Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája, aki a hatodik helyen áll a brit trónöröklési sorban, a London nyugati határában fekvő Windsor ősi királyi rezidenciájának Szent György-kápolnájában esküdött szombaton örök hűséget amerikai hitvesének, Meghan Markle-nak. Egykoron VIII. Edvárdnak még le kellett mondania azért a koronáról, mert egy elvált amerikai hölgyet, Wallis Simpsont akarta feleségül venni – írja a veol.hu.

Amit Harry herceg tegnap megtett, azért VIII. Edvárdnak még a trónról is le kellett mondania

Harry herceg, a brit trónörökös, Károly herceg másodszülött fia és Meghan Markle amerikai színésznő megcsókolja egymást egyházi esküvőjük után a windsori kastély Szent György-kápolnájából távozóban 2018. május 19-én. (MTI/APpool/Andrew Matthews)

Harryt és Meghan Markle-t Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága eskette a ceremónián, de szenvedélyes beszédet tartott Michael Curry, Chicago püspöke, az anglikán világunió amerikai tagozatának számító episzkopális egyház vallási vezetője is.

Az eseménnyel óriási terjedelemben foglalkozott a brit sajtó, a tudósítások pedig többnyire az udvari protokoll változásait és a szigorú szabályok enyhülését emelték ki.

A helyi beszámolók rendre kiemelték, hogy a korábbi évtizedek majdhogynem komor hangulatú esküvőivel ellentétben szombaton könnyed és vidám szertartásra kerülhetett sor.

A tegnapi esküvőnél még Vilmos herceg 2011-es esküvője is sokkal szigorúbb volt, bár az igaz, hogy testvéréé kisebb jelentőségű, hiszen

Harry csupán hatodik a trónutódlási sorrendben, így belőle valószínűleg sosem lesz király.

Vitathatatlan azonban, hogy a brit királyi udvar folyamatosan lazít a szigorú szabályokon.

82 évvel ezelőtt VIII. Edvárdnak még le kellett mondania a koronáról, mert egy elvált amerikai hölgyet, Wallis Simpsont akarta feleségül venni. Elhatározása szilárdnak bizonyult, így néhány hónapos uralkodás után átadta helyét öccsének, VI. Györgynek, II. Erzsébet édesapjának

- írja a veol.hu.

Az idők változását jelzi, hogy Harry hercegnek ugyan még engedélyt kellett kérnie a királyi házassági törvény alapján II. Erzsébettől, a királynőnek azonban valószínűleg már eszébe sem jutott visszautasítani a kérést.

Szintén kuriózum volt, hogy a szombati szertartáson az amerikai zenekultúra is szerepet kapott: az ősi egyházi himnuszok mellett felcsendült a Stand By Me, Ben E. King, az amerikai soul néhai klasszikusának dala az amerikai The Kingdom Choir gospelkórus előadásában.

A Szent György-kápolnában a királyi család tagjai mellett hatszáz meghívott vendég foglalt helyet, köztük a film, a sport és a zene több világsztárja.

Feltűnt a vendégek között George Clooney hollywoodi filmcsillag és felesége, Amal Clooney, Sir Elton John, a brit rock veterán sztárja, aki szoros baráti kapcsolatot ápol Harryvel és bátyjával, Vilmos herceggel – Harry esküvői tanújával –, valamint David Beckham, a Manchester United és az angol labdarúgó-válogatott egykori ünnepelt sztárja és felesége, Victoria Adams, minden idők egyik legsikeresebb lánybandája, a Spice Girls volt énekese.

Jelen volt Harry nagymamája, a 92 esztendős II. Erzsébet királynő és 97 éves férje, Fülöp edinburghi herceg is. Fülöp nemrégiben csípőprotézis-műtéten esett át, de az udvar szerint jelenléte az esküvőn egy percig sem volt kétséges.

Nem volt ott ugyanakkor Meghan Markle édesapja, Thomas Markle, aki a héten szívműtéten esett át, így nem tudott mexikói otthonából Londonba utazni leánya esküvőjére.

Meghan Markle-t, aki egy 1950-ben készült Rolls-Royce Phantom IV autóval érkezett a Szent György kápolnához, Károly herceg kísérte az oltárhoz.

A jelen volt a ceremónián Meghan Markle édesanyja, Doria Ragland, aki Los Angelesből utazott Nagy-Britanniába a héten, és az esküvő után Károly trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő társaságában hagyta el a kápolnát.

A ceremónián fontos szerepet kaptak Vilmos és felesége, Katalin hercegnő gyermekei is.

Középső gyermekük, a hároméves Charlotte hercegnő volt az egyik koszorúslány, Charlotte bátyja, a hamarosan ötesztendős György herceg pedig a hasonló feladatokat ellátó page boy, vagyis esküvői apród tisztségét tölthette be.

Az esküvőn – Charlotte hercegnővel és György herceggel együtt – hat koszorúslány és négy fiúapród vett részt, köztük Brian Mulroney volt kanadai miniszterelnök két unokája.

Meghan Markle esküvői ruháját Clare Waight Keller, a Givenchy divatház brit művészeti igazgatója tervezte.

Harry és Meghan Markle az esküvő után a Sussex hercege és hercegnője címet kapta II. Erzsébet királynőtől.

A Sussex hercege és hercegnője cím nem okozott meglepetést, mivel a szakértői konszenzus és a fogadóipar mindig is ezt tartotta a még nem foglalt hercegi titulusok nem túl széles választékán belül a legvalószínűbbnek.

Harry herceg felesége egyben jogosulttá vált az Ő királyi fensége (Her Royal Highness) címre is, tekintettel arra, hogy férjének is a királyi fenség megszólítás jár.

Amit Harry herceg tegnap megtett, azért VIII. Edvárdnak még a trónról is le kellett mondania

Harry, Sussex hercege, a brit trónörökös, Károly herceg másodszülött fia és felesége, Meghan, Sussex hercegnője egy Ascot Landau hintón ül a windsori kastély Szent György-kápolnájában tartott egyházi esküvőjük után 2018. május 19-én. (MTI/APpool/ Hannah McKay)

Harry herceg és hitvese az egyórás esküvői ceremónia után nyitott hintón, a királynő öt hasonló hintót számláló Ascot Landau "flottájának" egyikén félórás körutat tett Windsor utcáin, a többszázezres tömeg hatalmas üdvrivalgása közepette. A hintók onnan kapták nevüket, hogy II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg ezekkel a hintókkal hajtat a legpatinásabb angliai lóversenysorozat, a Royal Ascot rendezvényeire.

Az esküvő után a templomi ceremóniára meghívott 600 vendég mindegyike hivatalos volt a királynő által rendezett fogadásra. Estére Károly herceg szervezett szűkebb körű fogadást, amelyre 200 vendéget hívtak meg, köztük a királyi család tagjait és a hercegi házaspár barátait.

Forrás: veol.hu, MTI

Fotó: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
Mondjuk a trón közelében sem lesz. De ezért nem szomorú.
tulipan
Aranyoyak voltak! Miért szomorú? Végre eltörölnek olyan ősrégi "szabályt'", ami mindig is ostobaság volt!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.