Hetvenedik évébe lépett Arnold Schwarzenegger, aki osztrák testépítőből lett amerikai kormányzó, közben pedig filmsztár.

Hetven éve született meg minden idők legkigyúrtabb kaliforniai kormányzója az osztrák Graz melletti Thal településen.

Arnold Alois Schwarzenegger 1947 július 30-án látta meg a napvilágot, rendőrfőnök apja hatására aztán fiatalkorában több sportot is kipróbált, aztán 14 évesen a fociról a testépítésre váltott át.

Az Amerikai Egyesült Államokba 1968-ban települt át, 1969-ben pedig már a Hercules New Yorkban című filmben szerepelt. 1965 és 1980 között hétsze nyerte el a Mr. Olympia és hatszor a Mr. Universe címeket.

A nagyobb áttörés 1982-ben érte a Conan, a barbár címszerepével, innentől kezdve egyre több akciófilmben főszerepelt, de a 90-es években könnyedebb vígjátékokban is megjelent (Junior, Hull a pelyhes).

 

Legtöbben mégis a Terminator megformálójaként emlékeznek rá, az első filmben 1984-ben még a világot megmenteni akaró szabadsághős John Connor anyját akarta elpusztítani, a második részben viszont már mellettük áll. 

 

Schwarzenegger 2003 és 2011 között a republikánus párt képviselőjeként Kalifornia kormányzója volt. Politikai karrierje után egy kicsit még visszatért a filmezéshez, lásd a Feláldozhatóak-filmeket.

Elvált, felesége hosszú ideig John F. Kennedy elnök unokahúga, Maria Shriver volt, akitől négy gyermeke született. 2011 májusában derült ki, hogy korábbi házvezetőjétől van egy 10 éves fia is, nem sokkal ezután vált el tőle felesége.

Schwarzenegger a testépítés után, a filmszínész karrierje alatt is képezte magát, közgazdász diplomája is van.

1977-ben Golden-Globe-díjat kapott a legjobb színészi debütálásra, de legtöbbször inkább az Arany Málna-díjakat zsebelte be rossz színészi alakításaiért.

(wikipedia.org)

(Címlapi kép: Youtube)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
Nagyon sok Boldog Szülinapot, Arnold, isten éltessen nagyon sokáig!
rokker33
Azért az nem semmi hogy ez az ember 70 év alatt mi mindent elért!Erre nagyon kevés ember képes hogy testépítőből világhírű színész legyen majd később kormányzó lett.70 évesen is aktívan szerepel,csinálják a jó filmeket és nem vitte el a drog az alkohol és rengeteg jó filmet köszönhetünk neki.Isten éltessen még jó sokáig Arnold!!!
kokopelli
@rokker33: A Keneddy családba kell beházasodni! Ő elkapta a
kanyart rendesen! A hivatala végére összeszedet
egy pár butaságot! Nem kellett volna Arnie! :--)
Happy... :--)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.