Negyven milliárddal több forrás jut jövőre a kultúrára, erről maga Hoppál Péter kulturális államtitkár számolt be Komlón egy amatőr színjátszó fesztiválon.

Negyven milliárd forinttal több forrás jut 2018-ban a kultúrára – jelentette ki a területért felelős államtitkár a jövő évi költségvetés csütörtöki végszavazását követően a harmadik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) megnyitóján.

Hoppál Péter, a Komlón június 15. és 18. között zajló seregszemle fővédnöke az eseményen elmondta: a nívós vidéki fesztiválok idei 500 milliós támogatási kerete jövőre 750 millió forintra nő. A KASZT támogatása három év alatt megduplázódott – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: a fesztivál mutatja, hogy az elmúlt három esztendőben miként gyarapodnak a vidék kulturális lehetőségei. A komlói találkozó szervezőit, a társulatokat és a nézőket is méltatva Hoppál Péter arról beszélt, hogy az államtitkárság kulturális alapellátást bővítését célzó programja az ilyen kezdeményezéseken keresztül érvényesül.

Az idei KASZT-on tizenhárom versenydarab látható, amelyet 87 produkcióból válogattak ki – mondta Pataki András fesztiváligazgató, a soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője. Kitért arra is, hogy az előzetes regisztrációk szerint a fesztivál iránt lényegében teltházas az érdeklődés.

A versenyprogramba három vajdasági, két budapesti, valamint székesfehérvári, körmendi, pápai, győri, celldömölki, deszki és inárcsi színjátszó csoportok kapott meghívást a házigazda komlói Súgólyuk Színház mellett.

A seregszemlén részt vesz a tavalyi fesztiválgyőztes győri Rév Színházi Társulás, amely a Liliom című darabbal áll színpadra Komlón, a budapesti Baltazár Színház előadásán Down-szindrómás színészek játszottak csütörtök délután Müller Péter Sziámi társaságában. Az előadásokat idén is a Kubik Anna Kossuth-díjas színművész vezette négyfős zsűri fogja értékelni.

A szervezők színes off-programokkal is készülnek: az amatőr színjátszás aranykorát megidéző kiállítás nyílt, június 18-án családi napot tartanak. A komlói színház melletti 48-as téren mások mellett koncertezik Varga Miklós, valamint az Ismerős Arcok.

Polics József polgármester a seregszemlét és annak megvalósítóit a megnyitón úgy méltatta: "Komlón az embereknek igényük van a minőségi kultúrára, a fellépő társulatok pedig igényelték a fejlődést".

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
@Cefi: Amíg Mészáros jachtja hasítja a tengereket, Rogán helikoptere messze száll, addig a prolik boldogok...
...Hajrá Fidesz!
...Hajrá Felcsút!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Cefi
40 milliárddal több jut jövőre a kultúrára.
Dik köcsög! Mi a faszom az a kultúra bazdmeg?
Equus
@Cefi: a kultúra az, ahol nincs jelen Alföldi Róbert és mindenki énekel. Asztat énekelik példájul, h "Mint a mókus fenn a fán, Orbán Viktor oly vidám", meg asztat is, h "Köszönjük Néked, Orbán NERtárs" meg még asztat is, h "Tiki-taka, kattog a zakatol a vonat, ide-oda tolat".
a helység kalapácsa
Milyen kultúrára, amikor a hatalom megfojtja a szabad gondolkodást, és elüldözi a szabad gondolkodókat?

40 milliárd jut arra, hogy a fideszes agyhalottak ellopjanak még több pénzt.
Németh Szilárd, a mentalista.

Újra írom, egy IGAZI birkózónak karfiolfüle van. Németh Szilárdnak nincs, tehát nem igazi birkózó.

Németh Szilárd egy napközis tanárból avanzsált a fidesz alelnökévé és hörgi bele a világba a mosdatlan szutykát,
Németh szilárd, akarsz birkózni?
Kihívlak.
Te faszopó, akarsz birkózni?
Ne csak ugass, hanem csináld is!
Leöllek, mint a disznót, te geci!
Kötött vagy szabadfogás?
Nekem mindegy, csak a sok pofázás helyett végre lépj a pástra, és mutass valamit.

Persze, hogy vannak ötleteim veled kapcsolatban, de annyira gyík vagy, hogy semmit nem gondolok komolyan veled kapcsolatban

Te csak vagy, németh szilárd.
Veled is csak többen vagyunk, németh szilárd..
Te világra szart hulladék.
lampa laz
Cigányzenét minden kocsmába, ez lesz a kultúrális robbanás, meg jól kiélezett késeket...
Perwool
@Cefi: Foci! Továbbra is Storck marad a válogatott edzője + kiadás a szotyira.
Cefi
@Perwool: Így már értem. És a vajna tv-k nyekergős műsorai (?) is?
Perwool
@Cefi: Amíg Mészáros jachtja hasítja a tengereket, Rogán helikoptere messze száll, addig a prolik boldogok...
...Hajrá Fidesz!
...Hajrá Felcsút!
Cefi
@Perwool: Nem felcsut, hanem fölcsut. A főtahó nemismer olyat hogy fel. A fő seggnyalója, lézer a saját szájával mondta hogy fölcsut.
quadrocopter
Ebből az összegből 39.9999 milliárd az M1 kanálisnak, a többit osszák szét!
qxy
szerintem Magyarul. Na gyerekek, kurva sok pénzért azért is stadionokat építünk, mert szeretem a focit. Ha marad, akkor az a miénk.Ha nem, akkor beadjuk a póóót költség vetést és befoghatod, neked is jut.
DR Eric CARTMEN
Ja.. és jövőre a focit "kultúrának " kell hívni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.