"Szó szerint nem nagy titok. Hatvanhétezer forintot kapok, ami azért megalázó, mert a rendszerváltás előtt négy évtizedet végigdolgoztam. A monopolhelyzetben lévő Országos Rendező Iroda szerződéses művésze voltam, napestig fellépésekre jártam, rádiós és televíziós műsorokban szerepeltem. Nem én vagyok az egyetlen, aki ennyire ráfázott, de én mindenkinek azt kívánom, ilyen alacsony nyugdíja sose legyen" -

Forrás: life.hu
Feltöltő: soljanka
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
soljanka
Most akkor sajnálnom kell?
Nyaraló a Balcsi közelében - jó, már eladta.
Nyaralás Kubában.
Rengeteg ember dolgozott 40 évet keményen. És nem tudnak megélni a nyugdíjukból.
quadrocopter
Hova lettek azok a milliók, melyeket a haknizásból söpörtek be?
Itthon vagyok.
Így járt. C'est la vie, mondá a francia. Gyűjtést ne szervezzünk esetleg vagy az adónk 1%-át ne utaljuk át?
karma1
@soljanka: @quadrocopter: @Itthon vagyok.: Mindegyikotokkel egyetertek, viszont az ORI atvagta az osszes vele szerzodo muveszt: nem fizette be utanuk sem a TB-t, sem a nyugdijjarulekot!
AMin Koos most nyoszorog, az egy irrealisan alacsony nyugdij, ha a szereplesei utan befizettek volna az osszes jarulekot, akkor most talan akar 200 ezer folott is lehetne a nyugdija. Allitolag a muveszek nyugdijat eppen az ORI aljas huzasa miatt most felulvizsgalja a kormany, allitolag kapnak majd valami kiegeszitest.
(Sajnos, az ORI munkaltatokent mukodott, a vele szerzodo muveszek toluk kaptak a tiszteletdijukat, nem volt ralatasuk melyebben a reszletekre. Ez azert aljas dolog volt. Jo szocialista elvtarsak talaltak ki es mukodtetek az ORI-t, egyedulikent a piacon. Akinek nem volt ORI vizsgaja, nem nagyon lehetett a palyan...)
soljanka
@karma1: Ezt már sokan, sok helyen elmondták, és értem is.
Viszont Koós esetében azért vagyok paprikás, mert ö az elmúlt kb.2 évtizedben végighaknizva a magyar médiát, folyamatosan tájékoztatta a nagyérdeműt a luxusnyaralásokról, bulikról.

"Az Országos Rendező Iroda (ORI) a könnyűzenéért és a belföldi koncertszervezésért, illetve a műsoros előadás rendezésével, valamint az előadóművészi működésekkel kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért[1] felelős állami monopóliumjellegű szervezet volt a Kádár-rendszer idején. 1958-ban alapították, 1991-ig működött."

1991-ig.
Koós az apámmal egyidős.
1991-ben 44 évesek voltak...
karma1
@soljanka: Azert azt is vedd figyelembe, hogy Koos fuvolatanar is volt, oraadokent.
Teljesen egyetertek Veled mindenben, mert Koos nem rejtette veka ala sem az eletmodjat, sem a haknijainak a mennyiseget, en csak azt mondtam, hogy a palyaja nagyobbik - es gazdagabbik - reszet az ORI "uralkodasa" alatt tette meg, es ha akkor az ORI befizeti utana az osszes jarulekot, akkor most nem ennyi lenne a penze. Nekem a legjobb baratnom is szerzodesben allt az ORI-val, (mint zongorista), es most veri a fejet a falba, hogy akkor nem gyanakodott semmire sem. (Sajnos, tanarkent sem volt jobb a nyugdijelismerese, 45 ev munka utan loszart sem kap.)
Ja, egy pillanatig sem sajnalom a tucsok modjara elo,- es most sirankozo - "nagy" neveket...:o)))
Itthon vagyok.
@karma1: De a gazdasági váltás 1989-ben lezajlott. Most olvastam a másik hozzászólásod, de ilyen életmód mellett ne akarjon többet, mint amit kap. Előbb kellett volna gondolkozni, félretenni, nem most sírni. Ráadásul nem kenyérre kell a nyugdíja. Nem akarom sajnálni. Azt kell sajnálni, aki 28500 Ft minimál nyugdíjat kap. Koós nem tartozik közéjük. Ki tudja fizetni a rezsit, nem éhezik. Azt kell sajnálni, aki ennél rosszabbul él. Elnézést, nem akartalak megbántani.
karma1
@Itthon vagyok.: nem bantottal meg, egyaltalan nem sajnalom, dehat mindenkit ele'r a fiatalkoraban "elkovetett" hibaja...
(Azert en azt hiszem, hogy a Hofival kozosen kiadott lemezekert, fellepesekert igencsak kaphat jogdijakat, es hat nem gondolom, hogy nagyon kene ot sajnalni...:o))))
Klubtag
Én úgy tudom, hogy: "A nyugdíj összegét az életünk során szerzett szolgálati idő hosszától függő nyugdíjszorzó és az 1988 óta szerzett (nyugdíjjárulék alapját képező) kereseteinkből számított nettó átlagkereset összege határozza meg." Az ORI 1991. nyarán feloszlatásra került. Ha van(volt) a művészek birtokában olyan okmány (szerződés, kifizetési igazolás, stb.), mely alkalmas a szolgálati idő igazolására, akkor semmi baj nem lehet. Az, hogy az ORI mennyi pénzt síbolt el 1988. előtt az a nyugdíj nagysága szempontjából irreleváns, hiszen elsősorban a "szolgálati idő" igazolása a lényeg. Ezt követően már valóban számít, hogy mennyi összeg után fizettek a művészek nyugdíjjárulékot, de ehhez azt ORI-nak túl sok köze már nincs. Tehát az elmúlt 27 évre vonatkozóan a tényleges nyugdíjjárulék megfizetések számítanak. Ja, hogy ezzel a művészek nem foglalkoztak, hát így jártak...így járt sajnos sok százezer ember is, akik kellő információ hiányában a rendszerváltás eufóriájában nem érzékelték, hogy innentől kezdve az érdekérvényesítési feladatok nagyobb részét magunknak kell elvégezni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.