Az idei évtől DNS alapján ellenőrzik a törzskönyvezésre szánt magyar ebfajták egyedeit.

DNS alapján azonosítják az igazi magyar ebeket

Fotó: Pixabay cco

Mint ahogy a NéBIH korábban hírül adta:

megkezdi a 2018. január 1-jét követően, hazánk területén megszületett, törzskönyvezésre szánt magyar ebfajták egyedeinek kötelező, DNS alapú származásellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az apa- és az anyaállat, valamint az utód DNS profiljának összehasonlítása a szülői származás kétséget kizáró megerősítésére szolgál.

A magyar ebfajtákkal kapcsolatos szabályokat tartalmazó rendelet (62/2016. (IX.16.) FM rendelet) szerint, a Nébih Genetikai Laboratóriuma – mint kijelölt laboratórium – januártól megkezdi a DNS alapú származásellenőrzési vizsgálatok végzését.

A jogszabály azon, magyar ebfajtákhoz tartozó, törzskönyvezendő egyedek esetében írja elő kötelezően a vizsgálatot, amelyek 2018. január 1-jét követően, Magyarországon születtek.

Az ide tartozó fajták kölykei:

drótszőrű magyar vizsla

erdélyi kopó

komondor

kuvasz

magyar agár

mudi

puli

pumi

rövidszőrű magyar vizsla

A származásellenőrzés a kutya apja (kan), anyja (szuka) és az utód DNS profiljának összehasonlítását jelenti, célja a szülői származás kétséget kizáró megerősítése.

Az egyed DNS profilja az élete során nem változik, így a tenyészállatok esetében egy vizsgálat szükséges, ez az eredmény a később vizsgálandó utódokhoz is megfelelő. A DNS vizsgálat elvégzése lehetséges alvadásában gátolt vérből (EDTA, Heparin), szájnyálkahártya kaparékból, szőrhagymából, spermából.

A vizsgálatról szóló tájékoztató ITT érhető el.

Forrás: Blikk

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Nem elég az, ha csak az anya származását nézik meg?

Nem túlzás egy kicsit, hogy az ebeknél is kiközösítik a nem magyar fajtákat? A törvény döntötte el azt is, hogy melyek lehetnek a magyar kutyák.

Mindenre van törvény, csak a nagy rablások ellen nincs védelem.
quadrocopter
Hurrá! Lesznek nemzethy csahosok! Jó, hogy minden egyéb gond megoldódott Gecisztánban!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.