A Szépmíves Könyvek TransLiteratura sorozat első darabja valódi irodalmi szenzáció: Rejtő Jenő alighanem utolsó, kéziratban maradt hosszabb lélegzetű műve, a Tatjána. Hogy mire számíthatunk, arról lehet némi fogalmunk és ismeretünk. Rejtő Jenő jó humora, csattanókra kiélezett történetvezetése garancia.

Forrás: cultura.hu
Feltöltő: pro
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
kolozsvaros.com/2016/01/02/nyilt-level-a-zart-osztalyrol/
KEDVES LACI !
INNEN ÍROK A DILIHÁZBÓL NEKED LEVELET, MINT TATJÁNA ANYEGINNEK. Igaz, én nem vagyok szerelmes, beléd meg pláne nem, hiába is pödröd a bajuszodat azokkal a szép, bumfordi ujjaiddal. Azért neked írok Lacikám, mert miattad kerültem ide. A diliházba. Reggel gyanútlanul bekapcsoltam az ócska számítógépet és elkezdtem hallgatni a te beszélgetésedet Bayer Zsoltival. Nyomtátok a mélymagyart rendesen, szó se róla. Még röhögtem is, milyen jól adjátok az idiótát, amikor a tizedik perc környékén elborult az agyam. Az európai fehér rassz. Beszarás! Hallod Lacikám, csak liberális ország vagyunk mi, ha nem vitt el a rendőr téged. Szoktam én ilyeneket hallani a kocsmában, amikor a Nagyfaszú Józsi bebaszik a közmunkás pénz fizetése napján, de az mindig is hülye volt, tudja az egész falu. Ha meg még iszik is, akkor békén kell hagyni, mert beleköt az élő fába is. Na de az mégse a parlament elnöke. De amikor folytattad, már nem röhögtem. Csak lestem ki a fejemből, mint egy rendes fehér rasszista. Hogy mi van? Azé szüljek én gyereket, hogy majd ne haljak éhen öreg koromra? Vagy az asszony szüljön, de ez mindegy most. Te Laci, normális vagy te? Csak kérdem, mert én nem vagyok az, mondta a doktor úr is. Hogy gondolod te ezt? Költözzek össze az anyámmal? Vagy a nagymutterrel? Vagy vegyem a nyakamba mindkettőt? Hát hová tegyem őket a másfél szobában? 170 kilométerre lakunk egymástól, mert itt volt munka, ide költöztünk az asszonnyal. Azt mondod, hogy azért van nekünk csak egy gyerekünk az asszonnyal, mert nem anyámmal élünk? Meg az asszony anyjával? Hát eszeden vagy? Azért én már senki ember vagyok? Az meg mit akar jelenteni, hogy azért nem vállalunk mi több gyereket az asszonnyal, mert a nyugdíjbiztosítóra csimpaszkodunk és nem a kölköktől várjuk, hogy majd eltartsanak? He? Hát baszodalásan, tudod mennyit fizetek én havonta azért, hogy legyen nyugdíjam? 10 százalék nyugdíjjárulékot fizetek, meg a nem létező...
Eladott Ország
folytatás ma, 17:46... egészségügyért (nálunk a faluban nincs orvos, de még
egy patika se) is 7 százalékot, meg az adó 16 százalék, meg a munkáltató fizet utánam valami szociális hozzájárulási adót, amiről még a tiszteletes úr se tudja, mi a faszom, az 27 százalék! Tényleg, azt mi az anyámra fizetem, te Laci? Mert én fizetem akkor is, ha a munkáltató fizeti, mert nekem is fizethetné, ha ti nem nyúlnátok le. Ne a 16 százalékos jövedelemadóval döngessétek már a melleteket, hanem azt meséljétek el, a többi micsoda és mit kapok én cserébe? Mert van még kétszer másfél százalék levonás, egyszer tőlem, egyszer a munkáltatómtól. Most volt gyógyszerosztás, már jobban vagyok. Csak azt akartam mondani, hogy ma reggel tíz percet néztem a műsorotokból a Zsolt gyerekkel, aztán már semmire nem emlékszem. Csak itt tértem magamhoz a gumiszobában. Már jobban vagyok, csak a fejem ráng még egy kicsit. Nemsokára kiengednek, azt mondta a doktor úr. Szerinted megnézzem a többi részét a műsornak? Hát mindegy, én megnézem és lesz, ami lesz. Az asszony volt bent látogatóban és azt mondta, az összes kapát elásta a kert végében, az ásót meg bezárta a pajtába. Pedig énnekem két dolog kell még ebben az életben. Az egyik a kapa.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.