Magyar együttesek dalait dolgozza fel egyik lemezén a Tankcsapda – a csapatok egy kivétellel örömmel adták dalaikat a válogatáslemezhez. Szörényi Levente azonban megtiltotta a debreceni rockbandának, hogy feldolgozzák az Illés: Goodbye, London! című számát - írja a Bors.

A Tankcsapda frontembere, Lukács László az RTL Klub Portré című műsorában elmondta:

A felvétel el is ké­szült, de aztán a megjelenés előtt az utolsó utáni pillanatban végül nem adott rá engedélyt az Illés. A Szörényi-Bródy páros ugyanis végül azt mondta, hogy nem. Igazából pontosan nem tudjuk, hogy miért nem, mert velük személyesen nem sikerült erről beszélni, mert ők annyira magasan ülnek a Parnasszuson, hogy csak áttételesen tudtunk velük kommunikálni.

A Bors megkérdezte Bródy Jánost, így végül kiderült, miért került tiltólistára a dal:

A Tankcsapda nagyon jó rockzenekar, tisztelem és szeretem is a munkájukat. Csak annyit kértünk, hogy megjelenés előtt mutassák meg a dalt. Amikor Szörényi Levente végül meghallgatta, aggódva hívott fel, nem tetszett neki. Annyira nem, hogy végül megtiltotta, hogy játsszák. A szövegben, a ritmusban és a dallamban is volt változás.

- mondta Bródy, aki hozzátette:

Ez a dal Levente személyes kedvence, a rá­diók viszont már nemigen játsszák. Le­ventének rosszul esett volna, ha az eredeti helyett ezt játsszák most.

(címlapkép: hirado.hu)

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Én úgy gondolom nagyon kevés olyan zenekar, együttes van amelyik felül tudja múlni az eredeti számot, számtalan sokszor hallom a rádióban, hogy xy. együttes előadja a számát , csak mikor hallom jövök rá ez nem az amit vártam!!! Vannak persze sikeres átiratok is csak sokkal kevesebb mint a bűn rosszak!!! Ebben az esetben pont ez van, az a szám úgy tökéletes ahogy előadták anno, ezt nem kéne átkölteni...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@papa.49: Na azért vannak jó feldolgozások, csak a feldolgozó személye a fontos! Élő példa rá Joe Cocker, vagy Tina Turner jünéhány Beatles feldolgozása.
Veleda
@silber13: S arról nem beszélve, hogy a Beatles a kezdetekben Elvis Presley dalokat játszott, sőt abban a stílusban indultak el.
Emlékezetem szerint az induló Illést a Little Richard stílusa indította be, erről egy számot is írtak:))
Cohen Halleluját kb 80 előadó vette a listájára. És ő sem tiltakozott.
Nem kellene ezt olyan mereven kezelni, ettől még akkor is az ILLÉS az etalon
namihami
@silber13: Igen, például Platters kontra Queen, hogy kapcsolódjak. De, hogy Beatlest női énekhangon hallgassak? Hát kösz, nem!
Hallgasd meg a Let It Be és a Let It Be-Naked közötti különbözetet. Kivették belőle a női háttérbetéteket és így lett BEATLES-lemez belőle, 20 év után.
Persze ez (nekem) kizárólag a Beatlesre vonatkozik. A többi előadó esetében valóban létezik kitűnő feldolgozás is.
Visszatérve: a dal a Szörényi-Bródy párosé, ergo-azt csinál vele, annak engedi meg, akinek akarja. Szive joga.
papa.49
@silber13: Tökéletesen igaz amit írtál, sőt én is azt írtam, hogy vannak jó feldolgozások, amik esetleg jobbak az eredetinél, de ezt had döntse el már az eredeti szerző,hogy akarja-e vagy sem...
silber13
@papa.49: vagy Nem csak a könnyű zenében divat az át.-agy feldolgozás, legalább annyi, ha nem több eset van a klasszikus zenében is! Ott nem szívbajosak az átdolgozók. Gunod "Ave Maria-ja",Busoni sok zongoradarabja, meg a King Singers egyik száma bizony -Bach mű, Ravel világhírű feldolgozása tette közismerté Musszorgszkij zongpradarabját, az " Egy kiállítás képeit" És lehetne még sorolni És sok esetben - szerintem - a feldolgozás jobb, mint az eredeti.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.