Összművészeti eszközökkel, modern rendezésben látható Gogol Egy őrült naplója című műve a Nemzeti Színházban vasárnap, a Békéscsabai Jókai Színház vendégjátékában – hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Köllő Miklós rendező a műsorban arról beszélt, hogy a Katkó Ferenc főszereplésével látható darab miben tér el a korábban ismert előadásoktól.

A rendező összegzése szerint a darab egy "fantasztikusan nagy ívű lélektani rajz", amit nem monodráma formájában képzelt el, hanem összművészeti eszközökkel, ténylegesen eljátsszák a történéseket.

A rendező szerint az előadáson vetítések, animáció, képek, víziók, látomások kavarognak, és számtalan olyan színpadi eszközt használtak, amelyet eddig még nem vonultattak fel ebben a műben. Köllő Miklós Dmitrij Sosztakovics zenéjét használta, amelyre Preisinger Éva különleges koreográfiát állított össze. A díszletet a Kossuth-díjas Székely László, a jelmezeket a szintén Kossuth-díjas Jánoskúti Márta tervezte.

A rendező beszélt arról is, hogy Katkó Ferenc "egészen rendkívüli adottságú színész", akinél alkalmasabbat nem tudott elképzelni a főszereplő, Axentyij Ivanovics Popriscsin megformálására. "Úgy szokták elképzelni, hogy Popriscsin figuráját kicsit vékony, kicsit idegbeteg, neurotikus (...) embernek kell eljátszania". Én viszont ezt a csinovnyik figurát "kicsit testesebbnek" képzeltem el – mondta.

Nyikolaj Vasziljevics Gogol 1835-ben írta az Egy őrült naplóját,amelynek főszereplője Axentyij Ivanovics Popriscsin címzetes fogalmazó, aki naplójában folyamatosan rögzíti megőrülése történetét, így jutunk el a kissé szórakozott csinovnyiktól a súlyos személyiségzavarban szenvedő betegig.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
oh az ilyenből (igaz nem Gogoltól) naponta kapunk ízelítőt! =))
Eladott Ország
Csörgősipkás futóbolondok amíg a szem ellát. A korszakalkotó interjúk korát éljük, Kovács Zoltán kormányszóvivőt persze lehetetlen túlszárnyalni, de az egyik Matolcsy alapítványban kuratóriumi tagként jegyzett, MIÉP-es és FgKP-s múltra visszatekintő, Lentner Csaba névre hallgató közgazdász bebizonyította: a helyzet még annál is súlyosabb, mint gondoltuk. Nyomasztó és elkeserítő távlatokat nyit, pontosabban zár az, amikor újra meg újra kiderül: nemcsak kilóra megvehető taknyok, de ráadásul sarlatánok kerülnek olyan pozíciókba, ahol azért a szakértelem nem volna utolsó szempont. Persze nyilvánvaló, hogy ahol Matolcsy György jegybankelnök lehet, ott egy LentNER Csaba miért ne lehetne kuratóriumi tag egy jegybanki alapítványban, de az, hogy olyanokat pofázzon a szájával, sértetten és felháborodottan, amilyeneket, az túlmegy mindenen. Ez az ember az olyan alapvető fogalmak jelentésével sincs tisztában, mint közpénz, nem közpénz, magántulajdon, köztulajdon, pénzügyi fegyelem, kiszámíthatóság, stabilitás. Beszarás. Ez annyira hihetetlen, hogy már trágárkodni sincs kedvem. Lentner Csaba nem kivétel, Lentner maga a kőkemény gyakorlat. És nem az a baj, hogy egy-két ilyen eltévelyedett csinovnyik került olyan helyekre, ahova semmilyen körülmények között nem kerülhetett volna, hanem hogy ez maga a rendszer. Itt már nem megoldás, hogy egyiket-másikat leváltják, lecserélik és minden a helyére kerül. Itt gyakorló elmebetegek és dilettáns, szélhámos sarlatánok alkotják a rendszert, itt nem egy-két rothadó gyümölcs került a kosárba, itt rothad az egész kosár. Velejéig. Ez már nem az a szint, ahol elkerülhető a tragédia. Ezek a NER elvtársak túltesznek Csehov és Gogol szolgalelkű csinovnyikjain. És ez, meg a másik idióta, Bogár László a janicsárképzőben tanítja az ifjúságot. Mi jön ki ezek száján?
Eladott Ország
Hányinger, gyalázat, legalja: Fidesz a neved. Íme a történet: A Fidesz nevű állampárt budapesti, XI. kerületi nemzeti konzultációs népbutító rendezvényén – miután megtiltották a 444 újságírójának, hogy felvételeket készítsen Varga Mihály közepes tehetségű könyvelő és Simicskó István hasonszőrű káder előadásáról – az ügyeletes csinovnyik lerángatta a lépcsőn, kicsavarta a kezéből a telefonját, és arról képeket törölt ki. Történt ez nem sokkal azután, hogy Fideszék melldöngetve bejelentették: országszerte több mint száz helyen tartanak nyilvános fórumokat a nemzeti konzultáción feltett kérdések témájában. Azt nem mondták, de most már világos: a nemzetnek nem része az a sajtó, amelyik nem a propagandát szolgálja.Nem hiszem, hogy tévedek, amikor azt gondolom: hivatalosan is elérkezett a fizikai erőszak ideje. Haladunk az Erdogan és Putyin által kitaposott ösvényén. A rendőrség szemet huny, a felbátorodott második, harmadik vonal pedig felbátorodik és zaklatni fog mindenkit, aki nem körön belül van. Mélypont, morális fertő. Nőre kezet emelni, újságíróra kezet emelni, bárkire kezet emelni. Kormánypárti színekben. Hányinger, gyalázat, legalja: Fidesz a neved.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.