Paragrafusokkal kényszerítik iskolapadba azokat színészeket, akik diploma nélkül játszanak. Hiába a tehetség és a színpadon töltött évek, féltheti a munkáját, akinek nincs papírja. A nemzeti intézményekben dolgozók legalább hetven százalékának szakirányú felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie.

Márpedig sok művész dolgozik a társulatokban diploma nélkül, köztük olyanok is, akik főszerepeket kapnak. A törvény hatására jó néhányan vállalták, hogy már befutott színészként, felnőtt fejjel iskolapadba ülnek, mert nem akarják kockára tenni karrierjüket. Megrohamozták a színművészeti és a Kaposvári Egyetemet, mert a törvényalkotó kizárólag e két intézmény diplomáját fogadja el. A paragrafus nem vonatkozik azokra a színészekre, akiknek a nyugdíjazásig tíz év vagy annál kevesebb idő van hátra, így idős művészek szerencsére nem kerülnek megalázó helyzetbe.

Az Operettszínház sztárja, Peller Károly tizennyolc éves szakmai múlt után döntött a diplomázás mellett.

„Annak idején óriási felháborodást váltott ki a szakmában ez a törvénytervezet már csak azért is, mert a Kossuth-díjas színészek között is akad, akinek nincs diplomája. Ilyen például Tordy Géza, Pogány Judit vagy Csákányi Eszter. Mi voltunk az első olyan osztály a színművészetin, amelyet kifejezetten már szerződött színészeknek indítottak. Többek között Szendi Szilvivel, Auksz Évával és Szalontai Tündével végeztem tavaly” – mondta el a Borsnak a színész, aki úgy belelendült a tanulásba, hogy beíratkozott mesterképzésre is.

Az X-Faktorban felfedezett Gubik Petra jelenleg tizenkét darabban játszik. Ő sem kockáztat.

„Már egy évet elvégeztem a színművészeti képzésén drámainstruktor szakon. Muszáj előrelátónak lenni. Szabadúszó vagyok, tíz éve játszom színpadon, de nem szeretnék azért elesni lehetőségektől, mert nem elég a bölcsészdiplomám” – nyilatkozta a lapnak Petra.

Nem a diplomán múlik a tehetség

A Vastag fivéreknek sincs színészdiplomájuk. Csaba nem aggódik, Tamás abban reménykedik, hogy szerencséje lesz vagy elnézőek lesznek vele.

„Beleesem a harminc százalékba, akinek nincs végzettsége. Kőszínházakban játszom, tudom, hogy ezt komolyan veszik. Ha mondjuk tízszereplős egy darab, adja a jóisten, hogy benne legyek a háromban! Egyébként tavaly ősszel jelentkeztem, de lecsúsztam a képzésről, mert nem adtam be időben a jelentkezésemet. Szeretném majd elvégezni én is, mert jó, ha tanul az ember. Biztos van olyan elméleti és gyakorlati tananyag, amellyel nem találkozunk életünk során, de jól jön” – mondta el Tamás.

 Gór Nagy Mária harmincöt éve vezeti színitanodáját, szerinte diploma nélkül is lehet valaki a legjobb.

„A diplomásképzésre évente csak tizenkét ember tud bejutni. Ennél sokkal több tehetség van az országban. Azoknak ne legyen esélyük?” – tette fel a költői kérdést. „Szerencsére a színészek nemigen szeretik az alkalmazotti státuszt, a törvény pedig csak az alkalmazottakra vonatkozik. Miller Zoli, Fésűs Nelly, Mahó Andrea, Janza Kata, Muri Enikő, mind nálam tanult, főszerepeket játszanak itt-ott, de ők sem ragaszkodnak ahhoz, hogy társulati tagok legyenek. Nem is tartom egészségesnek, hogy valakinek mindig ugyanazok legyenek a partnerei. Ha valaki tehetséges, elmegy egy válogatásra, és ha ő a legjobb, úgyis őt választják, nem kell ahhoz alkalmazottnak lennie.

Óriások papír nélkül

A magyar színjátszás történetének számos kiemelkedő alakja dolgozott oklevél nélkül. Csak néhányan közülük:

Nem végzett a színművészetin Tordy Géza, mégis a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, rendező. Pogány Judit közgazdasági technikumot végzett, a főiskoláról eltanácsolták, ma a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, a Ma­gyar Köztársaság érdemes művésze. Sherer Péter Jászai Mari-díjas színész a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet végezte el, Jordán Tamás színész, rendező, színigazgató, pedig hajdan földmérőként szerzett diplomát a Műszaki Egyetemen, ma pedig Kossuth- és Jászai Mari-díjas.

Bajor Imre megkapta a Ma­gyar Köztársasági Érdemrend kis és tisztikeresztjét és a Karinthy-gyűrűt, pedig nem iskolában tanulta a színészmesterséget. Latinovits Zoltán építészmérnökként végzett, ma színészkirályként emlegeti a közönség és a szakma. – írja a Bors.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Nincs tehetség. Az van, hogy kitartasz, csinálod és ha a 10 000 órás elv alapján élsz - azaz ha valamit legalább addig csinálsz, a szakma mesterévé válsz -, akkor úgyis tehetségessé válsz.
Oravecz Nóra. Az idő igaz, s eldönti, ami nem az.
nyanya001
Oszkár díjat a ge**** ötlet kitalálójának !
Fradigege
Blaha Lujzának, Laborfalvi Rózának(Benke Judit) vagy Prielle Kornéliának volt diplomája? Bezzeg sima elemivel lehetsz miniszterelnök. Csak válasszanak meg. Krvnyd zsírmore!
Eladott Ország
library.hungaricana.hu/hu/view/OGYK_KN-1922_15/?query=SZO%3D(*eszl%C3%A1r*)&pg=104&layout=s
A nemzetgyűlés 161. ülése 1923. évi július hó 25-én, szerdán.
A jogász egyetemes képzettségű ember, mindenhez ért! (Egy hang jőbbfélöl: Gyerünk tovább !) - Az "eredményt" most is látjuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.