Házi őrizetből előzetes letartóztatásba, javítóintézetbe került a januárban történt rákoskeresztúri gyilkosság fiatalkorú gyanúsítottja – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-t.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) január 12-én közölte, hogy Budapest XVII. kerületében, egy Újlak utcai lakóházban megöltek egy 19 éves nőt. A feltételezett elkövetőt még aznap éjjel elfogták a rendőrök.

Rákoskeresztúri gyilkosság: elvitték otthonról az Újlak utcai 17 éves gimnazista késelőt

Bűnügyi helyszínelők január 13-án Rákoskeresztúron, az Újlak utcában. Fotó: MTI/ Mihádák Zoltán

A Fővárosi Törvényszék szerdai közleménye szerint a fiatal aznap este szóváltásba került a 19 éves sértettel. A veszekedés hevében többször nyakon szúrta, a sértett ennek következtében meghalt. A történtek részletes feltárása a nyomozás további feladata

- tették hozzá.

Az elsőfokú bíróság január 15-én elrendelte a gyanúsított házi őrizetét és nyomkövető technikai eszközzel történő követését.

Megállapította:

a fiatalkorú rendezett családi körülmények között él, középiskolában tanul és emellett állandó munkahelye is van, a magatartásával korábban nem volt probléma.

Ezeket a körülményeket értékelve az elsőfokú bíróság a szökés, elrejtőzés veszélyének kiküszöbölésére elegendőnek tartotta a házi őrizetet, amelynek eredményességét nyomkövető eszközzel biztosította.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint az élet elleni bűncselekmény súlya és társadalomra veszélyessége már önmagában is felveti a gyanúsított szökésének veszélyét, s utalt arra, hogy a fiatalkorú gyanúsítottal szemben kiszabható szabadságvesztés leghosszabb időtartama 10 év.

A konkrét ügy vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a bűncselekmény előzményei, jellege, az elkövetés módja, a gyanúsított magatartása az elkövetés után és az elfogása során egyértelműen megalapozza a szökés és elrejtőzés veszélyét. Ezt a kedvező családi és lakhatási feltételek sem közömbösítik.

Hivatkoztak továbbá arra az "irányadó bírói gyakorlatra", amely szerint a nyomkövető eszközzel végrehajtott házi őrizet sem küszöböli ki teljesen a szökés, elrejtőzés veszélyét, ez az eszköz az ellenőrzést teszi hatékonyabbá és a szabályok megszegése esetén lehetőséget ad a gyors rendőri intézkedésre.

Ezért a másodfokú bíróság megváltoztatta a korábbi határozatot és egy hónapra elrendelte W. Dávid előzetes letartóztatását, amelyet javítóintézetben kell végrehajtani.

A végzés jogerős – olvasható a közleményben.

Egy gimibe jártak

Mint arról korábban beszámoltunk a fiatal fiú január közepén egy, az Újlak utcában pár nappal korábban történt kettős gyilkosság és öngyilkosság hírére határozta el, hogy végez korábbi barátnőjével, S. Fannival, aki nem akarta újrakezdeni kapcsolatukat.

W. Dávid a lányt otthona előtt, a lépcsőházban halálra késelte. Ezután egyedül csatangolt az utcákon és öngyilkosságra készült. A szüleit felhívta, és elmondta, hogy mit tett. Ők mentek érte és akarták bevinni a rendőrségre, de mikor hazaértek a fiúval, a rendőrség már várta őket. W. Dávid meghallgatásán beismerő vallomást

- írta meg az Index.

Dávid és Fanni korábban a rákoskeresztúri Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium tanulóiként ismerkedtek meg, ahol Dávid harmadik évfolyamos gimnazista, természettudományos szakirányon. Az idősebb Fanni ekkor már nem volt az iskola tanulója

- értesült a Magyar Nemzet.

A Bors korábban azt írta:

a lány kezdeményezte a szakítást Dáviddal, aki ezt nem hagyta annyiban. Többször is zaklatta, fenyegette Fannit.

Forrás: MTI, Index, Bors, Blikk, Magyar Nemzet

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."a fiatalkorú rendezett családi körülmények között él, középiskolában tanul és emellett állandó munkahelye is van, "...

ezt, mind, egyszerre? nemááá..

az ilyen kiválóságnak sitten a helye.. ugyanis embert ölt...fiatalt, védekezésre képtelent..nem féltékenységből, hanem előre kitervelten..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@wagabund: Te tudod mi a röhej...munkahely ,család...gimi...ami másnak teljesen természetes,az ennél enyhítő körülmény???Hát tényleg nem tudom,de vagy sok pénz cserélt gazdát, vagy a bíró diplomája került sok libába annak idején...mert még a hülye is tudta hogy másodfokon esélytelen a házi őrizet...és ilyen emberek döntenek a sorsodról adott esetben!!!
lampa laz
Ha 10 évre ítélik, mert megérdemli a maximumot, még csak 27 éves lesz ha szabadul. Az egyetemet is el tudja végezni ez idő alatt. Új életet kezdhet diplomával a zsebében. A 19 éves lány életét viszont senki sem tudja visszaadni. Kívánom ennek a kölöknek, h ez a gondolat élete végéig kísérje el.
Cicamama55
Nagy felháborodást keltett ez a döntés minden emberben, úgy a közvetlen szomszédokban, mint egyéb fórumokon. Egy "utcafirkászt" bevisznek, fogva tartanak, egy gyilkost meg haza engednek. A bírón kívül ezt mindenki másképpen gondolta!
wagabund
@Pálinkás Pál: próbáltam visszatartani a röhögést, de nem sikerült..

sajnos ez van..
wagabund
@lampa laz: nem írtál lehetetlent...ahogy a "Viszkis Attila" is pszichológiai diplomával szabadult, ráadásul tanítandó doktorit írt a börtönéletről, a fogvatartottak lelki világáról...róla már nagysikerűú filmet is készítettek...

ezért írtam, hogy sokra viheti még...hogy elmebeteg, viselkedészavaros gyilkos,az nem érdekes, lényeg, hogy a bíró szerint jó gyerek.. és ezt még írásba is kapja.
advocat
És a szülők anyagi helyzete lehetővé tenné/teszi, hogy megszökjön, elrejtőzzön! Ezt is értékelhették volna! Csak nem tették.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.