Húsz éve, 1998. május 14-én halt meg Frank Sinatra amerikai énekes, filmszínész.

Sinatra az ötvenes években saját lemezcéget és filmprodukciós vállalatot alapított. Évekig futott telt házzal Las Vegas-i show-műsora. A Rat Pack néven ismertté vált csapatban Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford és Joey Bishop társaságában adták elő komikus, dalokkal színesített, rögtönzésnek ható, de gondosan tervezett műsoraikat. A laza, nőbolond, szerencsejátékot és italt kedvelő csapat több filmben is szerepelt, mint például az eredeti Ocean's Eleven.

Húsz éve halt meg Frank Sinatra

Sinatra megszámlálhatatlan dallal került fel a listákra, több slágere nem heteket, hanem hónapokat, sőt éveket töltött itt: a Songs for Swinging Lovers például 66, a nálunk is közkedvelt Strangers in The Night 73, a Nice 'n Easy 86, az Only The Lonely 120 héten át szerepelt a Billboardon. Pályafutásának talán legnagyobb sikere, a zenetörténet egyik legtöbbször feldolgozott slágere a My Way, melynek szövegét Paul Anka írta.

Összesen 13 Grammy-díjat kapott, több mint 1800 felvételt készített, 31 aranylemez, kilenc platinalemez, három dupla és egy tripla platina lemez jelzi sikerét. 

A politikától sem maradt távol, Fiatalon a demokratákkal rokonszenvezett, Roosevelt, majd Kennedy elnök elkötelezett híve volt, de a hetvenes évektől a republikánus Richard Nixont és Ronald Reagan elnököt támogatta. 

Frank Sinatra 1998. május 14-én halt meg Los Angelesben egy szívroham után. A múlt század egyik legnagyobb énekese volt, akinek népszerűségével csak Elvis Presley, Michael Jackson és a Beatles tudta felvenni a versenyt. A Hollywoodi Hírességek Sétányán három csillaga is van zenei és filmművészeti pályafutása elismeréseképpen.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.