Negyven milliárddal több forrás jut jövőre a kultúrára, erről maga Hoppál Péter kulturális államtitkár számolt be Komlón egy amatőr színjátszó fesztiválon.

Negyven milliárd forinttal több forrás jut 2018-ban a kultúrára – jelentette ki a területért felelős államtitkár a jövő évi költségvetés csütörtöki végszavazását követően a harmadik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) megnyitóján.

Hoppál Péter, a Komlón június 15. és 18. között zajló seregszemle fővédnöke az eseményen elmondta: a nívós vidéki fesztiválok idei 500 milliós támogatási kerete jövőre 750 millió forintra nő. A KASZT támogatása három év alatt megduplázódott – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: a fesztivál mutatja, hogy az elmúlt három esztendőben miként gyarapodnak a vidék kulturális lehetőségei. A komlói találkozó szervezőit, a társulatokat és a nézőket is méltatva Hoppál Péter arról beszélt, hogy az államtitkárság kulturális alapellátást bővítését célzó programja az ilyen kezdeményezéseken keresztül érvényesül.

Az idei KASZT-on tizenhárom versenydarab látható, amelyet 87 produkcióból válogattak ki – mondta Pataki András fesztiváligazgató, a soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője. Kitért arra is, hogy az előzetes regisztrációk szerint a fesztivál iránt lényegében teltházas az érdeklődés.

A versenyprogramba három vajdasági, két budapesti, valamint székesfehérvári, körmendi, pápai, győri, celldömölki, deszki és inárcsi színjátszó csoportok kapott meghívást a házigazda komlói Súgólyuk Színház mellett.

A seregszemlén részt vesz a tavalyi fesztiválgyőztes győri Rév Színházi Társulás, amely a Liliom című darabbal áll színpadra Komlón, a budapesti Baltazár Színház előadásán Down-szindrómás színészek játszottak csütörtök délután Müller Péter Sziámi társaságában. Az előadásokat idén is a Kubik Anna Kossuth-díjas színművész vezette négyfős zsűri fogja értékelni.

A szervezők színes off-programokkal is készülnek: az amatőr színjátszás aranykorát megidéző kiállítás nyílt, június 18-án családi napot tartanak. A komlói színház melletti 48-as téren mások mellett koncertezik Varga Miklós, valamint az Ismerős Arcok.

Polics József polgármester a seregszemlét és annak megvalósítóit a megnyitón úgy méltatta: "Komlón az embereknek igényük van a minőségi kultúrára, a fellépő társulatok pedig igényelték a fejlődést".

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
@Cefi: Amíg Mészáros jachtja hasítja a tengereket, Rogán helikoptere messze száll, addig a prolik boldogok...
...Hajrá Fidesz!
...Hajrá Felcsút!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cefi
@Perwool: Így már értem. És a vajna tv-k nyekergős műsorai (?) is?
Perwool
@Cefi: Amíg Mészáros jachtja hasítja a tengereket, Rogán helikoptere messze száll, addig a prolik boldogok...
...Hajrá Fidesz!
...Hajrá Felcsút!
Cefi
@Perwool: Nem felcsut, hanem fölcsut. A főtahó nemismer olyat hogy fel. A fő seggnyalója, lézer a saját szájával mondta hogy fölcsut.
quadrocopter
Ebből az összegből 39.9999 milliárd az M1 kanálisnak, a többit osszák szét!
qxy
szerintem Magyarul. Na gyerekek, kurva sok pénzért azért is stadionokat építünk, mert szeretem a focit. Ha marad, akkor az a miénk.Ha nem, akkor beadjuk a póóót költség vetést és befoghatod, neked is jut.
DR Eric CARTMEN
Ja.. és jövőre a focit "kultúrának " kell hívni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél