Szerdától látható a mozikban Antal Nimród rendező legújabb filmje, az Ambrus Attila történetét feldolgozó A Viszkis.

Az 1990-es évek leghíresebb magyarországi rablójáról készült akciófilm egyetlen oldal mellett sem tűzi ki a zászlót, nem ítélkezik sem Ambrus Attila, sem a rendszerváltás utáni Magyarország viszonyai felett – mondta az MTI-nek a rendező. 

A Viszkis rabló története a Kontroll óta foglalkoztatott. Már akkor szívesen leforgattam volna, mert a Kontrollhoz hasonlóan nagyon tág műfaji keretek közé illeszthető a története. Egyszerre izgalmas krimi, emberi dráma, látványos akciófilm, és romantika sem hiányzik belőle

- fogalmazott Antal Nimród, aki szerint ettől a sokszínűségtől szerencsére nem kellett lemondaniuk a film megvalósításakor sem.

Antal Nimród szerint A Viszkis a lehető legszélesebb közönségnek szól

Fotó: Larry Busacca/Getty Images

A történet többrétegűsége, a főszereplő élete, ami tele van döntésekkel, hibákkal, következményekkel, rengeteg lehetőséget teremtett nekem, hogy valami igazán izgalmas és érdekes filmet készíthessek a csapatommal. Ugyanakkor nagyon felszabadítóan hatott rám a forgatókönyv írása közben, hogy a megtörtént eseményekbe fikciós elemeket is belevihettem

- tette hozzá a rendező.Elárulta azt is: az 1993 és 1999 között csaknem harminc fegyveres rablást elkövető, Viszkis néven elhíresült Ambrus Attilával a forgatás előtt két évvel találkozott először egy budapesti vásáron, ahol a börtönből tíz év után 2012-ben szabadult férfi a kerámiáit árulta. "Már akkor mondtam neki, hogy szeretnék filmet csinálni az élettörténetéből" – idézte fel.

Ambrus Attila később részletesen beavatta a rendezőt az életébe, mesélt gyermekkoráról, a javítóintézetben és a román hadseregben sorkatonaként eltöltött időszakról, Magyarországra szökéséről, és arról, miként sodródott a bűnözés felé. Ebből az anyagból született meg a film forgatókönyve, amelyet Ambrus Attila is olvasott. "Elfogadta, hogy ez nem egy dokumentarista stílusú alkotás, hanem egy szórakoztató akciófilm lesz, ami sokat merít az életéből, de fikciós szálakkal is kiegészül" – mondta Antal Nimród. A stáb számított Ambrus Attila véleményére, meglátásaira, javaslataira, aki a címszereplőt alakító Szalay Bencének is adott tanácsokat. Sőt, az egykori bűnöző egy rövid szerepet is kapott a filmben. "Az első perctől kezdve az volt a cél, hogy olyan szórakoztató, pörgős, akciódús filmet készítsünk, ami a lehető legszélesebb közönségnek szól" – hangsúlyozta Antal Nimród. A rendező a 2003-as Kontroll után az Egyesült Államokban dolgozott, olyan fimeket készített, mint A szállítmány (2009), a Ragadozók (2010) és a Metallica Through the Never (2013) című zenés film is.

A Viszkist nem lehet besorolni egy kategóriába sem

Antal Nimród szerint A Viszkis nem próbál ítélkezni sem Ambrus Attila, sem a rendszerváltás utáni Magyarország visszásságai felett.

Egy ember életútját mutatjuk be, aki történetesen bűnöző a maga jó és rossz oldalával, hibáival és azok következményeivel együtt. Épp ezért a filmben egyik oldal mellé sem tűztük ki a zászlót. A döntést a közönségre bízzuk, hogy a látottak alapján ítélje meg Ambrust, az őt övező médiahajcihőt vagy a korszakra jellemző hazai viszonyokat

- fűzte hozzá a rendező, aki úgy látja: A Viszkis nem igazán rokonítható sem az olyan akciótörténetekkel, mint a Szemtől szemben, vagy az olyan gengsztermozikkal, mint a Bonnie és Clyde.

"Én úgy látom, hogy ez a filmem sokkal komplexebbek annál, mintsem hogy be lehetne egyetlen kategóriába is sorolni" – hangsúlyozta. A film főszerepeiben Szalay Bence mellett Móga Piroska, Klem Viktor, Schneider Zoltán és Gazsó György látható. Az operatőr Szatmári Péter volt, a producer Hutlassa Tamás, a vágó Kovács Zoltán. A zenét Yonderboi szerezte.

Hogy szeresse a közönség

A Viszkist 1,1 milliárd forinttal támogatta a Filmalap. "Most még korai lenne arról beszélnem, hogy mi lesz a következő filmem" – mondta Antal Nimród, de annyit elárult, hogy több filmtervvel is foglalkozik, köztük egy saját maga által írt forgatókönyvvel, valamint stúdióktól, tévéktől érkező felkérésekkel is. Hangsúlyozta azt: a jövőben továbbra is szeretne Magyarországon és Hollywoodban egyaránt dolgozni. "Igazából az a legfontosabb, hogy dolgozhassak, alkothassak, mert akkor érzem igazán elememben magam. Most viszont elsősorban annak drukkolok, hogy A Viszkist szeresse a magyar közönség" – fogalmazott a rendező.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ila51
@Csizmás Kond: ...ja , nem szeretnék Roberta helyében lenni
...csak jó néha a mese világában elmerülni ...
Most olvasom érett fejjel a Háború és békét...másodjára. Most sokkal jobb , több.
42
A kutyákon kívül senkit nem érdekel ez a szar.

Nem érted, te akárki antala, hogy pont így, miattatok is butul, és süllyed az erkölcsi fertőbe a világ?
Régen azt sem tudta az átlag - viszonylag - normális ember, hogy létezik pedofília (mert még elképzelni sem tudott ekkora gonoszságot), most meg már viccelődni is tudnak vele egyre többen... és egyre többen... és egyre többen.
ja, hogy te csak pénzt keresel ezen, mert el kell tartani a családot?...
Mit gondolsz, hol lesz vége ennek az útnak, te akárki antala?
Csizmás Kond
@ila51: Alapjából véve ide direkt olyan cikkek kerülnek aminek nagy a valószínűsége, hogy hozzászólnak, tehát legtöbbször nem is a cikk értelme a fontos hanem az egymással való civódás...ilyen ez a viskis ügy is. Amikor anno kiderült hogy erdélyi, mindenki mocskolta, románozta, köpködte...most meg az el van felejtve és más szelek fújnak...:)
ila51
@Csizmás Kond: ...kivéve a gyevi bíró , és én
..én éltem kultur környezetben is , nem szeretek köpködni :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.