Josh úgy gondolta, hogy neki nincs ideje arra, hogy négy-öt éven keresztül napi 8 órát töltsön azzal, hogy valamit megtanuljon (ez lenne ugye a tízezer befektetett óra) és pláne nem akart világszínvonalon űzni valamit, fogta magát,...

Feltöltő: archive
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
archive
kiegészíteném, hogy hozzászólásomat Bringásnak címeztem..
Eriksson
Miért ne lehetne elég húsz óra, ha nem túl bonyolult a dolog?
Ha bővíteni akarod tudásod, akkor az plusz húsz óra. Aztán még húsz, aztán még húsz.
Ha profi akarsz lenni, csak összejön az a tízezer óra. :)))
cs.n.
Nem tudom, kellhet azért némi tehetség is hozzá. A négy említettből mind a négyet tanul(gat)tam már, de rajzolásból olyan antitálentum vagyok, hogy ha pl. egy kutyát rajzolnék, abból négylábú csirke lenne, nagy fogakkal.
Rózsika Hatházi
@Bringás: Bezony, sőt főemlős, fityisz szakértő olyanból lesz akinek lehetősége van külhonból beugatni. Csak azért, mert kapott 10 kiló krumplit, meg állampolgárságot. Ja, meg a posványosban fényesebbre csókolhatta, a királyi ülepet.
Tódor
@Bringás: Anyádba visszabújni nem kellene már?
Tudod, dádá.
Tódor
35 éve művelem a szakmámat, megszakítás nélkül. Szinte minden nap van tanulnivaló.
Persze belefutottam ilyen "húszórásokba". Elég nehéz volt utána helyrehozni a műveiket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.