A napokban egy névtelen betelefonáló nem kimondva, de körülírta Varnus Xavér népszerű orgonaművészt, mint aki szexuálisan zaklatta még a rendszerváltás előtt. Varnus szerint a sztori nem stimmel, de tudja, ki akarja besározni.

Körülírva vádolni

A napokban a Hitrádió egyik műsorába, melyet Cseszkó Tamás, ismert szombathelyi újságíró vezetett (aki nemrég egy év börtönt kapott két évre felfüggesztve, valamint gazdasági társaságok vezetésétől való eltiltást), egy névtelenségét megőrző személy telefonált be, aki bár nem mondott ki nevet, úgy írt körbe egy még a rendszerváltás előtt lejátszódott szexuális zaklatást, hogy abból Varnus Xavér orgonaművészre lehetett ismerni – olvasható az Index cikkében. (A beszélgetést itt lehet meghallgatni.)

A betelefonáló szerint az eset 15 éves korában történt, még a rendszerváltás előtt, amikor a már akkor is népszerű Varnussal vidéken léptek fel, majd a fellépés utáni este az orgonaművész többször is szexuális ajánlatot tett neki. Másnap pedig a nyíltan homoszexuális művész egy újságíró barátjával egy erdei sétán senkitől nem zavartatva közösült.

Varnus: állj elő és vállald névvel

Varnus Xavér a Facebook-oldalán tett közzé egy nyilatkozatot, melyben megnevezte, ki is lehet a névtelen betelefonáló, majd helyretette a részleteket a szerinte több ponton is sántító történetben.

Varnus Xavér szerint be akarják sározni a zaklatással, és tudja is, hogy ki

Fotó: YouTube

Az első pontatlanság szerinte az, hogy ő a rendszerváltás előtt Kanadában élt, és mivel a disszidálása miatt vonatkozott rá az 5 éves elévülési idő, ezért először 1989 novemberének végén jött haza.

Vagyis az állítás, mely szerint a rendszerváltozás előtt vele koncerteztem volna, nettó hazugság, hiszen sem nem voltam Magyarországon, sem pedig nem voltam idehaza híres. Első, nyilvános koncertemet (hála Istennek, van egy generáció, amely erre még pontosan emlékszik) a rendszerváltás után, 1990. április 20-án adtam a budapesti Egyetemi-templomban, majd második és harmadik koncertem 1990. augusztusában volt a Mátyás-templomban, amelyet a Magyar Rádió is felvett. Mindezeket a tényeket azért írtam le, mert ha az illető oly pontosan emlékezett arra, hogy ez a rendszerváltás előtt, 15 éves korában történt, feltételezve azt, hogy tisztában van saját születési dátumával, vagyis tudja, hogy melyik esztendőben volt 15 esztendős, eleve hazudott

- olvasható a bejegyzésben.

Varnus szerint a névtelen telefonáló nem más, mint a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar korábbi vezetője, Mérei Tamás, akit 2015 januárjában százmilliós pénzügyi visszaélés miatt azonnali hatállyal rúgtak ki. Cseszkó Tamás, a Hitrádió műsorvezetője pedig Mérei alatt dolgozott sajtósként akkoriban a zenekarnál – állítja Varnus.

Az orgonaművész szerint a mostani lejárató akció mögött az állhat, hogy Mérei 2014-ben, még a szombathelyi zenekar igazgatójaként nem akarta beengedni őt a helyi Bartók terembe egy Szulák Andreával közös műsorukkal. Varnus azonban Méreit megkerülve végül mégis bejutott és koncertezett a teremben – a művész szerint ez állhat a bosszú mögött.

Vállaljátok hát a neveteket, bizonyítsátok a tényeket, hozzátok a tanúkat, pontos évszámokat, ellenkező esetben nem csak a jog szigorával fogtok találkozni, merthogy azzal most már biztosan szembe kell néznetek, de az erkölcsi megvetéssel is, amely a másokat elveszejteni akaró morális hullákat sújtja

- írta bejegyzése végén Varnus Xavér.

Mérei: Varnus tipikus áldozathibáztató

Reagált az Indexnek Mérei Tamás is, reakcióját pontokba szedte:

- "V.X. megnyilatkozása jól illik abba a sorba, ami a többi zaklatóra is jellemző, nem is érti, hogy mi a probléma. Tényeket ferdít el, másokat hibáztat ahelyett, hogy mélyen magába nézne.

- V.X. egy lemezfelvételről beszélt, az általam elmondott történet viszont korábban történt, amikor még kétségtelenül kiskorú voltam.

- A zaklatás szempontjából viszont véleményem szerint teljesen mindegy, hogy valaki felnőtt, vagy kiskorú, ha olyan szituációba kerül, amely számára kényelmetlen, szabadulni szeretne belőle, és nem tud a helyzettel mit kezdeni, az értelmezésem szerint zaklatás.

- V.X. pechére voltak mások is ezeken a napokon a helyszínen, egyikükkel sikerült az imént beszélnem, az ominózus éjszaka egy részénél ő is jelen volt, és megerősítette az általam elmondottakat.

- Az interjúban a hallgatókra való tekintettel nem osztottam meg minden részletet, de jelezném, hogy V.X. több különböző szexuális tevékenységi formára próbált rábeszélni, és egyéb verbális és nonverbális zaklatásnak voltam kitéve a szó szoros értelmében.

- V.X. tipikus példája az áldozathibáztatásnak. A múltamban turkál, azt állítva, hogy eljárás indult ellenem, pedig nem történt ilyen. Azóta köztudott, hogy az általam vezetett intézményben történt adminisztrációs kifogások miatt egy éves rendőrségi vizsgálat zajlott szigorú ügyészi felügyelet mellett, mely megnyugtató eredménnyel zárult, kiderült, hogy egyetlen vádpont sem állja meg a helyét, bűncselekmény hiányában elutasították a feljelentést. (Ugyanakkor a Nyugat.hu cikke szerint megrovásban részesítette Méreit az ügyészség hamis magánokirat felhasználásnak vétsége miatt – a szerk.)

- V.X. egyúttal a Hit Rádió műsorvezetőjének hitelességét is megpróbálja megkérdőjelezni. Vélhetően a Googleban található álhírportálok cikkeire hagyatkozik, a valóság ugyanis az, hogy Cseszkó Tamás az imént mutatta meg az erkölcsi bizonyítványát, melyben világosan szerepel, hogy büntetlen előéletű.

- V.X-et tudatosan, nem gyávaságból nem neveztem meg. Célom az volt, hogy felhívjam a társadalom figyelmét az ilyen típusú zaklatásokra is."

Varnus Xavér úgy látja, több ponton eltér a nyilatkozat a rádióban elmondottaktól

Varnus is reagált Méreire, ő is ugyancsak pontokba szedve válaszolt az Index megkeresésére.

"Mérei Tamás válaszában csupán a tényekre nem válaszolt. Én viszont feltennék pár kérdést neki, pont azzal a logikával, amellyel majd a bíróságon is találkozik.

- Pontosan melyik esztendőben volt 15 éves, vagyis mikor született?

- Azt állítja, hogy már 1992 előtt találkoztunk. Ki által? Ki mutatott be bennünket és hol?

- Tekintve, hogy első vidéki turném 1991 nyarán indult, pontosan melyik esztendőben, melyik településen történt az átbeszélgetett este, melyik templomban volt az említett két koncert, mit játszottunk, ki működött még közre? Illetve azok, akik este is velünk maradtak, milyen minőségben voltak jelen? Közreműködtek talán a koncerten?

- Rádióinterjújában azt mondta, hogy az éjszaka kritikus perceiben már csak kettesben voltunk. Mostani válaszában már szaporodott a jelen levők száma, mostanra már volt egy tanúja beszélgetésünknek. A rádióinterjúban hazudott, vagy most?

- A rádióinterjúban maga állítja, hogy abúzus nem érte. Ehhez képest újabb válaszában zaklatónak nevez. Akkor hát zaklattam, vagy nem? Ideje eldönteni.

- E nyilatkozatában azt állítja, hogy verbális és non-verbális zaklatásnak volt kitéve. Ennek ellenkezőjét állítja a rádióinterjúban, amikor is azt állítja, hogy fizikailag nem közeledtem hozzá. Mikor hazudott?

- Azt állítja, hogy nem indult vizsgálat ellene. Mivel egykori kirúgása nagy hírt kapott, csak egy sajtóterméket idéznék: tehát volt ellene vizsgálat? (A vizsgálat tényét maga Mérei sem tagadta – a szerk.)

- Azt állítja, hogy megkérdőjelezem az interjút készítő Cseszkó Tamás morális hitelességét. Ugyanarról a Cseszkó Tamásról beszélünk, akit jogerősen felfüggesztett börtönre ítéltek, s akiről ez a cikk jelent meg? Tehát elítélték az említett Cseszkó Tamást?

- Az interjúban nem a zaklatás társadalmi kérdéséről próbál vitát kezdeményezni, hanem üvöltően homofób propagandát folytat, már-már putyini nyíltsággal. Gyanítom, ez az egész, hazugságokkal terhelt interjú csak azt a célt szolgálta számára, hogy világgá üvölthesse a mássággal szembeni indulatait. Utolsó kérdésem: gyűlöli a melegeket és a biszexuálisokat?"

(Címlapi kép: YouTube)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
hülye köcsög! A seggéig nem ér fel Varnus Xavérnak, de csaholni azt tud. Cseszkó meg kitörölheti a seggét az erkölcsi bizonyítványával: az nem feddhetetlenségi bizonyítvány. csak azt bizonyítja, h kiállításakor nem áll büntetőbírósági ítélet hatálya alatt, nem próbaidős, nincs eltilva közügyektől, foglalkozástól. A letöltött szabadságvesztés, lejárt próbaidő nem akadálya a kiállításnak. Kár volt erre hivatkozni a köcsögnek, aki nyilván nagy keresztény lehet.
Edmond Dantes
Hát ebben az országban addig nem lesz rend,ameddig mindenki nem [email protected] meg mindenkit,férfi nőt,férfi férfit, oda vissza kétszer.
quadrocopter
@Edmond Dantes: Most ez a divat, lyuk-lyuk, csak darázs ne legyen benne!

Amúgy valahol már olvastam a neten, hogy a művészke szívesen hívott be fiatal fiúkat Somogy megyei házába anno.
Szeparepa2
Xavér nevét ismerem, egy nagyon tehetséges világhírű orgonaművész... (nyilván megosztó ember, mert köztudottan meleg, de ez még a kisebbik baj, a nagyobbik hogy Fridi nagy haverja, vagy legalábbis volt egy időben, és ezzel sajnos a művészi nívóját, igényességét és tehetségét kb hasonlóan aprópénzre váltotta, sőt mondhatnám azt is hogy eladta az ördögnek, ahogy Rékasi, Gesztesi, Stohl, Liptai stb... hogy elmentek a művészet helyett a bulvár világba kereskedelmi televíziókban ripacskodni... ezzel ők is mint művész illetve szakmailag meglehetősen lejáratták magukat, csúnyán szégyenletesen alább adták... Ezt tette meg Xavér is hogy bohóckodott ripacskodott a ripacs pojáca Fridi barátjával (akiről szintén beszélik ugyebár ugyanazt mint Xavérról, szóval a többi már csak fantázia és jó vagy rosszindulat kérdése)... Xavér még elég nagyképűnek is tűnik (bár ilyen szintű művészként elvileg talán volna mire legyen önbizalma, de néha úgy tűnik, hogy ez már nem puszta önbizalom, hanem inkább ön teltség, de lehet hogy tévedek).. Azonban... ebben az ügyben még csak az sem annyira a kérdés, hogy megtette-e ezt Xav.ér vagy sem valamikor hatezer éve, ami rég elévült ugyebár, ha igaz volt egyáltalán, hanem inkább az, hogy MI AZ HOGY HITRÁDÓ BASZKI??? Ki a rossebet érdekel, hogy egy névtelen semmi rádióba egy névtelen senki betelefonál.. Hát nehogymár ez legyen hír, nehogy már ez legyen bármnek az alapja... nehogymár ez értékelhető vád legyen egyáltalán hírbe hozás... nevetséges az egész... Menjen be arccal a TV1-be és akkor elhiszem hogy komolyan gondolja, vagy jelentse fel... erre Xavér ha nem legyint és mosolyog, hogy röhejesen szánalmas ez az ügy, hanem elkezd rajta hisztizni, meg perrel fenyegetőzni stb... AZZAL LEPLEZI LE MAGÁT.. mert ha nincs vaj a füle mögött ezügyben, akkor tudja lazán venni és kinevetni, ha viszont van, akkor elkezd vagdalkozni védekezni... persze még ekkor sem biztos, csak ezesetben azért már esetleg gyanusabb lehet...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok