A világ legidősebb embere,  Jeanne Calment, 122 évig élt.  85 évesen kezdett el vívni, és 100 évesen még  tekerte a kerékpárját. Sokan vannak azon a véleményen, hogy őseink egészségesebb, boldogabb és hosszabb életet éltek, mikor még természetes ételek kerültek az asztalra, nem volt légszennyezés, az ivóvíz nem volt tele fluorral és szennyeződésekkel, nem voltak genetikailag módosított növények, valamint minden zöldség és gyümölcs bio volt. A tény viszont az, hogy ezek ellenére,  egyre tovább élünk! Csak a XX. században a várható életkor 30 évvel ugrott meg. Többet emelkedett, mint a megelőző 5000 évben együttvéve. Különösen nagy mértékű volt a növekedés 1990 és 2000 között, hiszen a születéskor várható élettartam 50 %-kal emelkedett, csupán 10 év leforgása alatt. Vajon minek köszönhetjük ezt a nagyléptékű emelkedést? Az egészséges életmód terjedése, betegségmegelőző módszerek, korszerű kezelések és gyógyszerek vezetik a listát. Amit viszont kevesen tudnak, hogy jó néhány...

Forrás: fittesmost.hu
Feltöltő: andrewsun
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Nem cél ma már, hogy a Magyarországon született emberek zöme sokáig éljen. Sokan halnak meg idő előtt, csökken a várható élettartam, ennek ellenére a többségnek magas a nyugdíjkorhatára ami ellen egy életét hazájában leélt adó és járulékfizető magyarnak nincs menekvés.

Hozzám közel álló felmenőim közül többen szép kort értek meg pedig az ő fiatalkorukat még a háború is beárnyékolta. Szerintem a hosszú élet egyik titka éppen az, hogy ők még a szándékosan és gyakorta szükségtelenül nehezített munkahelyi nyűglődéstől időben meg tudtak szabadulni és úgy élték az idős korukat ahogy az a személyiségüknek és lelki, fizikai állóképességüknek megfelelt. (Cserében a gazdaságban szerény de stabil fogyasztóként évtizedekig munkahelyeket generáltak és az áfa révén adót fizettek.) Életük utolsó orbáni időszakát leszámítva megkapták a méltó egészségügyi ellátást még idejében a betegségeik kezdeti stádiumában, mely így a társadalom számára sem jelentett túl nagy kiadást. Ezek a körülmények mindannyiuk esetében biztonságos, aktív, személyre szabott, kényszerek nélküli önálló, tartalmas idős életet biztosítottak.(Édesapám pl. 72 éves kora után kezdett el németet tanulni külső segítség nélkül, sikerrel.)

Mi viszont sokan hatvanon túl, olykor erőnkön felül dolgozva is gyakorta mérsékelten jutunk egészségügyi ellátáshoz és elvárás, hogy fiatalosak legyünk akkor is ha már érezzük, hogy a szervezetünk tiltakozik ellene. (Pl.10-11 órás napi kényszergyaloglás, stb.) Tudomásul kell venni, hogy sokunknak már felejtős a méltó öregkor és a hosszú élet még abban az esetben is, ha a cikkben említett tanácsok jelentős részét lehetőségeinkhez képest fiatal korunk óta tudatosan igyekszünk betartani. :-(((((((((((((((
andrewsun
Nagyon jó gondolatok vannak a cikkben és az előttem lévő hozzászólásban is! A lényeg szerintem nem az, hogy minél tövább éljünk, húzzuk-vonjuk magunkat, szenvendjünk a derékfájástól és mások ellátásra szoruljunk idősebb korban, hanem Jeanne példáját követve, még 100 évesen is biciklire tudjunk ülni :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.