Rekordbüntetést kapott a keresőóriás az EU-tól, amiért a Google áruházát előnyben részesítette a találatok közt – így visszaélve piaci előnyével. A bírság a kétmilliárd eurót is meghaladta. Hét éves ügy végére tett ezzel pontot Brüsszel.

A valaha kiszabott legnagyobb büntetést, 2,4 milliárd eurót kell kifizetnie a Google-nek az Európai Uniós döntése szerint. Ezzel a várakozásoknál (egymilliárd euró) is nagyobb összeget állapított meg Brüsszel.

Az uniós versenyszabályok megszegéséért eddig a legnagyobb büntetést az Intelre szabták ki nyolc éve, akkor a bírság pontos összege egymilliárdhatvanmillió euró volt.

A Bizottság most megállapította: a keresőóriás piaci előnyével élt vissza, amikor a kereséseknél a találati listán előtérbe helyezte saját áruháza ajánlatait. Ekkor várható volt, hogy a büntetés minden eddiginél nagyobb lehet.

Az Európai Bizottság 2010-ben kezdett nyomozni a Google-t érő vádakkal kapcsolatban, miszerint a saját termékeit előtérbe helyezi a keresőmotorján. Brüsszel végül csak a Google Shopping kapcsán tudta egyértelműen bizonyítani, hogy a cég megszegi az EU antitröszt-törvényeit – ezek próbálják akadályozni a monopolpozíciók kialakulását, és próbálják erősíteni a versenyt az adott területen.

A probléma az, hogy ha termékekre keresünk rá, a keresőmotor a Google Shopping ajánlatait kiemelt helyen mutatja a felhasználóknak.

Az, hogy a Google saját termékeit emeli ki, nem újdonság: személyekre történő kereséskor előbbre kerülnek a Google Képekből származó fotók a Flickr és más szolgáltatókkal szemben, helyszínre történő kereséskor pedig rögtön a Google Térképeket látjuk.

BRÜSSZEL VS SZILÍCIUM-VÖLGY

Az EU 2000 óta vizsgálja a Microsoft, az Intel, az Apple, a Google, a Facebook és az Amazon működését. A kritikusok szerint Brüsszel háborút folytat a Szilícium-völgy ellen, a Bizottság azonban ezt kategorikusan tagadta.

Ugyanakkor kérdéses, hogy fel tudnak-e lépni hatékonyan akár csak a monopolhelyzetek visszaszorítására, hogy lehetőséget kapjanak a kisebb cégek is a bemutatkozásra, szélesebb ismertség elérésére. Ahogy felmerült az is, hogy ha az EU még ennél is erőteljesebben beavatkozna, az nem törné-e meg a techóriások innovációs szellemét, vagy legalábbis vetné vissza a fejlesztések megjelenését Európában. – írja a 24.hu.

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.