A dalfesztivál történetében negyedszer győzött izraeli produkció.

Netta Barzilai izraeli énekesnő nyerte Toy című dalával a 63. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Lisszabonban.

A Magyarországot képviselő AWS Viszlát nyár című számával a 21. helyen végzett.

A 25 éves izraeli győztes 529 ponttal győzött a 26-os döntőben. Mögötte a ciprusi Eleni Foureira lett a második a Fuegóval (436 pont), az osztrák Cesár Sampson és a Nobody But You (342 pont) a harmadik. A negyedik helyen a német Michael Schulte és a You Let Me Walk Alone végzett 340 ponttal, az olasz Ermal Meta és Fabrizio Moro (Non mi avete fatto niente) lett az ötödik 308 ponttal.

A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki. A dalfesztivál történetében negyedszer született izraeli győzelem.

A győztes Netta modern, táncos popdalát meghökkentő, különleges színpadi produkcióval adta elő.

A Toy című szám – ahogy azt az énekesnő korábban egy interjúban elmondta – a női erő és a társadalmi igazság ébredéséről szól.

Az előadó énekelt már az izraeli haditengerészet zenekarában, különböző klubokban, szerepelt zenés színházi darabokban, turnézott Izrael-szerte. Eurovíziós dalát Doron Medalie és Stav Beger írta.

Jól szerepelt a magyar metál

A Magyarországot képviselő AWS, amely a csütörtöki második elődöntőből jutott a fináléba, huszonegyedikként lépett színpadra és végül 93 ponttal a 21, helyen végzett Viszlát nyár című dalával. Az AWS-sel Magyarország sorozatban nyolcadszor jutott be az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. A modern metált játszó zenekar jó produkciót nyújtott, igazi koncerthangulatot teremtett. A csapatban Siklósi Örs (ének), Brucker Bence (gitár), Kökényes Dániel (gitár), Schiszler Soma (basszusgitár) és Veress Áron (dob) szerepel, őket Schwartz Dávid vokalista egészítette ki a lisszaboni színpadon.

A Viszlát nyár a zenekari tagok szerzeménye, a dal a halál kémiájáról, megértéséről, tágabb értelemben szeretteink elvesztéséről szól.

Az idén All Aboard! (Mindenki a fedélzetre!) szlogennel zajlott az Eurovíziós Dalfesztivál. A 26-os döntő utolsó felében először az egyes országok nemzeti zsűrijének pontjai adták közre a helyi szóvivők, Magyarországról Forró Bence, majd a tévénézők által leadott telefonos/sms-es, applikációs voksokat, országonként, hátulról előre haladva mondták be a lisszaboni aréna műsorvezetői. A kétféle pontokat összeadták, így alakult ki a végeredmény, amely a hosszas ismertetés miatt az éjszakai órákba húzódott.

A zsűripontok után még az osztrák Cesár Sampson állt az élen, a közönségszavazatokkal azonban az addig csak harmadik Netta megelőzte őt. Az AWS 28 pontot kapott a zsűriktől – a legmagasabbat, 8 pontot az azeriektől –, 65-öt a közönségtől, így alakult ki a 93 pontja.

Az idei dalfesztivál döntőjét, a showműsort világszerte mintegy ötven országban közvetítették élőben, az eseményeken mintegy 200 millióan követték a televízión keresztül. A helyszínen, az Altice Arenában mintegy húszezren követték nyomon a versenyt.

A látványos showműsorban színpadra lépett két világhírű portugál fado énekesnő, Ana Moura és Mariza, a dj és producer Branko, Plutónio, Mayra Andrade, Sara Tavares és Dino Santigado. Szintén fellépett a tavalyi győztes Salvador Sobral, aki tavalyi dalát a legendás brazil dalszerzővel, Caetano Velosóval együtt adta elő. Röviden megemlékeztek a dalfesztivál első, 1956-os győzteséről, a közelmúltban 94 éves korában elhunyt svájci Lys Assiáról is.

Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország,

jövőre Izraelben lesz az esemény.

Eddig 27 ország győzött Eurovíziós Dalfesztiválok 1956 óta zajló történetében, a legtöbb győzelem – hét – az íreké.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Desischado
Hallottam az izraeli dalt, egy rakás sz@r. Az észtek álltak ki a legszebb dallal, de mint mindig, most is a bóvli győzött sajnos.
VESZ-ÉSZ
Győztünk!! Nem nekünk kell megrendezni a következő buzi,bóvli-ratyi parádét.
Az,hogy Izrael nyert nem csoda,hiszen ha valami gonoszságot cselekszenek,valamivel mindig elterelik az aljasságukról a figyelmet.
advocat
Tudod majdnem 6000 éve él ott. A többiek mind utánuk jöttek! VESZ-ÉSZ! És ne feledd az izraeli parlament 10 % palesztin. A másik oldal? És ne feledkezz meg arról, hogy a magyar Nobel-dijasokból csak 1 nem zsidó! A többi stimmel. És a zsidók 2000 éve írnak, olvasnak! Míg a többiek? Még a királyaik sem. És a zsidók mindig védekeztek! pl:1967-ben is azért robbant ki a háború, mert el akarták terelni a Jordán vizét, és ki akarták őket irtani a palesztinok, hála Jasszer Arafatnak is. Meg Egyiptom is megindult. Az eredmény ismert. És a szírek is kaptak. Mert azért egyszerre gondolták, csak hát az izraeli elhárítás sem hülyék gyülekezet. És a nagy dicsőség 1972-ben az olimpián volt! A végeredménye ennek is ismert. Egyébként 26-ból 21. nem semmi! Hajrá magyarok!
sokanvagyunk
Valóban ott... - és nem itt, Európában. Közel-Keleten jó ideje leginkább "más műfajokban" mérik meg egymást, a dalfesztivál arrafelé tényleg csak simán vízió.
CsipkeRózsa
@r2d2: Egy, a kérdésedre vonatkozó választ találtam sport-témában:


"Azért számít európai országnak, illetve a futball csapatai azért az európai porondon játszanak, mert rengeteg ázsiai, főként arab országba nem engednek be izraeli útlevéllel rendelkezőket, így nem tudnának idegenben játszani.(Egyébként nem Izrael az egyedüli, amelyik Európában játszik, ázsiai létére. pl. Azerbajdzsán, Kazahsztán, Örményország, Grúzia, de mondjuk az oroszok sem éppen európában vannak.) A másik dolog az, hogy Izrael sokkal közelebb áll Európához, mind kultúrában, mind egyéb dolgokban, mint Ázsiához. Egyébként az EU és Izrael között rendkívül szoros kapcsolat van, míg Izrael és az Ázsiai országok között feszült a viszony."
vadsanca
Volt ettől jobb is. Ennek ellenére gratulálok a nyertesnek
parasutyo
ehheheh! az izraeli Tóth Veronka... na majd jól lefogy ő is. XD
szep napot
Nem tudom melyik nehezebb. A nyertes "zeneszamot" meghallgatni vagy Izraelt megkeresni Europa terkepen.
r2d2
@CsipkeRózsa: Feszült a viszony?! Kié a probléma?!
Veleda
Ez a nyertes előadó? Szűzanyám, akkor milyen volt a többi? A rikkantásai borzalmasak, a kísérő táncosok talán melegek. Ámbár az integető aranymacskák dobtak a színvonalon:))
CsipkeRózsa
@r2d2: Én csak a miértedre válaszoltam, ezt találtam. Lehet tovább keresgélni.
r2d2
@CsipkeRózsa: Ez inkább kifogás, mint magyarázat! Valaki megfogalmazta megrendelésre! Mindenesetre neked köszönöm, hogy foglalkozol a dologgal! Ők nem...
terlasz
@r2d2: Nem a földrajzi elhelyezkedés számít a versenyen való részvételnél, hanem az EBU-tagság. Így aztán van olyan európai ország, aki nem indulhat. É-afrikai országoknak lenne lehetőségük, de kedvük nincs hozzá.
r2d2
@terlasz: Baku 2012-nek én kifejezetten örültem! Például, mert Málta nyert!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.