90 éves korában elhunyt Chuck Berry amerikai gitáros, énekes, a rock and roll egyik legnagyobb alakja – adta hírül a BBC.

A zenészre Missouri állambeli otthonában találtak rá, a mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani. 

Charles Edward Anderson Berry Sr., azaz Chuck Berry 1926-ban született St. Louis-ban. Az utána következő nagy nevek mind tőle tanultak, vagy inkább továbbfejlesztve zenéjét továbbhaladtak az ösvényen. Jellegzetes színpadi „kacsajárása” (duck walking) védjegyévé vált, de többen utánozzák, például Angus Young az AC/DC, és Keith Richards a The Rolling Stones gitárosa is.

Chuck Berry nagy újítása volt még az ekkor még senki másra sem jellemző gitárstílus: Rövid, gyors riffeket játszott változatos stílusban, amivel megtörte az addigi zene harmonikus voltát. Dalaiban a tinédzserekhez szólt, az ő életüket leginkább érintő problémákat feszegette. Dalainak nyelvezete egyszerű és kifejező volt. Ő volt az első dalszerző, aki szövegeiben új kifejezéseket, szójátékokat használt.

1957-től rengeteg koncertet adott. Turnézott Buddy Hollyval és Jerry Lee Lewisszal is. 1958-ban egy kiskorú megrontása miatt 3 évre ítélte a bíróság. A börtönben élte meg dalainak világhírét, aminek köszönhetően kiábrándult a zeneiparból. Az 1960-as évek közepétől magányos zenészként járja a világot. Néha ad egy-egy koncertet, amin többnyire egy trió társaságában előadja örökzöld slágereit, majd ahogy jött – kedvetlenül távozik a színpadról.

Egészen az utolsó időkig aktív zenész volt, idén, 35 év után először új albumot jelentetett meg, aminek a címe Chuck.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Őszintén sajnálom! A rock and roll egyik legfontosabb személyisége. Az utána következő nagy nevek mind tőle tanultak.
Nyugodjék békében!
Jozefina
Nagy kár érte!!! Zenei hagyatékán még nemzedékek nőhetnek fel!!!
csapnivalo
Meg is értem, hogy kedvetlen volt. Megnéztem a becsatolt videót, és egyedül Ő volt fekete származású. Igaz, hogy régen volt, de akkor is.
csa-csa
baromi laza fazon volt. imádtam a zenéjét! ha igaz amiért elítélték,
hát sokáig eláll a szar!
ágimami
Nagyon szerettem a stílusát, tényleg a legnagyobb rock-legenda távozott!!
R.I.P.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.