Íme néhány hasznos ötletet, hogyan őrizhetjük meg karácsonyfánk szépségét minél tovább.
Nem csak a megfelelő fajta, de a szakszerű ápolás is kell ahhoz, hogy szenteste után pár nappal ne kopasz fánk legyen. Vízzel is érdemes locsolni a fát, a tűzbiztonság érdekében.
A fenyőfa vásárlást természetesen befolyásolja a lakás, na meg persze a pénztárca mérete.
Ezeket a fákat nem erdőből vágják ki, kimondottan az ünnepekre nevelik: fajtától függően 2-5 év alatt érik el a karácsonyfa méretet.
A trükkökről bővebben Papp László, a Debreceni Egyetem Botanikus Kert igazgatója beszélt:
A lucfenyőt sokan az igazi fenyőillat miatt választják, rossz hír azonban, hogy ez az a fajta igen gyorsan el kezdi hullatni tűleveleit.
Ugyanakkor elárult pár trükköt, amellyel meghosszabbíthatjuk karácsonyfánk szépségét.
Az egyik legfontosabb, hogy a fa frissen legyen kivágva. Minél közelebb van a vágáshoz a díszítés napja, annál tovább fog megmaradni, még száraz levegőjű lakásban is. Bár ezt nehezebben ellenőrizhetjük, de segíthet a víz is.
Másik jó megoldás lehet ugyanis, hogy olyan állványt alkalmazunk, ahol lehet a vágott felület alá vizet önteni – tette hozzá Papp László.
Nem olyan régen ismert az a megoldás is, hogy a vízbe konyhasót, tehát nátrium-kloridot teszünk, akár koncentráltan is, ilyenkor ugyanis a gyantát kiválasztja a növény, így a levelek nem hullanak le.
Címlapi fotó és fotók: Pixabay cco
Új hozzászólás