Túl sok bújtatott reklámot posztolnak a közösségi oldalakon a magyar celebek, ezért a Gazdasági Versenyhivatal rendet tenne.

Túl sok szponzorált tartalmat és ezeken belül bújtatott reklámot osztanak meg a magyar celebek a Facebookon, Instragramon, Youtube-on és egyéb oldalakon, ez pedig felkeltette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) érdeklődését is.  

Olyan tömegeket érnek el, mint a legnagyobb televízió- vagy rádiócsatornák, ezáltal megtalálják őket a cégek is, hogy egy-egy poszttal népszerűsítsék termékeiket, amiért természetesen fizetnek. A GVH tiszta feltételeket akar, azt, hogy mindenki betartsa a szabályokat. Ezek közé tartozik például, hogy nincs helye bújtatott reklámnak, egyértelművé kell tenni, ha szponzorált tartalmat posztol a celeb

- olvasható a Blikk cikkében.

A lap értesülései szerint több tucat celeb esetében vizsgálódik a GVH, Kasza Tibit is megkeresték, akinek 906 ezer követője van a Facebookon.

Kasza Tibi a Blikknek elmondta, partneri volt a találkozója a hivatallal és ő alapvetően örül annak, hogy ezt a részt is rendbe tennék, mert így egységes szabályozás vonatkozna mindenkire. 

Nem létezett eddig semmilyen útmutatás arra nézve, hogy hogyan kell eljárnunk a közösségi felületeken, és szerencsésnek tartom, hogy ennek kidolgozásába bevonnak minket is. Teljesen átalakul a médiapiac, ahol ma már a videóbloggerek, Instagram-sztárok és Facebook-oldalak hatalmas erőt képviselnek

- fejtette ki Kasza a lapnak.

Rubint Rékának is rengeteg lájkolója van a Facebookon (918 ezer), ő a Blikknek azt mondta, több éve posztol szponzorált tartalmakat a közösségi oldalon, de ott mindig valamilyen formában feltünteti, hogy ez reklám.

A lap a GVH-t is megkereste, ahol annyit válaszoltak kérdésükre, hogy igen, figyelemmel kísérik a hazai digitális életben zajló dolgokat is. Ha büntetnének, akkor a GVH határozat meghozatalát megelőző üzleti évben elért nettó árbevétel maximum 10 százaléka lenne a bírság egy vállalkozónak.

Külföldön már volt arra példa, hogy egy-egy hírességet megbüntettek, Kim Kardashian és Victoria Beckham is fizetett már többek közt büntetést.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Értelmezhetetlen a GVH akarata jogilag...Azt persze értjük, hogy mindenből pénzt akarnak.. Egy percig nem akarom védeni a celebeket, de ez röhejes. És akkor pl egy hírlevél, amire az ember önszántából íratkozik fel és tényleg más nem jön rajta csak reklám, az mi?:) Hogyan lesz felügyelve. Majd a mail fiókomat csekkolgGVH. Lehet ez nem is a pénzről sztól, hanem arról, hogy egyre több személyes csatornába nézhessen be a geci és társaik
Lackó50
@SystemError: Itt a pont. Pár forintért bárkinek a levelezését átnéznék, csak a bevétel jöjjön. Számtalan esetben reklámoznak, vagy nyereményjátékot indítanak és ha megadom a nevem és az e-mail címem, már 20 helyről jönnek a kéretlen reklámok. Ezeket csak akkor lehetne megfogni, ha mindenkinek ellenőriznék az e-mail-jét. Ezekhez képest a III/III-as ügyosztály még a bölcsőde szintjét se érte el.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.