30 éve startolt el a Kacsamesék, amely sikerét nemcsak a karaktereknek, de a fülbemászó főcímdalnak is köszönhette.

1986-ban indult el a Kacsamesék című Walt Disney-sorozat, a főcímdal meglepően gyorsan készült el anno: a Magyar Nemzet cikke szerint mindössze 45 percre volt szüksége Mark Muellernek, hogy meglegyen vele. 

A stúdiónak annyi kikötése volt, hogy legyen "kacsás", és legyen kalandfilmekhez hasonlatosan gyors. Mivel Mueller szomszédai süket nénik voltak, a zeneszerző büntetlenül üvölthette a refrént.

A felvételért 1250 dollárt kínáltak neki a stúdió vezetői, de csak abban az esetben, ha a sorozat tényleg el is indul. (Mark Muellernek egyébként egy másik ikonikus rajzfilm-sorozat főcímdaát is lehet köszönni: 1991-ben ő írta a Csipet-csapat dalát.)

A Magyar Nemzet cikke szerint a főcímdal mellett a történelmi kor is sokat segített a Kacsamesék népszerűségében: a nemzetközi forgalmazást pont a vasfüggöny lehullásakor kezdték el, így sok volt szocialista országba – köztük Magyarországra – is eljutottak Dagobert bácsiék. 

Magyarországon különösen jól beégett az emberek tudatába a Kacsamesék. 1993. december 12-én ugyanis, miután Dagobert bácsi azt kiabálta, hogy "egy tengeri szörny felfalta a fagylaltomat" (ami egyébként a vagyonát jelentette az öreg kacsának), amikor beúszott a gyászinduló és az Magyar Televízió logója.

 

Antall József, a harmadik köztársaság első magyar miniszterelnökének halála a jelenlegi 30-as korosztály közös tragédiája, nincs olyan ember, aki ne emlékezne erre a pillanatra.

 A cikk szerint azért szakították félbe a Kacsameséket, mert ugyan már az adás kezdete előtt tudták, hogy meghalt a miniszterelnök, meg kellett várni, hogy Boross Péter belügyminiszter (majd ügyvezető miniszterelnök) a stúdióba érkezzen és hivatalosan is bejelentse a lakosságnak a halálhírt.

A Kacsamesék négy évadot és száz részt ért meg, voltak különkiadása, augusztusban pedig elindult egy újabb évada, alaposan felújítva a korábbi látványvilágot.

(Címlapi kép: gif)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
a híreszteléssel ellentétben Őfenesége nem onnan vette az ötletet! =))
micfild
Felejthetetlen.
Kétéves volt a fiam és imádta.
Pont néztük amikor elsötétedett a képernyő.
A férjem már mondta is hogy meghalt Antall József .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.