A legjobb és legnépszerűbb magyar new wave zenekar, a néha kisebb, néha nagyobb megszakításokkal működő Európa Kiadó oszlik fel éppen. Legalábbis a tagok egy része szerint.

Elbúcsúzhatunk a legendás magyar zenekartól, az Európa Kiadótól?Fotó: facebook.com/europakiadozenekar

A szövegíró-frontember-zenekaralapító Menyhárt Jenő alól vált ki a tagság, Kirschner Péter, a nyolcvanas évek alternatív zenei színterének meghatározó gitárosa (ő penget Bródy Jánosnak is), Másik János a magyar zenei élet másik fontos szereplője is bedobta a törölközőt.

A bomlást Kirschner Péter gitáros jelentette be a Facebook-oldalán, ahol éppen az új albummal kapcsolatos csalódásokat említette többek között okként.

A döntés azért meglepő, mert novemberben még a G3-ban voltunk egy sajtótájékoztatón, ahol a kultikus underground zenekar új albumát, a Valahol lenni című nagylemezt mutatta be, majd december elején dupla teltházas koncertet adtak az A38 Hajón, és semmi nem mutatott arra, hogy az együttes feloszlani készül.

A jelenidő nem véletlen, egyelőre "csak" a legendás tagság távozott, Menyhárt Jenő elvileg más tagokkal folytathatná a zenekar működését, de ez nem valószínű. Mindenesetre az Európa kiadó már nem lenne ugyanaz. 

FRISSÍTÉS: tovább él a név

És valóban, a zenekar Facebook-oldalán Menyhárt Jenő azt jelentette be, hogy új felállással viszi tovább a nevet.

Azt is lehet már tudni, hogy ebben az új felállásban Tóth Spenót Zoltán lesz a  gitáros. Ő is a Facebookon jelentette be, hogy harminc év után újra gitározni fog az Európa Kiadóban.

 Volt egyszer egy magyar új hullám

A nyolcvanas évek kultikus zenekarának tagjai a rendszerváltáskor szétszéledtek, Menyhárt Jenő például New Yorkba távozott, de az Európai Unióhoz való csatlakozás napján, 2004. március elsején újra összeálltak, és a sikeres koncert után a zenekar újra működni kezdett. Fesztiválokon és saját koncertjeiken is szép számú közönséget vonzottak, és az új album kritikai fogadtatása sem volt rossz, bár a korábbi legendás felvételek színvonalát nem érte el, de szerepel rajta több jó, koncerteken már korábban sikert aratott új dal is.

A zenekar tagjai voltak:

Menyhárt Jenő: ének, gitár
Winterveber Csaba: basszusgitár
Gyenge Lajos: dob
Másik János: billentyűsök
Darvas Bence: billentyűsök, hegedű, trombita, ütősök
Kirschner Péter: gitár 

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.