David Eagleman amerikai neurológus szerint az agy az egyént érő hatásokhoz folyamatosan alkalmazkodva változik egész élete során. Új fejlesztése egy mellény, ami érintés segítségével segítene a siketeknek a hallásban – olvasható a nuus.hu-n.

Eagleman 2015-ben tartott TED-es előadásában arról beszélt, hogy mennyire keveset érzékelünk a világból. Szerinte sokkal többre is képesek lennénk, csak nincsenek meg a szükséges szenzoraink ahhoz, hogy az agyunk a különböző típusú információkat értelmezni tudja.

Ezen az úton indultak el, amikor kifejlesztettek egy mellényt. A VEST mellényben lévő mikrofonok a hangot vibrálássá alakítják, amit viselője érez – az alkotók szerint három hónap alatt készségszintűen el lehet sajátítani ez az új típusú érzékelési módot: ezzel egy teljesen új világot megnyitva a siketek számára. A hallókészülékeknél 40-szer olcsóbb megoldás a mellény, azaz sokkal szélesebb rétegekhez juthatna el a technológia, ráadásul műtéti beavatkozásra sincs szükség.

De ez még csak a kezdet. A nuus-on elolvashatod, hogy hol lehet még felhasználni ezt a technológiát.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Here Potter
Nagyon tisztelem azokat az embereket, akik arra tették fel az életüket, hogy ilyen okos dolgokkal segítenek embertársaikon. Gratula.
Mézike
@Here Potter: Én pedig szivesen tesztelném, kipróbálnám.Hátha...:-)
qxy
egy eset. .
A gyerek hallás sérült, évente szelep a fülébe, ami kis műtét. Van egy ember aki tudta mit lehet csinálni hogy a gyerek füle rendbe legyen, de érezte hogy még nem nyúlhat hozzá. A gyerek, nyolcadikos lett eddigre halló készülék kellett már, de az is gyenge volt. Egy este, lent a parkban kutya sétáltatás , jön a gyerek szembe. Jött a tettek ideje.
Gyere csak ide Gábor. egy perc, és Gábor meg kérdezte. mi ez a sustorgás?? Hogy i volt? a fa levelek susogása amit még eddig nem hallott soha . Gábor füle tökéletes, nem kell szelep, se halló készülék,most harminc fele jár a gyerek és tökéletesen hall.
De mit kapott a vallásos emberektől ez a faszi??
Ez biztos hogy a sátán műve meg így a sátán meg úgy a sátán. Sátán a faszát. Hiába mondtam hogy Jézus is ezt tette a bénával meg a vakkal sántával. és ugye mindenkit a maga képmására teremtett. Vagyis mindenkiben van egy kicsi nem? De van olyan akibe több van. Na ezt a vallásos emberek nem hiszik és nem is fogadják el.Szerintem egy a lényeg. Gábor hall és ha neki jó akkor mi ebben a bűn???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.