Az elmúlt időszakban többször is tematizálta a média, hogy milyen alacsony nyugdíjat kapnak az ismert előadóművészek. Úgy tűnik, ez elért a kormány füléig: Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter benyújtott egy törvényjavaslatot a parlamenthez, amely bevezetné a művészjáradékot a 65 éven felüli, kiemelkedő életpályát befutó művészek számára.

A mindenkori minimumnyugdíj (jelenleg 28,5 ezer forint) 4,25-szörösét kapják meg az érintettek, tehát havonta 121 ezer forint járna pluszban. A juttatást  a Magyar Művészeti Akadémia titkárságán kell igényelni és életük végéig jár az érintetteknek az apanázs.

A Kossuth-díjtól elkezdve 19 egyéb díjat sorol fel a javaslat mindenféle művészeti ágból, melyek birtokosai részesülhetnek a pluszpénzből, továbbá a kiváló és érdemes művészek. A Blikk számításai szerint több ezer író, zenész, színész, előadóművész, rendező, építész lehet jogosult a művészjáradékra, de korántsem kaphat minden sztár. Például Koós János, akinek 67 ezres nyugdíjától volt hangos a média az elmúlt hetekben kimaradna ebből, hiszen nincs olyan díja, ami feljogosítaná rá. 

A Blikk feltüntet néhány ismert arcot, akik részesülnének a járadékból, mint például Paudits Béla, Medveczky Ilona, Demjén Ferenc vagy Kóbor János. Nem kapna viszont az említett Koóson kívül, például Nagy Feró, Zalatnay Sarolta vagy a sokat nélkülöző Szilágyi István sem.

A kormány úgy tűnik meghallotta a panaszokat, jelentősen nőhet a kiemelkedő művészek nyugdíja

Demjén Ferenc (Fotó: YouTube, Duna Tv)

„Hogy milyen művész vagyok, azt nem a politikusok mondják meg, hanem a nép. Ha énekelek, akkor telt ház van, és felállva tapsolnak az emberek” – reagált a hír hallatán Koós.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Tiszteletem a művészi kvalitásukért, de kérdem én, azt a kifejezést, hogy ÖNGONDOSKODÁS és NYUGDÍJJÁRULÉK-FIZETÉS, azt miért csak ránk és felénk kell állandóan kommunikálni?
Tévednék, ha azt állítom, hogy pont ezek az emberek voltak (persze többek között) az akkori éjszaka császárai, akik ma ott sírnak a templom lépcsőjén? Gondolom, hogy az akkori életük nem a létminimumon zajlott. Ha valaki ilyen összeg után fizetett be a közösbe, akkor most a jelenlegi nyugdíjasok és aktívak kárára, de miért kellene, hogy megessen a szivünk rajta?
Ugyanez okból tartom pl. felháborítónak az ún. méltányossági nyugdíjat is. Aki egész életében nem dolgozott és fizetett járulékokat, annak miért is kellene bármit is adni?
Gonosz vagy irígy lennék? Biztos, de mi (én is) keressük meg nekik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zeta
Inkánn a NAV nak kellene menni.
Nem sokan vannak, de csak azért biztosítani az öregkorukat, mert nem volt normális bevallás a jövedelmek után, érthrtetlen. Erthetetlen, akárcsak az Ukrán nyugdíjasok nyugdíja.
Gyuri Géderről
Gyomorforgató amit művelnek. Talán van egy két művész aki önhibáján kívül került abba a helyzetbe amelybe számos magyar állampolgár. Rajtuk kellene segíteni a többi állampolgárral együtt.
Erre miért nem nyújt be törvényjavaslatot ez a hugyagyu.
Kérvény elbírálása:
NAV: életvitel, vagyon, ez alapján számolt jövedelem. Ha mid ez adózót, jöhet a járadék.
Kíváncsi lenné rá, hányan igényelnék?
panellproli
aki meg így is a perifériára szorult, nemhogy nem kap semmit, hanem még a 20-30 ezer ft-jukat is elveszik. Persze ahogy igérték, nem hagynak senkit az út szélén- igen mert belökik az árokba, így már nincsenek is.
CsipkeRózsa
Nem a panaszokat hallotta meg a kormány, az nem szokta meghatni őket. Mivel nagyon gyakran személyre szabott törvényeket gyártanak, van egy-két "közeli", akik kedvéért ezt megteszi.
desiro
Na fityiszes nyuggerek menjetek a viktorkátokhoz reklamálni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.