Kilencvenhét éves korában meghalt Lewis Gilbert brit filmrendező, aki hat évtizedes pályafutása során több mint 30 filmet készített, köztük három James Bond-filmet valamint az Alfie – Szívtelen szívtipró és a Rita többet akar című alkotásokat – adta hírül a BBC honlapja.

Elhunyt a James Bond-filmek rendezője

Fotó: BBC

Az 1920-ban Londonban született Gilbert pályafutását gyermekszínészként kezdte, mielőtt elkezdett volna háborús filmeket készíteni.

A 007-es ügynökről készül első filmjét, a Csak kétszer élsz címűt 1967-ben forgatta, majd ő rendezte 1977-ben A kém, aki szeretett engem és 1979-ben a Moonraker – Holdkelte című filmeket is.

Fia, John Gilbert a BBC-nek elmondta, hogy édesapja pénteken hunyt el Monacóban, ahol 1975 óta élt. Demenciában szenvedett már egy évtizede, és álmában érte a halál – tette hozzá.

"Csodálatos ember volt, hatalmas humorérzékkel. Keményen dolgozott, és számos filmen dolgoztunk együtt" – fogalmazott.

Michael G. Wilson és Barbara Broccoli, Bond-filmek producerei hangsúlyozták, hogy Gilbert hatalmas mértékben járult hozzá a brit filmipar, csakúgy mint a Bond-filmek sikereihez. "Filmjeit nem csak szerettük, de klasszikusnak számítanak a sorozatban" – tették hozzá.

Alfie – Szívtelen szívtipró című mozijáért 1967-ben Oscar-díjra jelölték, ez volt az a film, amely Michael Caine brit színésznek meghozta a nemzetközi hírnevet.

Utolsó filmjét 2002-ben mutatták be, amelyben együtt dolgozott ismét Julie Waltersszel, akivel a Rita Többet akar című nagysikerű filmjét forgatta.

2001-ben Gilbert megkapta a Brit Filmintézet legmagasabb elismerését, az intézet tagjává választotta.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A HÜLYESÉG RAGADÓS, FŐLEG HA MENNEK AZ MTI UTÁN!
Én az origo-ra reagáltam:
Azért ennek sem ártott volna utánanézni

Kilencvenhét éves korában meghalt Lewis Gilbert brit filmrendező

A derék Habony média gyöngyszem így reklámozza: „Meghalt a James Bond-filmek rendezője”, igen így „a” filmek rendezője.
Nos a helyzet az, hogy az említett úr valóban rendezett ilyen filmet hármat is. Azonban 2-3 akttintással kiderül, hogy legalább két tucat ilyen film született. S voltak többen is aki 3-at is rendeztek, sőt John Glen nevű egyenesen (na jó két etapban 2+3) ötöt! =))
maszk
Senki nem él örökké.
Én azokon csodálkozom, akik csodálkoznak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.