Közeleg Koós János 80-ik születésnapja. Ezt már nem érhette meg régi jó barátja, Aradszky László, akinek a temetésén gyászbeszédet mondott Koós.

Koós felelevenítette a Blikknek, hogy Szenes Iván, S. Nagy István és Havasy Viktor temetésén is beszélt, de Aradszky László búcsúztatása volt az első, ahol egy kis szomorúságot is megengedett magának.

„Nagyon váratlanul ment el. Elkísértem a nyughelyéig. A végső búcsúra képtelen vagyok.”

– mondta kollégájáról az énekes.

A hozzá talán legközelebb álló barátja, Bajor Imre temetésén nem akart beszélni, mert nem tudta őt elengedni.

„Most is itt van velem. Nemrég nézegettem a közös képeinket, és ott, azon a polcon vannak a közös nyaralások emlékei. Volt egy dél-amerikai utunk, amelyre a felesé­geinket is elvittük. Behunyom a szemem, és hallom, ahogy ott marháskodunk a tengerparton.”

Koósnak januárban válltörése volt, ami igen makacsnak bizonyul. Volt korábban több törése, de minden viszonylag hamar túljutott, de ez a váll az eddigi legrosszabb:

„Néha akkorát nyilall, hogy az arcom is összerándul. A jobb lábamra fel tudom húzni a zoknit, a balra viszont a feleségemnek kell. Járok gyógytornára, ami néha jó, néha nem.”

Az énekesnek február 2-án lesz a jubileumi koncertje a Budapest Kongresszusi Központban, amelyen úgy volt, hogy Aradszky is fellép vele.

„Rendhagyó duettet terveztünk, amelyben egy-egy refrént énekeltünk volna egymás slágeréből. Én guggolva, ő pedig sámlira állva. Ez az ötlet nagyon tetszett neki.”

Szóba került az interjúban Koós nyugdíja is, az összegről kendőzetlenül beszélt:

Koós János elárulta, milyen megalázóan kevés nyugdíjat kap

(Fotó: YouTube/TV2Magyarország)

„Szó szerint nem nagy titok. Hatvanhétezer forintot kapok, ami azért megalázó, mert a rendszerváltás előtt négy évtizedet végigdolgoztam. A monopolhelyzetben lévő Országos Rendező Iroda szerződéses művésze voltam, napestig fellépésekre jártam, rádiós és televíziós műsorokban szerepeltem. Nem én vagyok az egyetlen, aki ennyire ráfázott, de én mindenkinek azt kívánom, ilyen alacsony nyugdíja sose legyen.”

mesélte a Blikknek az énekes.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Edmond Dantes
Valóban felháborító,hogy nem tudja belőle kifizetni a vitorlása balatonfüredi kikötői díját!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus1
van vkinél egy papírzsepi? Rögtön elsírom magam a művész úr megalázóan kevés nyugdíja miatt. Kérdezhetnék a bankszámláról?
Edmond Dantes
Valóban felháborító,hogy nem tudja belőle kifizetni a vitorlása balatonfüredi kikötői díját!!!
nezelodo
Valószínűleg amikor tellett rá, akkor meg ő fizetett megalázóan keveset be a nyugdíjkasszába, de nagyon sokáig semmit sem kellett fizetniük.
szép új világ
Nem Ő az első ki az alacsony nyugdíj miatt panaszkodik. Akik papíron egy segédmunkás átlagjövedelmének felét vagy harmadát sem keresték meg és ennek megfelelően fizették a nyugdíjjárulékot azok most ugyan ilyen arányban részesülnek a kifizetésekből.
Ugyan így sír egy ismerősöm, aki anno benzinkutas volt, de megszívta ezt az akkori összes borravalós szakma.
szaboria1
@Equus1: Ne papit zsepit kérj hanem el kellene gondolkozni milyen rendszer váltás volt az , hogy az ORI-t egyik napról a másikra megszüntették úgy hogy jogutódja nem lett. Holott régen a művészeket csak általuk lehetett foglalkoztatni Ők fizették ki a fellépési díjaikat is. Egyben az ORI fizette a Tb -is. Emlékszem amíg papír kartonon kellett a TB felé igazolni csak a munka viszonyt nem is tudta a tb mennyit fizettek egy ember után. 1988-ban mikor bevezették az SZJA-t akkor nagyon hülyén elkülönítették a művészek és a szellemi foglalkozásuk adózását. Aztán kitalálták 1994-ben, hogy nem az utolsó 5 év átlagjából számítják ki a nyugdíjat. Ha nem az adózott évek keresete alapján. Amit különböző szorzókkal tupíroztak. Nagyon sok embernek emiatt lett kevesebb a nyugdíja.
Macskaszem
Az úgy van kedves Jani bá, hogy aki magas nyugdíjat akar kapni, annak magas járulékot kell fizetni. Ön a gázsit gondolom zsebbe kapta annak idején, ám elfelejtett járulékot fizetni, inkább elköltötte luxusutakra, luxuséletmódra, úgyhogy ne rinyáljon.
volvós
Janibácsi !!! Anno, amikor nagy volt a kereslet, nos akkor kellett volna
a gázsikat élére állitani, és a szekrénybe elzárni...Most lenne mibül
dőzsölni...De akkor jó volt nagy lábon élni, ugye ???
RonaGyuri
Hopp te Jani, ne már! Ennyi jár az után, amit 88.01.01-óta járulékoltál, addig csak az évek számítanak. Csak te és a hozzád hasonlóak a gengszterváltás óta nem vagy csak a minimál bér alapján fizetettek adókat és járulékokat! =))
Lehet nem kellett volna "Volt egy dél-amerikai utunk, amelyre a felesé­geinket is elvittük", hanem inkáb fizetni amit másoktól levontak, vagy KUSSOLNI MOST! =)) De nagyon!
szaboria1
@szép új világ: Pontosan így igaz a párom taxis volt az alapfizetése 2600.-ft volt 1990-ben mert a borravaló miatt ami után ugyan adózott de akkor még alig kellett adót fizetni. 1990 szept. infarktust kapott leszázalékolták és mivel csak a ledolgozott éveket tudták figyelembe venni így az akkor érvényes 4600.- nyugdíj minimumot kapta.
dr. prédikátor
Jani! ne hazudj már bazmeg!!!Ebből a 67 ezerből telik a luxus életre , a Balatoni nyaralóra jahtra, Mexikói utazásra???ne rinyálják , ha kevés a nyugdíjad menj el plakátot ragasztani!!!Bezzeg amikor futott a szekér akkor nem sírtál!!!
RonaGyuri
Ja és mégegy! Janika ne légy ennyire hülye, hisz most vallottad be, hogy mindannyiunkat megloptál, mert a tényleges jövedelmed helyett csak fillérek után járulékoltál és adóztál! =))
Igen te is csak egy ÓCSKA TOLVAJ VAGY!
wagabund
A szépemlékű Bajor művész úr szebbnél szebb történeteket mesélt a folyamatosan részeg állapotukról...ezt a körúti bárok is tanusíthatják...a pénz és a pia folyt, mint a tengervíz..erre nagyon büszke volt a drága Imóka...
...ha jól rémlik, egy fontos ember azt mondta, akár havi 47 ezer forintból is meg lehet élni..(igaz, ő naponta keres annyit)..

de sebaj...most mindenki kap egy kis karácsonyi pézt, amivel lehet menni a piacra...
Csizmás Kond
...negyvenvalahány évet dolgozott minimálbéren...
peterkelemen
Annyi a nyugdíj amennyit kiharcoltak maguknak azaz semmi, mert a magyarok már régen nem képesek kiállni se magukért, se a családjukért se a hazájukért. Hagyják, hogy rabszolgaként alamizsnákat osztogassanak nekik. SZÉGYEN!
dragonfly
@peterkelemen: Na, végre egy igaz mondás!!!
kokopelli
@peterkelemen: pár évvel ezelőtt olvastam a "168 óra" hasonló kommentjeiben,
hogy a "csórikám panaszkodását" ott is megvitatták! Nekem a "hangya meg a tücsök"
(asszem La Fontaine) meséje ugrik be róla és a többi régi "haknizóról"! Nem is érde-
melnek többet!
picike1
maradjon csenben !!! senki nem kérte el a gázsiját nahát a ,befizetések elmaradtak a fellépésekből azért ilyen kevés a nyugdija !
mariaberta
Négy évtized alatt mennyi nyugdíj járulékot fizetett neves énekesünk? Mert érdekes módon, arról soha nem beszélnek, mint arról sem , hogy annó természetesnek vették ,felveszik a gázsit és kész. Mint ahogy arról sem beszélnek, hogy jelenleg fizetnek-e nyugdíj járulékot. Biztos, hogy nem. Kár siránkozni. Megjegyzem majdnem inden művész úrnak úrhölgynek ez a baja de hát ahogy mondani szokták,, a dolog "így MŰKÖDIK"
picike1
@mariaberta: és mi lenne ha mindenki igy csinálná igy adózna mint ők akkor mindenki elhuzhatna ahová akar
X-ray
@wagabund: Pont te pofázol? te is kapsz pár száz forintot, mehetsz vele a kocsmába.
human
"Ma abból a pénzből nyomorgok, amiről régen álmodni sem mertem."

Sajnálom, hogy Koós így járt. Beállhat a sorba a többiek mögé.
reagens
Meg ne sajnáljam a művész urat, aki betegre kereste magát, de a járulék befizetésnél nem jeleskedett!
szaboria1
@Csizmás Kond: @dr. prédikátor: @RonaGyuri: Próbáljátok már megérteni mivel abban az időben bérszámfejtő voltam 1988-ban volt egy hülye rendelet ezt még a Vámosi Nagy Szabolcs is elismerte rossz rendeletet írtak a MŰVÉSZEK és SZELLEMI Foglalkozásukra. Aminek most ez lett a következménye, hogy alig kapnak nyugdíjat. Mit gondoltok 80 évesen miért hakniznak még most is.
peterkelemen
A magyar nyugdíjasokat sem lehet csak megosztva kezelni, mivel vannak a kisnyugdíjasok, átlagnyugdíjasok és a felső kategóriába sorolandók. Magyarul nem lehet így beszélni róluk, hogy "jaj, szegény nyugdíjasok", mert ez így eleve nem igaz. A szégyen az amikor egyes agyhalott kisnyugdíjasok is nyalják Orbán seggét, mert annál butább embert a Föld nem hordott még a hátán ennyi aljasság után, amit Orbán és bűnbandája művelt ezidáig.
idppp
@szaboria1: Kegyed próbálja megérten! Abban az időben milliókat kerestek, jövedelmük után alig adóztak, ennek a következménye a mostani alacsony nyugdíjuk, akkor is ha önhibájukon kívül történt, ez mindenki számára világos! Csak az nem, hogy a be nem fizetett összeget miért nem tették félre, meg a sok millióból még hozzá! Ezt is egy "hülye rendelet" tiltotta" Nehogy már könnyeket ejtsek, és sajnáljam az életüket luxusmódban leélő, síró, rinyáló művészeket! Azt gondolom, hogy azért hakniznak még 80 éves korukban is, mert egész életükben dőzsöltek, és az isten pénze sem volt elég nekik, mindent elszórtak, tisztelet a kivételnek! Egyébként Koós adja el a luxus hajóját, jó ideig meg tud élni az árából!
peterkelemen
A ma felnövekvő generációnak már nem lesz nyugdíja csak ezzel hitegetik őket. Tulajdonképpen amit most nyugdíjra levonnak az rablás. Nem lenne szabad engedni, hogy levonják azt a pénzt hanem el kellene tennie minden dolgozónak és kezdjen vele amit akar tegye félre vagy költse az már az ő dolga. Egy biztos HA lesz is nyugdíj az cirka az éhenhaláshoz lesz elegendő semmi másra. Mostanság is van ilyen lásd pl.: rokkantnyugdíjasok.
szaboria1
@idppp: Mivel jobban tudom mennyit kerestek abban az időben akkor még nem voltak milliós fizetések, milliós gázsik jóval a rendszer váltás után kezdődött.
Koósnak most is van megtakarítása csak azt jegyezte meg a művészekkel a rossz rendelet miatt kevés a nyugdíjuk.
Az is igaz sok művész bohém életet élt és nem gondolt az öreg korára.
De azért ez nem csak a művészekre értendő mert ma nagyon sok nyugdíjas a tartalékait is fel élte már. Egy betegség teljesen haza vágja a családot.
szaboria1
@peterkelemen: Na ezért kell ezeket elzavarni mert ugye lenyúlták a MANYUpot. Mivel a szoc. világ megszűnt nem viccből találták ki a megtakarítást. Kapitalizmus már ilyen .Orbán és bandája abból indult ki mire ez a generáció nyugdíjas lesz addigra már ők se lesznek. Így utánuk a vízőzön.
Csizmás Kond
@szaboria1: Nem a rendelettel volt a baj hanem azzal hogy lehetőségük volt csak részben fizetni a nyugdíjalapba...Az ők fellépéseiket maszekként kezelték és azt vallottak be amit akartak...így most nincs mit sajnálni egyiket sem.
szaboria1
@Csizmás Kond: Cicus 1988-ig az ORI fizetett ugyan úgy mint a munkaadók. Demjén utána érdeklődött és nem találták sok ORI befizetéseket. Te sem hiszed, hogy a szocik idején maszekba léphettek fel. Hidd el tudom mert én meg az ORI-nak utaltam a fellépésekért járó pénzt. Ezért van hogy soknak így veszett el több tíz évük. Igen most már maguk adóznak zömmel aki csal az meg így jár. Én az öregekről beszélek.
Csizmás Kond
@szaboria1: De hiszem, mert mi is léptünk úgy fel ahogy annyi belépőjegyről számoltunk el ahányról akartunk...a kutya sem ellenőrzött ha volt egy kis háttered...sőt sokszor még jegy sem volt...ilyenkor a pénzeket úgy osztogatták ahogy akarták.
szaboria1
@Csizmás Kond: Csak nem a tingli -tangli zenekarokról beszélsz. Én arról írok akiknek nevük van vagy volt mert azok bizony szerződés kötötte az ORI-hoz.
Csizmás Kond
@szaboria1: ..és jártam olyan koncertre ahol a csuklóra nyomtak bélyegzővel jelet...a pénzt persze elvették.
A szerződésről meg annyit hogy legtöbb esetben előre leegyezett összegekrők írtak megállapodást, a végén azt kifizették és a többivel elhúztak...
...és ezt minden együttes, énekes, előadó megcsinálta.
Pasinszki
Nagyjából végigfutottam a hozzászólásokat. Kb. sejthető volt a káröröm. Nemigen láttam olyan hozzászólást, amelyikben kifogásolták volna, hogy a magyar állam még az ötvenes években elrabolta a nyugdíjalapokat, és kirovó-felosztó nyugdíjrendszert vezetett be, hogy aztán a rendszerváltást követően a kísérlet a biztosítási alapra visszatéréshez újabb rablással érjen véget. Ezt az újabb rablást is szó nélkül lenyelte az ország. A kárvallottakon meg itt röhögnek a hozzászólók, holott mindannyian, akik fiatalon meg nem halunk, ugyanolyan kárvallottak leszünk, mint most a Koós.
idppp
@szaboria1: Miért gondolja, hogy jobban tudja? A milliós fizetések értelemszerűen átváltva értendők! Ha nem is kaptak a mai szemmel kirívóan magas összegeket a régi időkben, amikor 3 forint volt egy kiló kenyér, a gázsijuk értéke annyi volt, mint ma a milliók! Egyébként a szocik idején is léphettek fel maszekban! Én zsebből, fekete pénzből fizettem, annyit vallottak be amennyit akartak! Azért védi ilyen vehemensen őket, mert Kegyed is részesült az ebül szerzett pénzből? Eltaláltam?
kiscsillag66
Kedves Koós János! Mi, akik itt élünk, ugyancsak végigdolgoztuk az életünket, fizettük a járulékokat. Nekünk is nagyon alacsony a nyugdíjunk. Gondoljon arra, hogy nincs egyedül!
szaboria1
@idppp: Nem ingem így nem veszem magamra. Kérem írja le kiket fizetett zsebből. Vagy csak találgat? Nem szeretem a nem igazmondókat.
szaboria1
@idppp: Látom igen gyenge az adatlapja. Bezzeg a facebookon biztos szárnyal.
szaboria1
@Csizmás Kond: Bocsi de két malomba őrölünk ugyan is én még a 1970-1992-ig időről tudok csak nyilatkozni.
idppp
@szaboria1: Majd ha csak annyi eszem lesz, mint Kegyednek, akkor megmondom! Kegyednek elmentek otthonról, annyi esze van, mint a hintalónak! Elképesztő,az angliai vonatrablást ne valljam be?
kokopelli
@szaboria1: akkor nem ismered az igazi kapitalizmust!Még egy iparos sem
kérdezte,hogy: "Számlával,vagy számla nélkül!" A benzinkútnál nem állnak
a csórikák,mert mindenki maga tölt,az étteremben nincsen x% borravaló,ha-
nem éppen hogy valami... stb,stb!Az igazi kapitalizmusban és nem az álka-
pitalizmusban!A barátnőm a melóban olyan "ingyenposztot is betöltött,amiben
az ünnepségeket,bálokat stb.-t szervezte! Kevesebbet írt a nyugtára a "mű-
vészúrnak" mint amennyit fizetetett! A vállalatnak meg az igazi számlája volt,
amennyit adott! Tervezőintézetben könnyebben ment nemtom!)Amikor Pes-
tem laktam (2010-14-ben) számla nélkül dolgoztak az iparosok is de olcsóbban) ;--)
Sokszor számlát sem kaptam,mert ismerős küldött pl. az autószerelőhöz! ;--)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.