Mintegy 6,3 milliárd forintos az idei költségvetése az idei, jubileumi 25. Szigetnek, ahol rengeteg fellépő fogja szórakoztatni a közönséget. A buli szerdán indul, de már most közel 10 ezren költöztek be a Hajógyári-szigetre.

Mintegy tízezer ember van már a Szigeten. Az idén jubiláló, 25. fesztivál kapuit vasárnap este nyitották meg a beköltöző sátorozók előtt, a kulturális, elsősorban zenei programok szerdán, a mínusz egyedik napon kezdődnek.

Bár a tavalyi látogatószám-rekordot, a 496 ezret valószínűleg nem döntjük meg, idén is több telt házas napra számítunk. Akár már szerdán, amikor az amerikai énekesnő, Pink a fő fellépő a nagyszínpadon, akkor már a bérletesek 90 százaléka a helyszínen lesz. Naponta több mint száz program közül lehet választani

- mondta Kádár Tamás, a Sziget Kft. cégvezetője a keddi sajtóbejáráson.

A világ másik feléről is mintegy ezren jönnek a Szigetre

Az MTI kérdésére megjegyezte: idén is Hollandiából, Olaszországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból érkeznek a legtöbben. A külföldi fesztiválozók közül 12 ezren jönnek Hollandiából, de még Ausztráliából is ezren érkeznek a Szigetre.

Szerdán kezdődik a jubileumi, 25. Sziget – tízezren már a helyszínen vannak

Kádár Tamás

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az MTI-nek a cégvezető elmondta, hogy a Sziget hangpróbáján keddre virradó éjszaka mindent rendben találtak. "A fővárossal kötött megállapodás alapján idén Óbudán, Újpesten és a XIII. kerületben öt helyszínen folyamatosan ellenőrzik a hangerőt telepített mérőállomásokkal. Egy-két hangosabb helyszínre a Szigeten különleges kardiohangosítást telepítettünk, amely lokalizálja a hangot".

Az augusztus 16-ig tartó fesztivál fellépői között lesz Pink mellett PJ Harvey, Wiz Khalifa, a Kasabian, a Chainsmokers, Jamie Cullum, a Kensington, DJ Shadow, a Bad Religion, a GusGus, az Interpol, Goran Bregovic, a Klezmatics és a Tamikrest, valamint természetesen a teljes hazai élmezőny. A magyar előadók számára a hagyományoknak megfelelően külön helyszín is lesz, a Petőfi Rádió-Telekom VOLT Fesztivál Színpad.

6,3 milliárd forintos az idei költségvetés

Kádár Tamás azt mondta, pontos összeget nem árulhat el, de az idei legdrágább fellépő Pink, aki "nagyságrendileg hasonló összegért" ad koncertet, mint 2011-ben Prince, aki a hírek szerint csaknem 1 millió dollárért zenélt Budapesten.

Szerdán kezdődik a jubileumi, 25. Sziget – tízezren már a helyszínen vannak

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gerendai Károly főszervező még korábban arról beszélt, hogy az idei Sziget mintegy 6,3 milliárd forintos büdzséből valósul meg. Kádár Tamás kedden kitért arra, hogy a költségvetés fele megy el a programokra, és ennek is 65 százaléka a hét fő nagyszínpados fellépőre. "Egy sztárfellépőre annyi pénzt költünk, mint az összes nem zenei programra együttvéve. A világsztárok gázsija az elmúlt években nagyon megemelkedett, évről évre nehézséget okoz ezt a jegyárakból fedezni".

Idén 52 országból érkeznek fellépők, külföldről a legtöbben az Egyesült Királyságból, 58-an, köztük a már említetteken túl például Alex Clare, Alt-J, a Biffy Clyro, a Crystal Fighters, George Ezra, a Glass Animals, a Hurts, a Rudimental, a Kills, a Vaccines, Tom Odell, a Two Door Cinema Club vagy a White Lies.

Több száz művészeti installáció, rengeteg színház

Kádár Tamás elmondta, hogy Sziget művészeti installációira meghirdetett Art of Freedom nemzetközi pályázatra több száz építmény, szobor, installáció terve érkezett szerte a világból. Zsűri választotta ki a legjobbakat, akik pályaműveik megvalósításához a szervezőktől kapták a pénzt. Az elkészült alkotások között van kupakokból összerakott óriás Sziget lego, "chillagszemű" juhász, fénylények, gyufaszálakból épített kazal vagy a Wahorn András által tervezett Bridge of Love.

Szerdán kezdődik a jubileumi, 25. Sziget – tízezren már a helyszínen vannak

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A nem zenei programok közül kiemelkedik a Nagy Utcaszínház, amelynek előadását idén az argentin-spanyol Aerial Jockey Strada és a francia Collectif Arbuste társulata készítette. A Cirque du Sziget sátra ezer férőhelyesre bővült, itt mutatják be műsorukat a Baross Imre Artistaképző tanulói, a spanyol Compania Vavel Circus, a kanadai Machine de Cirque és a Cirque Alfonse.

Idén is lesz Színház- és Táncsátor, Klasszikus, Opera és Jazz Színpad, lesz természetesen Vándor Vurstli, Magic Mirror, új helyszín a The Music Box, ahol énekes-dalszerzők lesznek láthatók és hallhatók, és új a Cardbordia sátor is, ahol kartondobozokból épülnek installációk. A Cine Concert programsorozat keretében némafilmeket vetítenek élő zenei kísérettel. A Civil Szigeten több mint ötven szervezet lesz jelen.

A szervezők a zöld program keretében a vízhasználat jelentős részét (öntözés, locsolás, portalanítás) ivóvíz helyett a Duna vizéből oldják meg. Tavaly az összes begyűjtött hulladék 35 százalékát hasznosították újra, idén három recycling centerben lehet hulladékokat ajándékokra cserélni.

60 ezer ember fér el a nagyszínpad előtt

A 76 hektáron elterülő Sziget három hét alatt épült fel, ötven nagyobb és kétszáz kisebb sátrat állítottak fel, a két legnagyobb alapterülete több mint 1 hektár. Színpadokból összesen ötezer négyzetméternyi felület áll az előadók rendelkezésére. A Dan Panaitescu Nagyszínpad előtti réten mintegy 60 ezer ember fér el, a legnagyobb sátor, az OTP Bank Színpad by A38 tízezer fő befogadására alkalmas.

A Szigeten mintegy kétszáz vendéglátóipari egység üzemel, ezek fele ételt kínál, fele kocsma.

Szerdán kezdődik a jubileumi, 25. Sziget – tízezren már a helyszínen vannak

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A talajterhelés csökkentése érdekében több mint hétezer négyzetméter alumínium talajtakarást helyeznek el, a sármentes közlekedésre további 25 ezer négyzetméter műanyagot raktak-raknak le. Mintegy száz vizes mosdót, zuhanyzót, wc konténert helyeztek ki, a fesztiválozókat hatszáz zuhanyállás, több mint hatszáz vízöblítéses vécé, ezen felül mintegy 1300 mobil, és ötven darab úgynevezett szuper környezettudatos vákuumos wc szolgálja ki.

Műszakonként 450 fő ügyel a biztonságra

A rendezvény biztonsági központja az Operatív Törzs – Operatív Irányítási Központ 24 órában üzemel. A biztonsági feladatokra műszakonként 450 főt, összesen több mint ezer embert állítanak, a Dunán három hajó ügyel a biztonságra. Az egészségügyi fronton három műszakban hétszázan dolgoznak.

Szerdán kezdődik a jubileumi, 25. Sziget – tízezren már a helyszínen vannak

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kádár Tamás beszámolt egy technológiai újításról a fizetési rendszerben. Ez azt jelenti, hogy a Sziget applikáción keresztül díjtalanul lehet feltölteni a fesztiválkártyát, amihez rögtön a belépésnél, sorban állás nélkül hozzá lehet jutni. Másrészt mindenütt lehet fizetni bankkártyával is.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.