18 évig papíron férfiként élt Kárpáti-Borgulya Gizi, akinek tévedésből a Géza nevet írták be az anyakönyvi kivonatába. Sorkatonának is behívták, ahol alkalmatlannak nyilvánították.

„Amikor megszülettem, az anyakönyvi kivonatomban a leánygyermek rubrika helyett a fiút húzták alá. Ezért azt hitték, a Gizella csak elírás és átjavították Gézára”

magyarázta a Borsnak Gizi. A lánynak annyira tetszett a baki, hogy megtartotta az iratot. Ráadásul az anyakönyvi kivonat kiváló magyarázatnak is szolgált, amikor beiratkozott a fémesztergályosokat képző szakiskolába.

„Amikor megkérdezték, hogy miért ezt a sulit választottam, csak lobogtattam a papírt, hogy e szerint férfi vagyok”.

A középiskola végeztével Gizit behívták sorkatonának a budapesti Petőfi laktanyába.

Katonának is behívták Gizit, akit véletlenül Gézaként anyakönyveztek

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

Hogy biztosra menjen, elővette legnőcisebb oldalát, miniszoknyát húzott, magassarkúba bújt és felrakott egy látványos sminket.

„A bizottság nagyon megdöbbent, mikor megláttak. Többen elnevették magukat. Persze azonnal „E” minősítést kaptam, azaz alkalmatlannak nyilvánítottak, és közölték, hogy azonnal cseréltessem ki az anyakönyvi kivonatomat” – emlékezett vissza Gizi, aki ezután már nemcsak a valóságban, de papíron is nő lett, de egyik barátnője mai napig Gézának szólítja.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Azt hittem hogy csak viccben van hogy összetévesztik Gizikét a gőzekével. Sajnos az élet mindent felül tud írni. Ha Mari néninek töke vóna Mari bácsinak hívnák, mondják egyes vidéken.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
bocs csak most néztem meg az eredeti cikket: így teljes mértékben kizárt, mert kora alapján bőven a számítógépesítés után született, ahol nem is az anyakönyv a primer forrás ! =))
Pálinkás Pál
@RonaGyuri: Azt hol látod a korát az eredeti cikkben??? Mert sehol nem írják...
RonaGyuri
@Pálinkás Pál: ott a fénykép, ami azért 10-15évnél nem nagyobb tévedés lehet
Pálinkás Pál
@RonaGyuri: Nos..mivel még volt sorkatonaság...nem egy tinédzserről beszélünk:)
RonaGyuri
@Pálinkás Pál: ne már csak 2004-ben szűnt meg
cs.n.
Öcsémet is behívták annak idején sorozásra. Ami azért volt fura, mert akkor már évek óta hivatásos katona volt. De azért bement, egyenruhában. Akkor is eléggé megdöbbent a bizottság, de nem nevettek, hanem lecseszték, hogy mit keres ott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.