Az Álljunk meg egy szóra! legendás párosából Vágó István egy nagy vitára emlékszik Grétsy Lászlóval, és bár nem járnak össze azóta, azért hiányzik neki a nyelvész társasága.

Több mint 500 adást ért meg a köztévén a még a nyolcvanas években indult Álljunk meg egy szóra! című műsor, amelyet Vágó István és Grétsy László, az MTA tagja vezetett bő egy évtizedig. 

A Bors nemrég megkereste Vágót, hogy volt-e vita köztük valamelyik adás miatt, az egykori kvízmester a következőt felelte:

Magánemberként nem jártunk össze, de jóban voltunk egymással. Egy nagy vitánkra azért em­lékszem, de már az is a műsor meg­szűnése után volt. A tanár úr szorgalmazta, hogy tegyék kötelezővé az üzleteknek a magyar feliratot, később a nyelvtörvény a parlament elé került, ahol azt meg is szavazták. Én azt az álláspontot képviseltem, hogy ezt a piaci szereplőknek kell eldönteniük.

Vágó elárulta, anno az ő ötlete volt Grétsy meghívása a műsorba, amelynek a nevét a tanár úr adta (10 perces műsort forgattak, heti hat adásrészben egy-egy nyelvhelyességi kérdést jártak körül), Vágó feladata a hozzájuk érkező számtalan olvasói levélből az érdekességek kiválogatása és azok műsorba emelése volt. Nemcsak a stúdióban, de külső helyszínen is forgattak, az utcán is keresték a nyelvi anomáliákat, helytelen kiírásokat. 

Céduláztunk a tanár úrral. Mindent, amit láttunk felírtunk, és menetrendet készítettünk, hogyan tudjuk feldolgozni őket az adásokban

- mesélte Vágó, aki azt is elárulta, hiányzik neki az egykori műsorvezető társa.

Most nem tartjuk a kapcsolatot, de hiányzik a társasága.

(Címlapi kép: Youtube – részlet az egyik adásból)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.