"Az igazi elismerés az, hogy ennyi embert látok egy moziteremben, ekkora közönséggel tíz éve nem találkoztam" – mondta Szabó István Oscar-díjas filmrendező a szerb fővárosban péntek este, amikor átvette a belgrádi nemzetközi filmfesztivál, a 46. FEST életműdíját, a Belgrádi győztes nevet viselő szobrocskát.

Mint mondta: nem először jár Belgrádban. Szerb barátait említve, nagy tisztelettel beszélt Ljubisa Samardzicról, Surda egykori megformálójáról, aki tavaly hunyt el, valamint a vajdasági magyar származású Eva Rasról és Dusan Makavejev rendezőről.

Szabó István életműdíjat kapott Belgrádban

A 80. születésnapját a napokban ünneplő Szabó István Oscar-díjas filmrendező (b) átveszi Orbán Viktor miniszterelnök díszborítású születésnapi köszöntő levelét Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízottól, a Fidesz országgyűlési képviselőjétől a budapesti Firkász étteremben 2018. február 15-én. MTI Fotó: Soós Lajos

A filmünnepet a díj átvétele után a magyar rendező nyitotta meg, mégpedig a következő szavakkal: "Van egy titkom, amit most megosztok Önökkel: a fesztivál megnyílt."

A megnyitó előtti sajtótájékoztatón Szabó István elmondta: a filmes alkotók feladata az, hogy valami fontosat meséljenek el, és mindezt szórakoztató módon tegyék, a díjak pedig csak eszközt jelentek ennek a célnak az elérésében.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.