Szabó Magda születésének 100. évfordulójára emlékezik a Békéscsabai Jókai Színház az író Születésnap című regényének színpadra állításával. Az ősbemutató március 20-án lesz.

Szabó Magda regényét viszi színre a Békéscsabai Jókai Színház

Fotó: Hunyady József / Fortepan

Bartus Gyula, a darab rendezője az MTI-nek elmondta, hogy Seregi Zoltán igazgató kérésének megfelelően amennyire tudtak, hűek maradtak a regényhez, ám annak számos mellékszálát Belinszki Zoltán dramaturggal közösen "lecsupaszították". Így kimaradt például a darabból egy plátói szerelem története, és fő szálként a főszereplő, Illés Bori karácsonyára koncentráltak.

A rendező elárulta, hogy kitalált egy kerettörténetet is, amely a regényben nem szerepel. A kétfelvonásos darab elején idős korában látjuk a történet "gonosz főszereplőjét", Bori barátnőjét, Auer Szilviát megtörten, hajléktalanként. Ez a szál a mű végén is visszatér, mintegy felvillantva egy alternatívát, egy eminens Szilviát. Arra próbáltunk ezzel utalni, hogy milyen sokat nyert volna a világ, ha a barátnő ilyen lett volna, és nem csapta volna be, nem lopta volna meg Borit – mondta Bartus Gyula.

A regény és a darab a felnőtté válásról, generációs ellentétekről szól, csonka családok jelennek meg benne, és egy napjainkra eltűnőben lévő világot, egy közösség összefogását is bemutatja – fogalmazott a rendező.

A 14. születésnapjára készülő Bori ugyanis attól reméli, hogy felnőttként tekintenek rá, ha megkapja a kirakatban meglátott kék ruhát és kék magas sarkú cipőt. Ám az édesanyját baleset éri, ekkor a fiatal lánynak észrevétlenül kell felnőtté válnia, beáll anyja helyett házmesterként dolgozni, befűt, pénzt keres, helyrehozza a hibáit. Apránként azt is megérti, hogy mások boldogsága néha fontosabb, mint az övé – magyarázta Bartus Gyula.

A regény a hatvanas években játszódik, és bár számos eleme időtlen, meghagyták a saját korában. A korszakot főként a jelmezekkel – amelyeket Sellei Gabi tervezett – és a zenével idézik meg – tette hozzá.

Az előadás technikai nehézségét az adja, hogy csaknem harmincan szerepelnek a darabban, sok másod- és harmadéves színitanházas diák. Az előadásban évszakváltás is történik, ami a jelmeztervező munkáját nehezítette meg. Ráadásul mintegy ötven, rövid jelenet van, ami komoly kihívást jelentett a színrevitelnél. Épp ezért az Egyed Zoltán által tervezett díszletek minimálisak, a forgószínpadon egy épülettöredék látszik, amelynek mindig más struktúrája érvényesül. Ablakok és ajtók sincsenek, ezzel is a letűnőben lévő korra igyekeztek utalni – mondta a rendező.

A próbák kezdetén Seregi Zoltán igazgató egyedülállónak nevezte, hogy ennyi diák nem egy vizsgadarabban, hanem egy bérletes produkcióban vegyen részt.

A főbb szerepeket Nádra Kitti, László Bernadett, Szojka Cinthia Daniella, Fehér Tímea, Nagy Erika, Tarsoly Krisztina, Jancsik Ferenc, Hodu József, valamint Csurulya Csongor és Nagy Éva vendégművészek játsszák.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.